РАФ и Nordeus отворили учионицу за развој видео игара

Рачунарски факултет и компанија Nordeus отворили су учионицу за развој видео игара под називом RAF Game Dev Club. У циљу подршке образовању, посебан простор и опрема коју је Nordeus донирао омогућиће студентима РАФ-а да на практичан начин примене знање и вештине научене у склопу наставе и развијају своја интересовања и таленте у оквиру једне од најбрже растућих индустрија на свету.

Идеја отварања RAF Game Dev Clubа је да се студенти заинтересовани за развој игара охрабре да направе прве каријерне кораке у индустрији видео игара и да им управо рад у овом простору пружи подршку у даљем развоју техничких вештина. Развој видео игара представља мултидисциплинаран процес који омогућава младима да, осим знања главних дисциплина у гејмингу, стекну бројне друге вештине и знања, као што су креативно размишљање, решавање проблема као и неговање тимског рада, али и осталих.

Посебно нам је драго што је идеја за секцију дошла управо од студената који су заинтересовани за гејминг. Самоиницијативност и предузетнички дух су вредности на којима је настао и Nordeus, те смо желели да их подржимо и код младих талентованих студената пасионираних за прављење игара. Сви заинтересовани студенти Рачунарског факултета сада имају мултидисциплинарни простор где ће њихова креативност доћи до изражаја. Ово је само део уске сарадње са Рачунарским факултетом, како у склопу ове секције, тако и на самим предавањима где ће наши запослени делити знања и искуства из својих области. Циљ нам је да им приближимо све што гејминг има да понуди, као и да им омогућимо да се практично опробају у неким од позиција и прилика које индустрија видео игара пружа, изјавио је Милош Милошевић, директор инжењеринга у Nordeusu и бивши студент РАФ-а, на свечаном отварању RAF Game Dev Cluba.

Кроз RAF Game Dev Club је до сада прошло више од 100 студената, активних је тренутно око 30, док се у наредном периоду очекује да ће 50 студената имати прилике да учествује у наставним и ваннаставним активностима које су повезане са секцијом. Компанија Nordeus донирала је десет рачунара и десет монитора, као и сву пратећу опрему. Најсавременија опрема за рад биће од значаја, не само студентима који се баве развојем игара, већ ће бити на располагању за остале врсте практичног рада свим студентима Рачунарског факултета.

Било нам је задовољство да подржимо иницијативу студената за оснивање секције за развој видео игара. Од самог оснивања секције, интересовање студената је било велико. Сада, након годину и по дана, захваљујући донацији компаније Nordeus, секција добија модерну лабораторију у којој студенти могу да реализују своје идеје и испоље креативност коришћењем врхунске рачунарске опреме. План је да се у рад секције укључе и колеге из Nordeusa, које ће студентима пренети практична знања из ове перспективне индустрије. На тај начин остварујемо заједнички циљ да се студенти заинтересују за индустрију видео игара и да свој хоби претворе у посао који воле, као што то већ чине дипломци РАФ-а запослени у Nordeusu. Драго нам је да је Nordeus препознао значај развоја овакве секције на факултету, а посебно нам је битно што се кроз подршку компанија академским институцијама шаље порука младим људима да је високо образовање прави пут за каријеру у IT индустрији. Надамо се да ће се у RAF Game Dev Clubu зачети нека нова светски позната видео игрица, додала је проф. др Бојана Димић Сурла, деканка Рачунарског факултета.

Поред пружања подршке младим талентима кроз донације, програме на факултетима и у склопу заједнице, Nordeus је 2021. године основао Nordeus фондацију са циљем да помогне деци и младима да стекну савремене вештине и знања кроз подршку образовању и развој подстицајног и креативног окружења.

Фотографије са свечаног отварања RAF Game Dev Cluba можете погледати овде.