Студент Филип Цмиљановић одбранио је дипломски рад на тему „Вештачка интелигенција у сајбер безбедности“

Студент Рачунарског факултета Филип Цмиљановић је у понедељак, 4. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Вештачка интелигенција у сајбер безбедности пред комисијом коју су чинили ментор др Јелена Васиљевић и члан др Милош Јовановић.

У уводу свог рада Филип је истакао следеће:

  • Појам сајбер безбедност односи се на скуп технологија, процеса заштите и одбране мрежа, уређаја, софтвера и података од напада, оштећења или неовлашћених приступа.
    Зашто је сајбер безбедност битна?
  • У данашње време, где се малтене свака струка обавља online, сајбер безбедност је постала круцијални проблем, јер се сајбер напади све чешће појављују.
  • Сајбер безбедност постаје све сложенија због експоненцијалног раста међусобно повезаних уређаја, система и мрежа. То доводи до значајног раста сајбер напада са озбиљним последицама. Поред тога, истраживања показују да се исти сајбер напади развијају тако да нападачи поналазе начине за гађање чак и најпаметнијих мета.
  • Пример неопходности сајбер безбедности може се видети из WannaCry Ransomware напада из 2017. када је преко 200,000 рачунара у 150 држава било нападнуто и тиме направљена штета од више милијарди долара.
  • Сајбер безбедност није само битна за компаније и организације, већ и за индивидуална лица. Лични подаци као на пример број кредитне картице, креденцијали за логовање, итд. могу бити украдени и злоупотребљени на разне начине.
  • Скорашњим истраживањем израчунато је да је крађа индетитета друга највећа жалба потрошача у Сједињеним Државама током 2020. године.
  • Постаје јасно да сајбер безбедност није опциона, већ неопходна за дигитално доба у коме живимо.

Вештачка интелигенција је постала незамењиво средство у борби против сајбер претњи. Његова способност да анализира податке у великом обиму, аутоматизује задатке и предвиђа новонастале претње ревилуционисала је пејзаж сајбер безбедности. Како технологија буде напредовала, вештачка интелигенција ће играти све виталнију улогу у зашитити дигиталне имовине, заштити приватности корисника и јачању критичне инфраструктуре. Будућност сајбер безбедности лежи у искоришћавању моћи вештачке интелигенције за изградњу отпорних, прилагодљивих и проактивних одбрамбених механизама који могу да остану корак испред сајбер надапача. Прихватање вештачке интелигенције у сајбер безбедности није само неопходност већ и
стратешки неизбежно у дигиталној ери.
– закључио је Филип.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.