Студенткиња Тијана Медан одбранила је дипломски рад на тему „Утицај вештачке интелигенције на радну снагу“

Студенткиња Рачунарског факултета Тијана Медан је у уторак, 27. септембра 2022. године одбранила дипломски рад на тему Утицај вештачке интелигенције на радну снагу пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Душан Вујошевић.

У уводу свог рада Тијана је истакала следеће:

Почетне деценије 21. века обележава дигитализација, која изазива корените промене у начину живота и рада људи, али и свих других актера у друштвеној заједници. Напредак у развоју високих технологија помера прекретнице у раду система вештачке интелигенције. Хуманоидни роботи пружају консултантске услуге, имају когнитивне способности, што значи да могу да доносе одлуке на основу својих „искустава“ и да у складу са тим реагују у стварном окружењу. Како роботски системи све више доносе одлуке без људског учешћа, у стручним и научним круговима се расправља о прикладности система одговорности за њихово погрешно (штетно) понашање.

Системи вештачке интелигенције постају моћнији и интелигентнији. Важно је да се њихова моћ искористи у добре сврхе. На нижем нивоу развоја углавном се виде само предности напредније технологије. Вештачка интелигенција је омогућила нове апликације као што су: препознавање говора, системи управљања залихама, контролни системи, роботи, претраживачи итд. Даљим развојем очекује се да ће се неки од највећих друштвених проблема са којима се суочавамо у области здравства и снабдевања енергијом решити управо уз помоћ вештачке интелигенције. – закључила је Тијана.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.