Apple – 8 лекција из 8 здравствених апликација

Постоји апликација за…шта? Астму? Епилепсију? Аутизам? Пошто су први пут пре скоро шест година објавили „да постоји апликација и за то“, Apple сада са великим познатим универзитетима и партнерима за развој ради на апликацијама за осам различитих болести. Више хиљада корисника iPhoneа већ је преузело ове апликације из Appleовог App Store. У међувремену, Apple и његови престижни партнери уче драгоцене лекције о врстама могућности које ће власници iPhoneа радо користити у интересу бољег здравља.

Apple и њихови колеге са универзитета објавили су прву групу ових медицинских апликација — за астму, Паркинсонову болест, диабетес, рак дојке и болести срца – још марта 2015, а затим средином октобра нове апликације за аутизам, епилепсију и један потенцијано смртоносан облик рака коже познат као меланом.

Ослоњене на РеsearchКит

1Све ове апликације су изграђене на Appleovom радном оквиру отвореног кода РеsearchКит, који дозвољава развијаоцима софтвера да праве апликације специфичне за одређене поремећаје и које користе iPhoneов HealthКит и хардверске сензоре у телефону. У апликацији за Паркинсонову болест, познатој као мПоwер, пацијенти могу да користе iPhoneове сензоре за низ интерактивних испитивања којима се мере и прате њихове могућности памћења, говора, моторике и ходања/равнотеже. Апликацијом Аутисм & Beyond (А&Б), родитељи помоћу камере у иПхону (држећи дете на крилу) снимају видео који може да помогне за рано откривање аутизма.

„Мада РеsearchКит има своја ограничења, Apple треба похвалити. Никад раније није постојало ништа слично оквиру РеsearchКит, а он има потенцијал да промени постојеће екосфере. Партнери Appleовог РеsearchКита крче нове путеве, па можете бити уверени да они прослеђују у Apple нека од сазнања до којих долазе”, изјавио је у једном интервијуу за ИТwорлд Пем Бејкер (Пам Бакер), индустријски аналитичар и консултант. Овде је осам таквих лекција које су Apple и његови партнери у истраживању научили из осам апликација.

Лекција 1: Успешне мHealth здравствене апликације су оне које су ‘упорне’ и ‘привлачне’

“Апликација Астхма Health је морала да буде ‘упорна’ као друге популарне апликације да би била у стању да генерише захтевану количину података за проучавање”, написао је још у мају Кори Бриџес (Цореy Bridges), директор развоја софтверске фирме ЛифеМап Солутионс, у блогу на Appleovom сајту РеsearchКит.

“Једна је ствар привући кориснике да преузму вашу апликацију, али да би апликација била успешна, корисници морају да јој се враћају следећег дана по инсталирању, затим после недељу дана, месец дана, итд.”, изјавио је Бриџес за ИТwорлд.

“Друштвене мреже и игре обично имају веће оцене задржавања од пословних и здравствених апликација. Ми верујемо да смо због коришћења уверљивих карактеристика, доброг дизајна и благовременог подсећања, успели да нам се корисници враћају на Астхма Health”, каже Бриџес. Када корисницима апликације сваког понедељка шаљемо подсећање, оцена коришћења скаче.  

Успешне здравствене мHealth апликације ће морати непрестано да ангажују учеснике, слаже се Бриан Бот, главни научник у Саге Бионетwоркс, сарадник на развијању апликације мПоwер са Универзитета Rocheстер. У апликацији мПоwер, изгледа да се најбоље прихватају и најчешће извршавају задаци у којима се од пацијената захтева извршавање неке активности.

“Не изненађује да снимање ‘ааааааа’ у телефон у трајању од 10 секунди или куцање највећом могућом брзином далеко мање оптерећује пацијента од одговарања на упитник са 20 питања”, написао је Бот за ИТwорлд у е-поруци.

Лекција 2: Апликације би требало да раде и на Androidu

Главно ограничење оквира РеsearchКит јесте то што прва жетва апликација ради само на Apple хардверу, тврди Бејкер. Штавише, неки истраживачи сматрају да су подаци добијени кроз апликације РеsearchКит необјективне, пошто су корисници iPhoneа обично млађи и много боље стојећи од просечне популације.
Пет РеsearchКит апликација је отвореног кода. Та предност је дизајнирана да би се омогуц́ili Android портови, као и интеграција са постојец́им уређајима као што су медицински системи за надзор.

Apple наводно покушава да подстакне програмере да праве Android портове. “Ми се активно и сами интересујемо за Android портове”, рекао је Бриџес из ЛифеМапа. “Али још нисмо објавили свој распоред”.

Ипак, мада су такви портови могући, они не представљају лак задатак, кажу неки партнери. “Потешкоћа ће бити усаглашавање разлика међу сензорима као што су брзиномери, жироскопи, микрофони и камере (на различитим Android телефонима)”, како каже Бот. Али “постоје напори да се напредује у Android заједници”, додао је.

Лекција 3: мHealth апликације нуде географски домет без преседана

“Преко 50.000 људи је преузело нашу апликацију”, подсећа Др. Ивон Чан (Yвонне Chan), директорка дигиталне и персонализоване медицине на медицинском факултету Ицахн, у свом резимеу прелиминарних резултата за апликацију Астхма Health. Од тих 50.000 преузимања, 8.800 људи “је задовољило наше строге критеријуме подобности за приступање студији (лекарски дијагностификована астма, користи прописану терапију за астму, становник САД, 18 година или старији)”, како каже др. Чан.

“Пробили смо географску баријеру која традиционална истраживања обично ограничава на локално подручје универзитета или медицинског центра. У нашој студији, 87% учесника станује ван Њујорка и Њу Џерсија!” Ова врста домета би такође могла да се користи у ситуацијама када даљинску дијагностику врше специјалисти са седиштем на удаљеним локацијама. 

Лекција 4: Неке апликације морају да знају више језика

Многе друге аналитичке фирме, од којих неке имају седишта у другим земљама, истичу нагли будући раст у областима као што су Латинска Америка, Азија и земље око Тихог океана. One наводе факторе као што су пораст продора мобилних уређаја и повец́ање свести да даљински надзор хроничних болести може помоц́и да се смањи број поновних хоспитализација и других здравствених трошкова. Могућности међународног тржишта нису могле да промакну Appleу, који удружен са универзитетом Дуке ради на апликацији за аутизам на три језика: енглеском, шпанском и кинеском. 

Енглеска верзија се појавила на Appleovom App Storeу у октобру. Шпанска верзија се очекује током следећег месеца, а кинеска верзија убрзо потом, како каже Гиљермо Шапиро (Гуиллермо Сапиро), професор електричног и рачунарског инжењерства на универзитету Дуке.  За шпанску и кинеску верзију сада је потребан “пажљив превод на локални језик и институционално одобрење одбора (ИРБ – институтионал ревиеw боард). Што се тиче техничког аспекта, све је спремно”, изјавио је Шапиро за ИТwорлд.

Лекција 5: Старији иПхони могу да буду проблематични

Истраживачи аутизма на универзитету Дуке су хтели да направе апликацију која снима видео дететовог лица док дете држи телефон. Међутим, открили су да процесори старијих иПхона не могу да подрже видео од 30 оквира у секунди (фпс). После недељу дана састанака са Appleом у Калифорнијском седишту софтверског гиганта у Капертину, истраживачи универзитета Дуке вратили су се у своје лабораторије. Тестирање универзитета је показало да за испуњавање циљева истраживача Дуке коначна апликација ради добро на iPhone 4 и новијим, како извештава Шапиро.

“Обратите пажњу на то да из аспекта науке, не постоји јасна индикација да је за уочавање аутизма неопходан видео од 30 фпс. Јасно је да то није брзина као на клиници, где се посматрање врши голим оком”, рекао је за ИТwорлд.

Лекција 6: Apple Wатцх може да се покаже практичним

2ЕпиWатцх, апликација болнице Јохнс Хопкинс намењена је да се од пацијената са епилепсијом подаци прикупљају пре, за време и након напада, да би се унапредило откривање напада, редовно узимање лекова и квалитет живота људи који пате од епилепсије. Апликација садржи модуле који се извршавају на сату Apple Wатцх као и на телефону iPhone. Како кажу истраживачи, апликација најбоље ради код пацијената који доживљавају “наговештај”, некакав осећај да се напад приближава. У том тренутку, сам пацијент или неговатељ може да притисне дугме на сату којим се активира апликација.  

Професори на медицинском факултету универзитета радили су са ТХРЕАД Реsearch и направили апликацију која помоћу сензора на сату евидентира пулс, покрете и падове. Сат такође захтева учешће пацијента у игри меморије, да би се проценило реаговање пацијента током напада.  Одлика “упорности” која непрекидно захтева учешће у апликацији, обезбеђује да корисници дневно евидентирају своје нападе и уношење лекова.  У позадини, апликација користи решење из Ацума Health, одсека Смарт Монитора, да се заштите подаци пацијента, а истраживачи снабдеју прилагођеним контролним таблама.

На слици десно: Размена података са истраживачима епилепсије, праћење напада, поређење резултата са другим пацијентима, праћење дневног узимања лекова, документовање квалитета живота, праћење евентуалних споредних ефеката лекова.

Лекција 7: корисници иПхона пристају да деле своје здравствене податке

У једној студији о личним здравственим подацима (ПХД – персонал хеалтх дата), фондација Роберт Wоод Јохнсон (РWЈФ) утврдила је да је 75% учесника анкете рекло да „вероватно би“ или „свакако би“ делило своје информације са медицинским истраживачима, пренео је Бот на једној презентацији на недавној мHealth конференцији у Њујорку.  У међувремену, када су видели одушевљено реаговање људи који пате од астме, ЛифеМап планира да провери теорију да су корисници апликације Астхма Health мотивисани циљем да учествују у пројекту који треба да помогне целој заједници пацијената од астме.
“Прикупили смо више анегдотских података о томе, што ће помоћи да усавршимо своје хипотезе, а планирамо још неке РеsearchКит апликације, које можемо да употребимо да бисмо мотивацију других група упоредili са корисницима апликације Астхма Health”, изјавио је Бриџес за ИТwорлд.

Лекција 8: с друге стране, већина корисника жели да податке дели анонимно.

Међутим, такође на основу истраживања РWЈФ-а, преко 90% корисника жели да њихови здравствени подаци остану анонимни, каже Бот.
Саге Бионетwоркс поштује ту врсту жеља. Подаци из апликације мПоwер и остале четири оригиналне РеsearchКит апликације користе исте позадинске системе које прави Саге.  “Апликације комуницирају директно са нашим Бридге Сервер API-јима (програмским интерфејсима за апликације), који раздвајају информације налога од кодираних података истраживања. Ови кодирани подаци истраживања специфични за ову студију консолидују се за сваки задатак и извозе у Синапсе, који обезбеђује истраживачима дневно ажурирање и један интерфејс за упите над преко 2,5 милиона записа прикупљених преко тих пет апликација”, изјавио је за ИТwорлд.

Помоћу тог процеса се из података које истраживачи могу да виде уклањају имена учесника и друге личне информације.  Корисници који потписују образац којим прихватају учешће у неком од првих пет РеsearchКит пројеката могу да одаберу да своје анонимне податке деле „са организацијом Саге Бионетwоркс и њеним партнерима“ или „са организацијом Саге Бионетwоркс и њеним партнерима и са квалификованим истраживачима у целом свету”. Већина корисника апликације мПоwер одлучује да дели своје податке са ширим кругом.

“Ми (Саге) свакако планирамо да податке из апликације мПоwер и накнадне аналитичке резултате и сазнања ставимо на располагање како путем традиционалних метода (објављивање) тако и путем издавања података о подскупу учесника који су пристали да деле своје податке са широм научном заједницом”, изјављује Бот.

„За свих пет апликација, једино партнери који су експлицитно наведени у поднесцима институционалног одобрења одбора (ИРБ) као ‘партнери’ истраживања могу да приступе комплетном скупу података. Сваки квалификовани истраживач који је пристао на одређене услове моћи ће да приступа подскупу података који се односе на подскуп учесника који су пристали да деле податке са широм заједницом”. Међутим, Бот такође тврди да су чланови управљачког тима Apple уверili Саге да Apple неће приступати овим подацима.

У међувремену, септембра, IBM Watson Health и Саге Бионетwоркс су се сложили да ће радити на једној “отвореној биомедицинској истраживачкој платформи” која треба да се састоји од технологија Бридге Сервер и Сyнапсе коју покреће Watson Health Cloud and Аналyтицс. “Тренутно се разрађује имплементација”, изјавио је Бот за ИТwорлд.

мHealth тржиште ће сигурно да расте

“Ја мислим да је тржиште вероватно знатно подцењено”, рекао је Тим Кук (Тим Цоок), директор у Apple, у једном телевизијском интервјуу убрзо пошто је Apple најавио прву групу РеsearchКит партнерстава. У ствари, тржиште мHealth технологије се тако брзо мења да предвиђања тешко успевају да одрже корак. Међутим, у једном детаљном петогодишњем предвиђању објављеном прошле године, индустријска аналитичка фирма “реsearch2гуиданце” предвиђа да ће тржиште мобилних здравствених апликација да порасте од око 2,5 милијарди долара у 2012 на 6,4 милијарде у 2014, а да ће достићи 26,6 милијарди у 2017. Аналитичка фирма истиче велике промене од 2012 до 2014, јер се мHealth доживљава све више као пословно, па тржиште улази у фазу комерцијализације.

Развијаоци користе iOS и Android и циљају тржиште фитнеса и хроничних болести на брзо растући начин, са удвострученим бројем корисника апликација за две и по године, а достижу 100.000 у првом кварталу 2014. Ипак, развијаоци мHealth апликација представљају шаролико друштво, у распону од малих породичних радионица са годишњим приходом од нула до 10.000 долара, до гигантских са милион или више долара кроз преузимања, куповине из апликације, услуге и/или продају хардверских сензорских уређаја, као што су наруквице, ваге, или јединице за крвни притисак.

До 2017, већина прихода издавача мHealth апликација (69%) потицаће од услуга. “Те услуге обично укључују позадинске структуре сервера и/или тимова медицинског особља које надгледа и консултује се са докторима, пацијентима и појединцима везаним за општу здравствену заштиту”, према извештају фирме “реsearch2гуиданце”, заснованом на анкетама развијалаца свих величина.

Две категорије апликација са највећим очекиваним тржишним потенцијалом у блиској будућности су даљинско надгледање и консултације. Аналитичарска фирма предвиђа повећано убрзање тржишта већ током 2016, јер мHealth улази у фазу “интегрисаног тржишта”, са могућностима интегрисаних решења здравствене заштите када осигуравајућа друштва почну да плаћају за мHealth услуге.

Пут који се отвара

РеsearchКит апликације, које су пре свега оријентисане на експериментисање са разноврсним могућностима даљинског надгледања и дијагноза, не спадају у категорију комерцијалних апликација – бар за сада. “Ова иницијатива из фирме Apple неће имати велики утицај на тржиште током следећих неколико година”, каже Ралф-Гордон Јахнс, генерални директор фирме “реsearch2гуиданце”. Он тврди да је РеsearchКит “пре један скуп алатки за помоц́ у обезбеђивању доказа за медицинске резултате, а не за директно генерисање прихода и преузимања”.

Међутим, лекције научене коришћењем РеsearchКит апликација ће ипак вероватно информисати и утицати на пројектовање других категорија мHealth апликација, од којих би многе могле да донесу заиста велике приходе.{/xа}

3900-apple-8-lekcija-iz-8-zdravstvenih-aplikacija