РАФ излет за запослене на Повлену

Рачунарски факултет је, традиционално, организовао излет у природи за запослене, овога пута на прелепој планини Повлен. Планинарска посада, коју су чинили наставно и ненаставно особље РАФ-а, на овом пешачком излету имала je задатак да препешачи стазу дугу 13км уз висинску разлику 500м. Међутим, РАФ планинарима ова рута није тешко пала. Лаганим ходом, уз дружење и дивну енергију, ходајући кроз мирисне пропланке и тек озеленеле шуме, редом су се низали врхови – Велики Повлен, Средњи Повлен, Плоче и Мали Повлен.

Повлен је планина у Западној Србији која се налази тридесетак километара југозападно од Ваљева, те припада венцу Ваљевских планина. Главни гребен је претежно под шумом, а падине су прошаране ливадама и шумарцима изузетне лепоте.

РАФ екипа стартовала је код планинарске куће „Повленски кућерак“ и кроз уску, пошумљену стазу дошла до врха Велики Повлен (1271 m). Са врха се пружао живописан поглед на Ваљевске планине, као и на Тару, Златибор и планине преко Дрине у Републици Српској.

Након стотинак метара гребеном кроз четинарску и букову шуму следио је врх Средњи Повлен (1301 m). Од овог врха силази се на стене еруптивног порекла под називом Плоче, где је такође видиковац. Стаза која је следила водила је на извор реке Цетиње и део познат  по великим површинама сремуша. 

Од извора стаза води преко ливаде и викенд насеља, те излази на Kнежево поље и цркву Св. Стефана Архиђакона. Ово предивно место је РАФ планинарима постало омиљено на целој „експедицији“.

Преко ливаде стаза се пење на Мали Повлен (1347 m). Стаза је уска, стрма и пошумљена. Са највишег врха Повлена – Мали Повлен, када је добра видљивост, види се Маглић и Дурмитор. Ово место било је идеално за предах уз уживање у несвакидашњем видиковцу.

Посетом врха Мали повлен и повратком нешто мирнијим темпом стазом која је водила кроз предивне пропланке и винограде, завршио се узбудљиви пешачки излет. Следило је дружење уз ручак у оближњем ресторану.