Šest istina o trajanju baterije vašeg telefona: Brzo punjenje, pregrevanje i prepunjavanje

Pitali smo stručnjake kako brzi punjači vremenom utiču na bateriju vašeg telefona i kako produžiti njen vek. Evo šta smo saznali. Samsung to radi. Isto i Huawei, Google, OnePlus, a sada čak i Apple. Pakovanje brzog punjača u kutiju sa vašim novim telefonom sve je češća praksa, barem za vrhunske uređaje. Ali, da li za pogodnost punjenja našeg telefona brzim punjačem plaćamo neku cenu?

Životni vek baterije je postao glavna briga za vlasnike telefona. Kako sve više stvari radimo sa svojim telefonima tokom više sati, važnost celodnevnog trajanja baterije jednim punjenjem postala je jedna od ključnih karakteristika koju prosečan kupac traži, nakon veličine ekrana. Životni vek baterije je čak važniji od odlične kamere, pokazalo je Kantar istraživanje Worldpanel ComTech Q3 2019. Ista briga se odnosi i na dugovečnost baterije tokom celog životnog veka vašeg uređaja.

Rastući naglasak na trajanje baterije jedan je od razloga da su brzi punjači toliko sveprisutni. Ako baterija preti da se isprazni pre kraja dana, sledeće najbolje rešenje je brzo punjenje baterije. Punjenje od 10 minuta moglo bi da napravi razliku između prelaska u rigorozan režim štednje i potpunog gubitka energije pre nego što se vratite kući. Sada kada je brzo punjenje tako lako dostupno za telefone, imamo pitanja: kako punjač velikog kapaciteta utiče na bateriju telefona i da li postoji mogućnost da brzo punjenje vremenom degradira mogućnost skladištenja energije?

Kad smo već kod toga, želeli bismo da znamo šta još radimo kada punimo naše telefone što bi vremenom moglo da dovede do nepotrebnog habanja njihove baterije.  Da bismo saznali odgovore na naša pitanja, razgovarali smo sa nekoliko istraživača i inženjera baterija o efektima brzog punjenja na trajanje baterije vašeg telefona. Evo šta smo saznali.

Baterija telefona se neće uskoro menjati

Svi mobilni telefoni – kao i većina lične elektronike i električnih vozila – koriste litijum-jonske (li-ionske) punjive baterije. Nije lako napraviti baterije koje traju duže, jer se tehnologija baterija nije menjala decenijama. Umesto toga, veliki deo nedavnog napretka u trajanju baterije nastao je zahvaljujući funkcijama za uštedu energije ugrađenim u uređaje i pravljenju softvera koji efikasnije upravlja punjenjem i pražnjenjem, tako da se energija srče, a ne guta.  Nažalost za mobilne telefone, fokus za produženje trajanja baterije je obično na automobilima, satelitima i sistemu napajanja vaše kuće, područjima u kojima industrijske baterije moraju da funkcionišu daleko više od dve ili tri godine koliko se očekuje od naših mobilnih uređaja.

Druga sila koja deluje protiv naših telefona je veličina baterije. U poređenju sa baterijom električnog automobila, izvor napajanja telefona je sićušan. Na primer, punjiva baterija automobila Tesla 3 ima kapacitet baterije preko 4.000 puta veći nego iPhone 11 Pro Max. To je važno jer što je veća baterija, više ima trikova za uštedu baterije kojima je moguće produžiti njen život. Na primer, kako punite bateriju, napon raste, stavljajući je pod stres, posebno tokom poslednjih 20% napunjenosti. Da bi izbegli ovaj stres, proizvođači električnih automobila mogu da pune nove baterije samo do 80%. Zbog tog većeg kapaciteta baterije, električni automobil i dalje može da stigne na prihvatljivu udaljenost, izbjegavajući stres većih napona. Ovo može udvostručiti ukupni vek baterije automobila.

Veće baterije telefona mogu da obezbede celodnevno trajanje rada od jednog punjenja, ali obično samo sa svih 100%. I dok to omogućava da baterija traje prihvatljivo vreme između dva punjenja, to takođe izlaže bateriju većem stresu od većeg napona potrebnog da se sasvim napuni.  Pored velikog napretka u tehnologiji baterija, poboljšanja baterija naših telefona doći će od toga da uređaji budu energetski štedljivji.

Brzo punjenje neće oštetiti bateriju

Konvencionalni punjač ima snagu od 5 do 10 vati. Brži punjač može to da poboljša čak do osam puta. Na primer, iPhone 11 Pro i Pro Max stižu sa brzim punjačem od 18 vati, Galaxy Note 10 i Note 10 Plus imaju u kutijama punjače od 25 vati. Samsung će vam prodati ekstra brzi punjač od 45 vati za 50 dolara. Pod uslovom da nema neke tehničke greške u elektronici vaše baterije ili punjača, korišćenje brzog punjača neće dugoročno oštetiti bateriju vašeg telefona.

Evo zašto. Baterije za brzo punjenje rade u dve faze. Prva faza primenjuje napon na praznu ili gotovo praznu bateriju. To vam daje žestoku energiju od 50 do 70% u prvih 10, 15 ili 30 minuta. To je zato što tokom prve faze punjenja baterije mogu brzo da apsorbuju punjenje bez većih negativnih efekata po njihovo dugoročno zdravlje.

Na primer, Samsung obećava da njegov punjač od 45 vati može da pređe od nule do 70% napunjenosti za pola sata. Apple kaže da brzi punjač koji dobijate sa svojim iPhone 11 Pro može da postigne 50% napunjenosti za 30 minuta. Znate kako izgleda da punjenje poslednjih 20 ili 30% baterije traje isto toliko vremena koliko je potrebno za punjenje prvih 70 ili 80%? Taj poslednji deo je druga faza punjenja, u kojoj proizvođači telefona moraju da uspore i pažljivo upravljaju brzinom punjenja, jer bi proces punjenja zapravo mogao da ošteti bateriju.

Oštećenja su retka ako se iznutra svime dobro upravlja. Sistem upravljanja baterijom pažljivo nadgleda dve faze punjenja i smanjuje brzinu punjenja tokom druge faze kako bi se bateriji omogućilo da apsorbuje punjenje i izbegnu se problemi, zbog čega može da prođe i 10 minuta da bi se dobilo poslednjih nekoliko procenata.

Slučaj tragičnog eksplodiranja baterije Samsunga Galaxy Note 7 rezultat je greške u dizajnu baterije, a ne u softveru telefona za tehnike upravljanje baterijom.

Ne možete da prepunite bateriju telefona

Ranije se kod vlasnika telefona javljao strah od prekomernog punjenja. Strah je bio da ako se telefon drži stalno priključen to može da napuni bateriju preko kapaciteta, pa bi baterija postala nestabilna, što bi degradiralo ukupni vek trajanja baterije ili da se razvije previše unutrašnje toplote i prouzrokuje pucanje ili zapaljenje baterije. Međutim, prema stručnjacima sa kojima smo razgovarali, sistem upravljanja baterijom je dizajniran tako da isključi električni napon kada baterija dostigne 100%, pre nego što bi mogla da se prepuni.

Imajte, međutim, na umu da možete bateriju da izložite naprezanju kada krenete ka 100% napunjenosti, kako je gore opisano. (Zbog toga proizvođači električnih vozila prekidaju punjenje novih baterija na oko 80%.)

Apple koristi pametan pristup ovom problemu u iPhone-ovom softveru iOS 13 koji vašu iPhone bateriju napuni do 100% bez dugoročne štete. Ako često držite iPhone uključen tokom dana ili dok spavate, možete u iOS-u 13 da uključite parametar baterije koji se zove Optimized Battery Charging koji će nadgledati vaš raspored punjenja i držati bateriju iPhone-a na 80%, tako da ostaje van stresne zone. Nakon toga, dopuniće se do 100% tačno pre nego što redovno isključujete telefon. Ovo najbolje funkcioniše za one koji imaju redovan obrazac punjenja.

U slučaju ručnog pristupa, telefon možete isključiti iz napajanja kada dođe do 80%, ali možda ćete ostati bez dodatnih sati korišćenja koje biste imali sa potpuno napunjenim telefonom.

Ne bi trebalo da pustite da se baterija isprazni do nule

Nekada ste možda puštali da se telefon potpuno isprazni, da biste pomogli bateriji da ponovno kalibrira stanje napunjenosti. Ali to više nije takav problem sa modernim baterijama telefona.  U stvari, pražnjenje baterije do kraja može da izazove hemijske reakcije koje vremenom mogu da skrate vek baterije. Da bi se izbeglo potpuno pražnjenje, sistem upravljanja baterijom uključuje bezbednosne funkcije koje isključuju telefon kada on dostigne nivo energije bezbedno iznad praznog. Pomislićete da ste stigli do nule tek kada vidite to poslednje upozorenje o praznoj bateriji.

Ako želite da se aktivnije bavite zdravljem baterije, priključite telefon kada se nivo baterije smanji na oko 30%, što je znatno iznad stresno niskog nivoa baterije.

Visoke temperature mogu da oštete bateriju

Toplota je pravi neprijatelj vaše baterije. Poznato je da visoke temperature vremenom smanjuju vek baterije.  Držite telefon dalje od jakog sunca, dalje od okvira prozora i dalje od kontrolne table vašeg automobila da biste sprečili pregrevanje, što bi vremenom dovelo do toga da baterija postane manje efikasna. U ekstremnim slučajevima, pregrejana baterija može da eksplodira. Čak i temperatura od 30° C može da umanji efikasnost baterije, kaže Isidor Buchmann, osnivač i izvršni direktor kompanije za tehnologiju baterija Cadex Electronics i njenog obrazovnog vebsajta University Battery.
Da li to znači da treba da držite telefon u hladnjaku? Ne. Ali koliko god možete, držite ga dalje od visokih temperatura. Ako ste duže vreme na suncu, pokušajte da preko njega stavite peškir ili majicu ili ga stavite u kesu zajedno sa bocom hladne vode. Zamisao je da se spreči da unutrašnja temperatura telefona poraste.

Neusklađeni punjači i kablovi neće naškoditi vašoj bateriji

Pod uslovom da ne koristite falsifikovane ili oštećene punjače i kablove, mešanje i slaganje kablova i punjača neće naškoditi vašoj bateriji. Međutim, možda se neće puniti brzo kao što je moguće kada koristite one koje ste dobili sa vašim uređajem.  Neki telefoni, poput onih iz Huawei-a i OnePlus-a, koriste svojstven dizajn punjača – gde je deo sklopa koji je odgovoran za brzo punjenje ugrađen u punjač. Da biste u potpunosti iskoristili svojstveno brzo punjenje uređaja, morate da koristite njegov kompatibilni punjač.

Ostali proizvođači telefona, kao što su Samsung i Apple, pridržavaju se standardnih pravila za brzo punjenje i omogućavaju vam efikasno brzo punjenje pomoću raznih kompatibilnih kablova i punjača.  Najsigurnije je da se koriste punjači i kablovi koji se isporučuju u kutiji, jer prilikom mešanja i uklapanja punjača i kablova sa vašim telefonom uređaj može da se spusti na podrazumevano najmanju moguću brzinu punjenja.

Kako još mogu da štedim bateriju svog telefona?

Da biste izvukli više života iz baterije, možete koristiti uobičajene trikove za uštedu energije da biste sačuvali snagu baterije, kao što je prigušivanje osvetljenosti ekrana, isključivanje Wi-Fi-ja i Bluetooth-a kada ih ne koristite, čime pozadinsku upotrebu podataka ograničavate pomoću parametara i obraćanja pažnje na aplikacije koje koriste GPS.  Ali istina je da, koliko god da smo oprezni, baterije naših telefona trajaće samo ograničeno vreme. Trik je da od naše baterije dobijemo što više meseci, a da ne budemo stalno zabrinuti za njeno punjenje.

Izvor: CNET

5855-sest-istina-o-trajanju-baterije-vaseg-telefona-brzo-punjenje-pregrevanje-i-prepunjavanje