Студент Михајло Стојановић одбранио је дипломски рад на тему „Имплементација алгебарских структура у Јава програмском језику“

Студент Рачунарског факултета Михајло Стојановић је у петак, 10. новембар 2023. године одбранио дипломски рад на тему Имплементација алгебарских структура у Јава програмском језику пред комисијом коју су чинили ментор др Бојана Димић Сурла и члан др Миланка Гардашевић-Филиповић.

У апстракту свог рада Михајло је истакао следеће:

Овај дипломски рад је заправо један од начина на који треба представити пројекат General Algebra, који се састојао од израде библиотеке алгебарских појмова у програмском језику Јава.

У уводном поглављу представиће се циљ овог пројекта, а поменуће се и неколико чињеница из историје математике.

У другом поглављу ће се говорити о математичким појмовима који су инспирисали овај пројекат и чија имплементација је главна тема овог дипломског рада.

У наредним поглављима биће приказана структура пројекта и имплементација алгебарских структура у програмском језику Јава. Та имплементација обухвата помоћне класе, класу Operable, имплементацију операција, имплементацију опште алгебарске структуре, одн. класу Algebra, имплементацију хомоморфизама, имплементацију конгруенције и импементацију посебних алгебарских структура.

У закључку ће се представити сврха пројекта, као и ограничења и потенцијална побољшања пројекта.

Као што је и напоменуто у уводу, представљени систем је планиран да се користи у едукативне сврхе, за учење алгебре као гране математике. Првенствено је намењен онима који познају објектно-оријентисано програмирање.

Представљени систем је за сада одрађен у форми Мејвен библиотеке. То значи да се као такав не може покретати. За покретање система, потребно је уврстити библиотеку у скуп дипенденсија и користити њене класе и методе. Графички кориснички интерфејс такође није био планиран за израду. – закључио је Михајло.

Фотографије са одбране доступне су у галерији.