Nataša Dimić odbranila je master rad na temu „Analiza metoda u lakoj kriptografiji“

Studentkinja Nataša Dimić je u utorak, 4. aprila 2023. godine odbranila svoj master rad na temu Analiza metoda u lakoj kriptografiji pred mentorkom dr Mirjanom Radivojević i članovima komisije dr Nemanjom Radosavljevićem i dr Petrom Bojovićem.

U uvodu svog rada Nataša je istakla:

Pojava prvih računara čini prekretnicu u razvoju kriptografskih algoritama. Sa porastom kompleksnosti mikroprocesora i njihovog radnog kapaciteta, povećavala se i moguća složenost kriptografskih algoritama koji se mogu izvršavati u realnom vremenu. Međutim, ovaj napredak u snazi procesiranja je doprineo i povećanju broja sofisticiranih kriptoanalitičkih alata. Stoga se može reći da istorija moderne kriptografije u prethodnih nekoliko decenija predstavlja stalnu borbu između kriptografa i kriptoanalitičara, gde obe strane imaju pristup tehnologiji koja napreduje velikom brzinom.


Ovaj rad se bavi analizom metoda u lakoj kriptografiji, kao i poređenjem njihovih performansi na uređajima sa ograničenim resursima. Ujedno, ovaj rad predstavlja i pregled stanja u oblasti lake kriptografije, kako u dosadašnjim istraživanjima u svetu, tako i na domaćem nivou. – zaključila je Nataša.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.