Student Miloš Vukadinović odbranio je diplomski rad na temu „Automatizacija Linuks servisa u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Miloš Vukadinović je u ponedeljak, 10. aprila 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Automatizacija Linuks servisa u oblaku pred komisijom koju su činili mentor dr Goran Martić i član dr Đorđe Babić.

U uvodu svog rada Miloš je istakao sledeće:


Istorijski, razvojem tehnologije i industrije, čovek je uvek težio ka konstantnom unapređivanju i olakšavanju svakodnevnih poslova. Period industrijske revolucije obeležio je i dalji razvoj mehanizacije. Mehanizacija predstavlja zamenu ljudske snage sa mehaničkim uređajima čiji rad je zasnovan na upotrebi više povezanih pokretnih komponenti, zupčanika, opruga, osovina i sličnih delova. Među najpoznatijim uređajima ovog perioda su: Diferencijalna mašina, Analitička mašina, Paskalina, Lajbnicov kalkulator i aritrometar.



Automatizacija Linuks servisa u oblaku je ključan korak napretka ka rešavanju savremenih IT operacija. Automatizacijom procesa, odgovornih za razvijanje infrastrukture, omogućava se brže objavljivanje na tržište uz poboljšanu pouzdanost i veću fleksibilnost. Teži se ka efikasnijim, skalabilnijim i pouzdanijim IT infrastrukturama koje mogu da isprate potrebe savremenih preduzeća. Automatizacija povećava kontrolu, bezbednost i brže skenira ranjivost sistema. Linuks automatizacija je krucijalna za sve organizacije koje se oslanjaju na Linuks sisteme za obavljanje ITzadataka. – zaključio je Miloš.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.