Western Digital najavljuje hibridni čvrsti disk

Western Digital se nada da će postići dobru hibridnu memoriju kombinovanjem HDD-a sa NAND-om i CPU-om. Western Digital je najavio novu arhitekturu disk uređaja koja kombinuje fleš memoriju sa hard diskovima velike gustine i jednim malim procesorom koji upravlja svime. Ako vam ovo zvuči poznato, u pravu ste. Pre nekoliko godina WD i drugi proizvođači hard diskova (HDD) su pokušali da prave hibridne čvrste diskove, sa malim fleš diskovima koji služe kao keš za čvrsti disk, ali ti napori nisu uspeli, rekao je Ravi Pendekanti, viši potpredsednik upravljanja proizvodima HDD -a i marketinga u WD -u.

„U tim [jedinicama] je postojala velika zamka“, rekao mi je. Diskovi nisu znali kakve podatke imaju, pa nisu znali da se vrućim podacima često pristupa i da ih treba zapisati na fleš disk, dok tople ili hladne kojima se ne pristupa toliko, treba zapisati na disk. „Nisu svi zapravo mogli uvek da utvrde gde bi podaci trebalo da idu, odnosno da li su to vrući ili topli ili hladni podaci, pa zbog toga to nije uspelo“, rekao je Pendekanti. „Ali zbog toga smo sada u stanju da idemo dalje sa naučenim lekcijama i tako je ovo drugačiji model nego u prošlosti.“

Tehnologija OptiNAND kombinuje WD HDD-ove sa iNAND fleš memorijskim čipovima i posebnim dizajnom sistema na čipu (SoC – System on a Chip) kompanije WD. SoC će upravljati skladištenjem podataka, pri čemu će živi podaci ići na čvrsti disk, dok se metapodaci skladište na iNAND flešu. SoC upravlja svim skladištima podataka, pored upravljanja jedinicom, poput nivelisanja trošenja fleš memorije. Ovde nije reč samo o nekoliko novih čipova. WD govori o kapacitetima do 50TB do druge polovine decenije. Uspeo je da poveća kapacitet zahvaljujući više staza po inču (TPI), što znači veću gustinu skladištenja, uz činjenicu da se metapodaci zapisuju na NAND, a ne na disk kao danas. Čvrsti diskovi mogu da generišu cele gigabajte metapodataka, a njihovo preuzimanje i pisanje znači da se čvrsti disk, koji je već najsporija komponenta u računaru, dodatno usporava zbog obavljanje svojih glavnih funkcija.

„Dakle, s ovo dvoje u igri, možemo dobiti više kapaciteta. Dakle, umesto da metapodaci zauzimaju više prostora na vašem disku, i činjenicu da se to kombinuje sa dodavanjem više TPI -ja dobijamo veću prostornu gustinu “, rekao je on.

WD je takođe poboljšao preciznost HDD glava tehnologijom trofaznog aktuatora (TSA), koja omogućava bolju preciznost glave za snimanje na HDD-u. To takođe omogućava veću prostornu gustinu. Nova arhitektura jedinice sa fleš memorijom biće dostupna u čitavoj liniji jedinica i platformi za skladištenje ove kompanije i poslužiće kao temelj za buduće dizajne. Za sada, WD daje uzorke jedinice očekivanim prvim korisnicima: hiperskalarnim i poslovnim korisnicima. „Te dve klase kupaca će ovo koristiti za svoje tipične slučajeve upotrebe jedinica za izvršavanje različitih aplikacija“, rekao je Pendekanti. Kompanija će kasnije ove godine najaviti prve namenske proizvode namenjene tržištu.

Izvor: NETWORKWORLD

6497-xa-western-digital-najavljuje-hibridni-cvrsti-disk-xa