Studentkinja Milena Dimitrijević odbranila je diplomski rad na temu „JavaFX aplikacija za raspodelu nastave – od implementacije do produkcije“

Studentkinja Računarskog fakulteta Milena Dimitrijević je u četvrtak, 13. oktobra 2022. godine odbranila diplomski rad na temu JavaFX aplikacija za raspodelu nastave – od implementacije do produkcije pred komisijom koju su činili mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Snežana Popović.

U uvodu svog rada Milena je istakala sledeće:

Kroz istoriju, čovek je pronalazio različite načine za rešavanje problema pred kojima se nalazi. Jedan od najčešćih pitanja čoveka, pa samim tim i zagonetki koje je želeo da odgonetne, jeste samo postojanje života. Pitagora je tvrdio da je priroda (svet) u stvari ništa drugo osim – matematika i da se sve oko nas može svesti na neku matematičku računicu – Teorija brojeva.

Kompleksni problemi zahtevali su ulaganje dosta vremena u njihovo rešavanje, pa je odatle proistekla volja čoveka za pronalaskom mudrijeg rešenja. Već 1883. godine, Ada Lovelace se bavila pravljenjem analitičke mašine koja je predstavljala primitivni mehanički računar. Bila je u stanju da uoči važnost brojeva, shvatajući da oni mogu predstavljati više od običnih numeričkih vrednosti. Napisala je algoritam za analitičku mašinu i to predstavlja prvi kompjuterski program koji se bavi izračunavanjem Bernulijevih brojeva.

Ovim diplomskim radom opisano je kako se može izvršiti implementacija JavaFX projekta, uz korišćenje savremenih tehnologija, na primeru aplikacije za raspodelu nastave na Računarskom fakultetu. Benefiti kreiranja ovog dela aplikacije su mogućnost lakše raspodele nastave kao i mogućnost urednog pregleda raspodela, uz pomoć pdf izveštaja koji mogu biti downloadovani i kasnije ištampani. Ovaj deo aplikacije bi najviše služio studentskoj službi i upravi fakulteta. – zaključila je Milena.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.