Студент Филип Папић одбранио је дипломски рад на тему „Трансформација оптимизације сајтова за претраживаче у доба вештачке интелигенције: Интеграција великих језичких модела и будућност претраге“

Студент Рачунарског факултета Филип Папић је у понедељак, 4. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Трансформација оптимизације сајтова за претраживаче у доба вештачке интелигенције: Интеграција великих језичких модела и будућност претраге пред комисијом коју су чинили ментор др Душан Вујошевић и члан др Јелена Васиљевић.

У уводу свог рада Филип је истакао следеће:

У последњих неколико деценија, оптимизација сајтова за претраживање (Search Engine Optimization – SEO) постала је незаобилазна ствар у дигиталном маркетингу и развоју веб сајтова. SEO праксе усмерене су на побољшање видљивости сајтова у резултатима претраживања, стварајући тако везе између корисника и садржаја на интернету. Традиционално, ове праксе биле су усредсређене на кључне речи, метаподатке и друге аспекте који су могли утицати на рангирање сајта.


Пројекат оптимизације сајта за чет ботове, AI алате, и LLM представља важан корак у прилагођавању технологији која све више доминира дигиталним простором. Иако теоријски у овом тренутку, и без могућности тренутног тестирања у пракси, резултати су указали на потенцијал оваквог приступа који пружа конкретне предности у погледу видљивости и приступачности информација за кориснике. – закључио је Филип.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.