Студенткиња Теодора Стевановић одбранила је дипломски рад на тему „Компајлерска стуктура LLVM и њена имплементација у оквиру пројекта „Олакшати живот старијим особама коришћењем технологије Интернет од ствари“

Студенткиња Рачунарског факултета Теодора Стевановић је у петак, 2. септембра 2022. године одбранила дипломски рад на тему Компајлерска стуктура LLVM и њена имплементација у оквиру пројекта „Олакшати живот старијим особама коришћењем технологије Интернет од ствари“ пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Теодора је истакала следеће:

Задатак програмских преводиоца је да преводи програме са виших програмских језика на језике нижег нивоа (нпр. асемблерски језик, машински језик). Виши програмски језици користе елементе из природних језика који су лакши за коришћење и самим тим чине процес израде програма једноставнијим и разумљивијим у односу на језике ниског нивоа. Имају високи ниво апстракције и дизајнирани су да буду независни од структуре и архитектуре одређеног рачунарског система.

Пројекат LLVM стандардизује овај изузтено сложен процес претварања изворног кода у машински код. LLVM је пројекат отвореног кода који активно одржава велика развојна заједница, подржавајуц́и вишеструке архитектуре и програмске језике. Састоји се из библиотека и алата који заједно чине велику компајлерску инфраструктуру. Започет је као истраживачки пројекат на Универзитету Илиноис, 2000. године, са циљем проучавања техника компајлирања и компајлерских оптимизација. Од тада је прерастао у пројекат који се састоји од великог броја подпројеката који се користе у индустрији и академској заједници.

Нешто што је почело као студентски пројекат, уз помоћ заједнице отвореног кода, израсло је у невероватно сложен и робустан софтвер. LLVM је данас једна од најзначајнијих пројеката отвореног кода са вишеструким индустријским и академским применама. Та трансфорамција је на мене оставила јак позитиван утисак. Модуларност, ефикасност и разумљивост LLVM-а ме је определила да њега применим у имплементацији пројекта “Олакшати живот старијим особама коришћењем технологије Интернет од ствари“. – закључила је Теодора.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.