Studentkinja Jovana Ivanović odbranila je diplomski rad na temu „Implementacija fizike u video igrama – algoritmi i optimizacija“

Studentkinja Računarskog fakulteta Jovana Ivanović je u ponedeljak, 5. decembra 2022. godine odbranila diplomski rad na temu Implementacija fizike u video igrama – algoritmi i optimizacija pred komisijom koju su činili mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Dragan Urošević.

U uvodu svog rada Jovana je istakala sledeće:


Simulacija fizičkih zakona predstavlja jedan od najvažnijih delova video igre. Većina video igara inspirisana je realnim fizičkim svetom stoga zahteva poštovanje određenih zakona fizike.


Fizika u igrama predstavlja jedan od najsloženijih i najzahtevnijih delova igre sa stanovništva programiranja. Iako skoro neprimetan, fizika predstavlja osnovu za svaku dobru igru. Kroz ceo rad provlačio se glavni motiv balansiranja performansi, složenosti i tačnosti. S obzirom na to koliko je malo vreme izvršavanja jednog stepa fizike, pravi je inženjerski poduhvat dizajnirati algoritme koji će da simuliraju pravi fizički svet.

Ovaj rad je prikazao primer izračunavanja brzina i pozicija tela, kao i de tekcije kolizija između tela. Nakon ovoga bi usledio korak koji rešava kolizije, zapravo odbija tela jedne od drugih i slično. Ova komponenta obično se naziva solver physics engine-a. Detekcija kolizija i solver predstavljaju dve glavne i jednako kompleksne komponente svakog engine-a. – zaključila je Jovana.