Nikola Ristić odbranio je master rad na temu „Tehnike automatizacije migracije podataka u implementaciji i održavanju ERP sistema“

Student Nikola Ristić je u četvrtak, 16. marta 2023. godine odbranio svoj master rad na temu Tehnike automatizacije migracije podataka u implementaciji i održavanju ERPsistema pred mentorom dr Dušanom Vujoševićem i članovima komisije dr Petrom Bojovićem i dr Nemanjom Radosavljevićem.


U uvodu svog rada Nikola je istakao:


Globalizacija i brze promene na tržištima postavljaju bitne izazove pred kompanije. Spajanje tržišta i značajna pomeranja na polju konkurencije zahtevaju strateške odgovore. Upravo iz tog razloga globalne mreže postaju sve značajnije. Ciljano korišćenje celokupnih resursa kompanije, takođe postaje neizbežno, kao i upravljanje procesima na nivou cele kompanije. Globalne veze povezuju pojedince, korporacije i javni sektor u svim poslovnim procesima. Informaciono-komunikaciona tehnologija, a posebno ERP sistemi, moraju da obezbede fleksibilnost kompanije i stvore ambijent za ostvarivanje strategijske prednosti. Da bi opstala u žestokoj tržišnoj utakmici preduzeća treba da prate svetske tokove, promene u poslovanju, standardima, metodama, tehnikama i tehnologijama.


Za razvoj ERP rešenja development je jako opširna i kompleksna tema, ali pored toga ne bi trebali da zanemarimo i migraciju podataka. Na prvi pogled možda to izgleda kao jednostavan i lak proces, ali ipak kada malo dublje pogledamo tematiku postoje dosta aspekata na koje treba da obratimo pažnju kako ne bi smo ugrozili ceo sistem.

Kao što smo u radu napomenuli postoje različiti automatizovani načini da se odradi posao migracije koji puno olakšava nekom čiji je to posao. Mada iako su to različiti programi sa softverskim rešenjima, ipak je ljudsko znanje potrebno da prvo razume, a onda, sve te podatke na adekvatan način obradi i prenese u drugi sistem. – zaključio je Nikola.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.