Student Nikola Martinović odbranio je diplomski rad na temu „Softverski definisana WAN mreža (SD-WAN )“

Student Računarskog fakulteta Nikola Martinović je u četvrtak, 23. februara 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Softverski definisanaWAN mreža (SD-WAN) pred komisijom koju su činili mentor dr Petar Bojović i član dr Goran Martić.

U uvodu svog rada Nikola je istakao sledeće:

Mreža koju danas znamo kao Internet i tehnologija koja je pokreće, doživela je ogromnu ekspanziju u poslednjih nekoliko decenija. Jedan od glavnih konstrukta današnjeg Interneta, WAN mreža, zadužena kako za inter-datacentar komunikacije tako i za biznis korporativne konekcije, postala je kritičan entitet u današnjim informacionim sistemima. Kako tradicionalne implementacije WAN mreža ne uspevaju da isprate rapidni razvoj aplikacija i servisa pa ni samu količinu podataka tj. saobraćaja na linkovima, javlja se potreba za rešenjem koje će pružiti nesmetan, brz i efikasan prenos servisa nove generacije, u privatnim mrežnim okruženjima ali i u sve češćim cloud orijentisanim sistemima. Pored toga, backhauling celokupnog saobraćaja kroz centralnu lokaciju mreže(što je ujedno i jedna od odlika tradicionalnih WAN sistema) donosi sa sobom povećanu latencu i neretko formiranje “uskog grla” unutar mrežnog sistema. Tu je naravno i sve prisutnije pitanje fizičkog transporta i transportnih tehnologija, gde se javlja potreba za fleksibilnošću i kombinovanjem različitih WAN transportnih opcija zarad postizanja sigurnije i uvek-dostupne konekcije. Adresiranje ovih problema i nedostataka tradicionalne WAN mreže nastoji da korisniku omogući bezbednu, brzu i pouzdanu WAN komunikaciju ali i mrežu koja je adaptabilna i spremna da podrži nove aplikativne i sistemske tehnologije. Odgovor tehnološke i informacione zajednice jesu upravo softverski definisane WAN mreže.


SD-WAN je aktuelna tema u svetu računarskih mreža i informacionih tehnologija ali još uvek nije doživela globalnu ekspanziju i naučno shvatanje i priznanje kao što je tema softverski definisanih mreža(SD). Tema softverski definisanih WAN mreža budi radoznalost računarske zajednice i pruža način za obezbeđivanje bezbedne,finansijski opravdane i servisno orijentisane komunikacije preko javnog Interneta. Takvo rešenje je teško zanemariti i odbaciti. U isto vreme, ekspanzija servisa i migracija aplikacija prema cloud okruženjima je sve veća počevši od usluga kao što su IaaS, PaaS i SaaS, pa sve do Storage-as-a-Servicei sličnih “usluga budućnosti”. – zaključio je Nikola.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.