Student Strahinja Obradović odbranio je diplomski rad na temu „Autonomna održivost računarstva u oblaku“

Student Računarskog fakulteta Strahinja Obradović je u četvrtak, 16. marta 2023. godine odbranio diplomski rad na temu Autonomna održivost računarstva u oblaku pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Petar Bojović.

U uvodu svog rada Strahinja je istakao sledeće:


Često se dešava da određene paradigme u svetu računarstva posmatramo kao crne kutije od kojih se očekuje visoka dostupnost i performansa. U takvim kutijama se neretko kriju tehnike inspirisane prirodnim fenomenima. U svom diplomskom radu otvorio sam jednu dobro poznatu crnu kutiju.

Računarstvo u oblaku je često opisano kao usluga, a večita briga je sigurnost i lokacija naših podataka. Ovaj rad ima za cilj da opiše računarstvo u oblaku kao sistem, ali iz potpuno drugačije perspektive. Naime, oblak postoji i kada nema korisničkih zahteva, a šta je to što ga održava stalno prisutnim i spremnim za akciju je tema ovog rada. Primećuje se velika sličnost sa autonomnim sistemom čoveka (osmatranje, analiza, planiranje i delovanje).


Implementacija autonomnih rešenja u oblaku je zahtevan zadatak, koji može da uspori prvo pojavljivanje provajdera oblaka na tržištu. Vrlo je verovatno da manji provajderi nemaju potrebe za ovakvim rešenjima u svim sferama svog poslovanja. Sa druge strane, unapred definisani okviri poslovanja onemogućavaju napredovanje i opstanak u novim okruženjima. Nemoguće je predvideti sva moguća ograničenja, ali je itekako moguće razvijati sistem koji se može prilagoditi novim kontekstima. – zaključio je Strahinja.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.