Никола Ристић одбранио је мастер рад на тему „Технике аутоматизације миграције података у имплементацији и одржавању ERP система“

Студент Никола Ристић је у четвртак, 16. марта 2023. године одбранио свој мастер рад на тему Технике аутоматизације миграције података у имплементацији и одржавању ERP система пред ментором др Душаном Вујошевићем и члановима комисије др Петром Бојовићем и др Немањом Радосављевићем.


У уводу свог рада Никола је истакао:


Глобализација и брзе промене на тржиштима постављају битне изазове пред компаније. Спајање тржишта и значајна померања на пољу конкуренције захтевају стратешке одговоре. Управо из тог разлога глобалне мреже постају све значајније. Циљано коришћење целокупних ресурса компаније, такође постаје неизбежно, као и управљање процесима на нивоу целе компаније. Глобалне везе повезују појединце, корпорације и јавни сектор у свим пословним процесима. Информационо-комуникациона технологија, а посебно ERP системи, морају да обезбеде флексибилност компаније и створе амбијент за остваривање стратегијске предности. Да би опстала у жестокој тржишној утакмици предузећа треба да прате светске токове, промене у пословању, стандардима, методама, техникама и технологијама.


За развој ERP решења девелопмент је јако опширна и комплексна тема, али поред тога не би требали да занемаримо и миграцију података. На први поглед можда то изгледа као једноставан и лак процес, али ипак када мало дубље погледамо тематику постоје доста аспеката на које треба да обратимо пажњу како не би смо угрозили цео систем.

Као што смо у раду напоменули постоје различити аутоматизовани начини да се одради посао миграције који пуно олакшава неком чији је то посао. Мада иако су то различити програми са софтверским решењима, ипак је људско знање потребно да прво разуме, а онда, све те податке на адекватан начин обради и пренесе у други систем. – закључио је Никола.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.