Student Luka Perišić odbranio je diplomski rad na temu „Karakteristike i implementacija modela Infrastruktura kao servis (IaaS) računarstva u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Luka Perišić je u utorak, 4. aprila 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Karakteristike i implementacija modela Infrastruktura kao servis (IaaS) računarstva u oblaku pred komisijom koju su činili mentor dr Mirjana Radivojević i član dr Nemanja Radosavljević.

U uvodu svog rada Luka je istakao sledeće:


Cloud („Oblak“) se odnosi na servere kojima se pristupa preko Interneta, kao i softver i baze podataka koji rade na tim serverima. Cloud serveri se nalaze u data centrima širom sveta. Korišćenjem računarstva u oblaku, korisnici i kompanije ne moraju sami da upravljaju fizičkim serverima ili da pokrecću softverske aplikacije na sopstvenim mašinama. Oblak omogućava korisnicima pristup istim datotekama i aplikacijama sa skoro svakog uređaja, jer se skladištenje odvija na serverima u data centru, umesto lokalno na korisničkom uređaju. Zbog toga se korisnik može prijaviti na svoj nalog na novom uređaju nakon što se stari pokvari, a da i dalje pronađe svoj stari nalog na mestu, sa svim svojim fotografijama, video zapisima i istorijom razgovora.


Kao model oblak servisa izdvaja se Infrastruktura kao servis (usluga), koja obezbeđuje korisniku rezervaciju procesorske snage, mrežu, određenu količinu memorije za skladištenje podataka i drugih osnovnih resursa. U ovom radu govoriće se o pojmu, karakteristikama, implementaciji i arhitekturi Infrastrukture kao servis, pri čemu će akcenat biti stavljen na Amozonovu veb uslugu kao primer implementacije modela Infrastrukture kao servis računarstva u oblaku.



Upotreba virtualizacije u poslovanju sve je više prihvaćena kao uspešan način smanjenja troškova i povećavanja pouzdanosti kod sigurnosti podataka. Kao primer toga izdvaja se Amazonova veb usluga (AWS). Pristupanjem AWS-u, korisniku je omogućen kompletan set usluga za korišćenje željene računarske snage, kapaciteta za skladištenje, različitih sistema za upravljanje bazama podataka i drugih usluga koje se pokreću u kratkom vremenu. Pri tome, korisnik ima određenu fleksibilnost pri izboru razvojnih platformi ili raznih programskih modela za rešavanje problema. Za razvoj aplikacija na raspolaganju su različiti alati i jezici.

Sa mogućnošću elastičnog dodavanja i brisanja kapaciteta, usluge se mogu bez problema širiti onoliko koliko klijentima treba. Plaćanje se vrši samo onoliko koliko se usluge koriste, bez neočekivanih troškova ili dugoročnih obveza, čime su AWS usluge ekonomične za sve korisnike. Gotovo sve usluge, sa ograničenim kapacitetima, dostupne su besplatno na korišćenje, u vremenu do godinu dana. Amazon je svojim uslugama u oblaku definitivno nadmašio svoj početni poslovni model online trgovine i danas je važno ime u području pružanja IT usluga. – zaključio je Luka.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.