Студенткиња Наташа Лазић одбранила је дипломски рад на тему „Имплементација едукативне апликације за Андроид платформу“

Студенткиња Рачунарског факултета Наташа Лазић је у четвртак, 23. јуна 2022. године одбранила дипломски рад на тему Имплементација едукативне апликације за Андроид платформу пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Немања Радосављевић.

У уводу свог рада Наташа је истакала следеће:

Технологија је како за одрасле, тако и за децу постала део свакодневнице. Све више деце почиње да користи мобилне телефоне од врло раног узраста. Број апликација које су намењене деци се експоненцијално повећао последњих година. Њихова сврха је различита. Неке служе да развијају креативност код деце, неке су едукативне, а неке помажу код развијања моторике. Један од најбољих примера тренутне апликације је ABCmouse која је популарна апликација за децу предшколског узраста са различитим игрицама, материјалом за читање, и видео садржајем кроз који деца уче о математици, науци, уметности.

Апликација која је у овом раду представљена је едукативне природе. Њена сврха је да деца, претежно предшколског узраста или нешто млађа, науче нешто ново кроз игру. Апликација је интерактивна, с циљем да дете може активно да учествује у процесу учења. Изглед апликације је урађен тако да визуелно буде занимљив и шарен како би привукао пажњу детета. Садржај апликације је биран за узраст деце предшколског узраста која знају да читају, међутим ову апликацију могу да користе и млађа деца уз помоћ родитеља.

У овом раду описана је имплементација пословне логике као и имплементација изгледа едукативне апликације Квизић. Изглед је рађен детаљно баш због тога што се ради о апликацији за децу, тако да је циљ био да она изгледа што шареноликије и занимљивије. То је постигнуто тако што су коришћене прилагођене компоненте корисничког интерфејса, у различитим облицима, са различитим фонтовима и разноразним бојама.

Андроид је врло погодан за развој мобилних апликација јер се, пре свега, користи Java програмски језик, један од најраспрострањенијих језика у софтверском инжењерству. Технологије које су коришћене, ViewModel и LiveData на пример, су врло погодне за овакву врсту апликације јер имплементирају Observer patern који је неопходан када постоји много интеракција са корисником. Андроид има и мноштво других библиотека које софтверском инжењеру представљају одличан алат за развој квалитетне мобилне апликације. – закључила је Наташа.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.