Studentkinja Marija Muljajić odbranila je diplomski rad na temu „Ispitivanje prvih reakcija korisnika na četbot na bazi veštačke inteligencije ČetDžiPiTi“

Studentkinja Računarskog fakulteta Marija Muljajić je u petak, 24. marta 2023. godine odbranila diplomski rad na temu Ispitivanje prvih reakcija korisnika na četbot na bazi veštačke inteligencije ČetDžiPiTi pred komisijom koju su činili mentor dr Dušan Vujošević i član dr Jelena Vasiljević.

U uvodu svog rada Marija je istakala sledeće:

Čet-DžiPiTi je jedan od najpopularnijih jezičkih modela koji su trenirani za obradu prirodnog jezika. Čet-DžiPiTi perdstavlja jezički model koji je razvila kompanija OpenAI. Ovaj model se temelji na dubokom učenju i sposoban je generisati tekstove u prirodnom jeziku koji su vrlo slični onima koje bi napisao čovek. Čet-DžiPiTi ima široku primenu, a među najznačajnijim je generisanje teksta za četbotove i virtualne asistente. Ovaj model može biti koristan za poboljšanje korisničkog iskustva na veb stranicama i mobilnim aplikacijama. Takođe se može koristiti za analizu teksta, prevođenje i stvaranje novih tekstova za različite svrhe.



Kroz rad je predstavljen Čet-DžiPiTi i funkcionalnosti, takođe je predstavljena i anketa koje je sprovedena, čiji rezultati predstavljaju glavni predmet istrživanja.


Detaljnom analizom rezultata ankete došli smo do zaključka da Čet-DžiPiTi, iako je poprilično poznat populaciji, može dodatno da se promoviše kako bi pridobio još novih korisnika. Istraživanje ovog segmenta bi moglo da se nastavi tako što bi se detaljnije ispitali korisnici, kako bi se odredila grupa korisnika koja je najmanje upućena u novitete. Takođe, analizirani su i podaci koji govore na koji način korisnici najviše saznaju za Čet-DžiPiTi. U analizama na višem nivou, može se odrediti kojim korisnicima treba izreklamirati proizod na koji način. – zaključila je Marija.

Fotografije sa odbrane dostupne su u galeriji.