Studentkinja Nataša Lazić odbranila je diplomski rad na temu „Implementacija edukativne aplikacije za Android platformu“

Studentkinja Računarskog fakulteta Nataša Lazić je u četvrtak, 23. juna 2022. godine odbranila diplomski rad na temu Implementacija edukativne aplikacije za Android platformu pred komisijom koju su činili mentor dr Bojana Dimić Surla i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Nataša je istakala sledeće:

Tehnologija je kako za odrasle, tako i za decu postala deo svakodnevnice. Sve više dece počinje da koristi mobilne telefone od vrlo ranog uzrasta. Broj aplikacija koje su namenjene deci se eksponencijalno povećao poslednjih godina. Njihova svrha je različita. Neke služe da razvijaju kreativnost kod dece, neke su edukativne, a neke pomažu kod razvijanja motorike. Jedan od najboljih primera trenutne aplikacije je ABCmouse koja je popularna aplikacija za decu predškolskog uzrasta sa različitim igricama, materijalom za čitanje, i video sadržajem kroz koji deca uče o matematici, nauci, umetnosti.

Aplikacija koja je u ovom radu predstavljena je edukativne prirode. Njena svrha je da deca, pretežno predškolskog uzrasta ili nešto mlađa, nauče nešto novo kroz igru. Aplikacija je interaktivna, s ciljem da dete može aktivno da učestvuje u procesu učenja. Izgled aplikacije je urađen tako da vizuelno bude zanimljiv i šaren kako bi privukao pažnju deteta. Sadržaj aplikacije je biran za uzrast dece predškolskog uzrasta koja znaju da čitaju, međutim ovu aplikaciju mogu da koriste i mlađa deca uz pomoć roditelja.

U ovom radu opisana je implementacija poslovne logike kao i implementacija izgleda edukativne aplikacije Kvizić. Izgled je rađen detaljno baš zbog toga što se radi o aplikaciji za decu, tako da je cilj bio da ona izgleda što šarenolikije i zanimljivije. To je postignuto tako što su korišćene prilagođene komponente korisničkog interfejsa, u različitim oblicima, sa različitim fontovima i raznoraznim bojama.

Android je vrlo pogodan za razvoj mobilnih aplikacija jer se, pre svega, koristi Java programski jezik, jedan od najrasprostranjenijih jezika u softverskom inženjerstvu. Tehnologije koje su korišćene, ViewModel i LiveData na primer, su vrlo pogodne za ovakvu vrstu aplikacije jer implementiraju Observer patern koji je neophodan kada postoji mnogo interakcija sa korisnikom. Android ima i mnoštvo drugih biblioteka koje softverskom inženjeru predstavljaju odličan alat za razvoj kvalitetne mobilne aplikacije. – zaključila je Nataša.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.