Student Andreja Ristić odbranio je diplomski rad na temu „Poređenje izrade web sajtova sa i bez okvira i biblioteka“

Student Računarskog fakulteta Andreja Ristić je u četvrtak, 2. februara 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Poređenje izrade websajtova sa i bez okvira i biblioteka pred komisijom koju su činili mentor dr Snežana Popović i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Andreja je istakao sledeće:

Promene u svakodnevnim navikama pojedinca i savremenog društva, uslovljene pojavom interneta i veb stranica, neminovno svakodnevno donose promene u daljem razvoju različitih pristupa i metoda njiihove izrade.

Ako uporedimo izgled, sadržaj i namenu webstranica iz perioda sa početka razvoja Interneta, sadržaj današnjih webstranica postao je značajno veći i kompleksniji, što se odražava i na njihovu izradu. Mnogobrojne današnje veb sajtovi i aplikacije zahtevaju usklađenost kroz međunarodnu podršku, podršku za različite tipove uređaja, operativnih sistema, webpretraživača, kao i za osobe sa posebnim potrebama kao krajnjih korisnika webstranica.


Razvijanje veb stranica i aplikacija je jedan aspekt IT-ja koji se svakodnevno razvija. Od običnog HTML-a u prošlosti, pa do današnjih JavaSkriptokruženja kao Vue, React i Angular uparenim sa raznoraznim bekend tehnologijama, postoji više nego dovoljno načina da se razvije veb sajt/aplikacija.

Međutim, nisu sve tehnologije potrebne svim projektima, jer veličina i svrha projekta varira. Programerima koji tek ulaze u svet veb programiranja je preporučen vanillanačin, jer se sve spomenute tehnologije grade na osnovu njih. Neophodno je znati hodati pre nego što je znati trčati. Svrha ovih sajtova ne treba da bude da uđu u produkciju i da budu dostupne korisnicima, već da se programeri polako upoznaju sa osnovnim pravilima i najboljom praksom. – zaključio je Andreja.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.