Студент Петар Влајић одбранио је дипломски рад на тему „Израда фронтенд React апликације“

Студент Рачунарског факултета Петар Влајић је у уторак, 5. септембра 2023. године одбранио дипломски рад на тему Израда фронтенд React апликације пред комисијом коју су чинили ментор др Снежана Поповић и члан мр Милош Милосављевић.

У апстракту свог рада Петар је истакао следеће:

Веб апликација, за циљ има да динамички прикаже основни кориснички интерфејс туристичке агенције, без осталих функционалности. Приликом израде апликације, примарно је коришћен „JavaScript Framework React“ за динамички приказ садржаја, „Yаrn“ Менаџер Пакета, „Vite“ за поставку и креирање пројекта и Tailwind. Tailwind, са минималним поставкама, омогућава скалабилан и реактиван интерфејс. Самим тим апликација прилагођена за све врсте уређаја.

У закључку овог дипломског рада, постигнућа су сажета као резиме кључних циљева и резултата пројекта. Током развоја ове апликације, користио сам технологије React и TypeScript како бих унапредио искуство корисника у домену туристичке агенције. Моја апликација је тренутно почетнички шаблон у области туризма, омогућавајући корисницима лакшу резервацију путовања, приступ релевантним информацијама о дестинацијама и побољшано корисничко искуство. Кроз ову апликацију, корисници ће моћи једноставно пронаћи и резервисати путовања, уз пружање корисних препорука и детаљних информација о атракцијама, смештају и активностима.
Током развоја, суочио сам се са разним техничким изазовима. На пример интеграција Redux state менаџера са React-ом. Приликом које је потребно креирати 3 фајла са различитим функцијама и међусобно их повезати, али сам успешно пронашао решења користећи React и TypeScript.
Имплементирао сам оптимална решења која омогућавају ефикасно управљање стањем апликације, правилно рутирање и поновно коришћење компоненти.

У закључку, ова React-TypeScript апликација представља потенцијални допринос у области туристичких агенција, пружајући корисницима интуитивно и функционално искуство приликом резервације путовања. Будући развој може укључивати проширење функционалности.
Неке од потенцијалних функционалности су:

  1. Могућност корисничких налога и аутентификације.
  2. Имплементација претраге и филтрирања.
  3. Додавање подршке за онлине плаћање.
  4. Додати функционалност фаворита и листе жеља.
  5. Имплементација обавештења и нотификације.
  6. Интегрисање мапе за приказивање локација и руте путовања.
  7. Пружање вишејезичности апликације.

Фотографије са одбране су доступне у галерији.