6 načina da se izbrišete sa Interneta

Konačno ste spremni da se izvučete sa mreže? Nije baš tako jednostavno kao što bi trebalo da bude, ali evo nekoliko koraka koje je lako slediti i koji bi trebalo da vas pravilno usmere. Ako čitate ovo, vrlo je verovatno da su vaši lični podaci dostupni javnosti. Pod „javnošću“ mislim da su dostupni svima i svugde. Da bih ovo naglasio, predočavam dokazni predmet A: Ranije ove godine, Facebook se našao pred unakrsnom vatrom kada je otkriveno da su podaci više od 50 miliona korisnika Facebook-a stigli u ruke engleskoj firmi Cambridge Analitica, koja ih je, navodno, koristila za bolje usmeravanje političkih oglasa za Trampovu kampanju tokom predsedničkih izbora 2016. godine.

Iako se čitava priča o situaciji sa firmom Cambridge još uvek rasvetljava – bilo je dovoljno da Facebook suspenduje kompaniju iz svoje mreže – najviše uznemirava aspekt priče da su vaši lični podaci na ovim besplatnim uslugama često svima na raspolaganju zato što ste prihvatili svakakve opterećujuće opcije kada ste se prvi put prijavili za te „besplatne“ usluge. Upravo zbog toga neki korisnici biraju „minimalnu opciju“ (engl. nuclear option) kada je u pitanju privatnost na mreži: brisanje ili deaktiviranje naloga kad god i gde god je to moguće.

Dakle, kako će vaše brisanje sa Interneta sprečiti ove kompanije da dobiju vaše informacije? Kratki odgovor je da ne može. Nažalost, nikada se ne možete potpuno ukloniti sa Interneta, ali postoje načini da minimizirate svoje prisustvo, što će smanjiti šanse da se vaši podaci izlažu. Evo nekoliko načina da to uradite.

Međutim, budite upozoreni: uklanjanje informacija sa Interneta, kao što ću objasniti, može negativno da utiče na vašu mogućnost komunikacije sa potencijalnim poslodavcima.

1. Obrišite ili deaktivirajte naloge za kupovinu, društvene mreže i veb usluge

Razmislite o tome na kojim društvenim mrežama imate profile. Pored velikih, kao što su Facebook, Twitter, LinkedIn i Instagram, da li još uvek imate javne naloge na sajtovima kao što su Tumblr, Google+ ili čak MySpace? Šta je sa vašim Reddit nalogom? Na kojim trgovačkim sajtovima ste se registrovali? Uobičajeno bi moglo da uključuje informacije sačuvane na sajtovima Amazon, Gap.com, Macys.com i drugim.

Da biste se rešili ovih naloga, idite na podešavanja svog naloga i samo potražite opciju da deaktivirate, uklonite ili zatvorite svoj nalog. U zavisnosti od naloga, možete to pronaći pod Security ili Privacy ili nešto slično.

Ako imate problema sa određenim nalogom, pokušajte da pretražujete na mreži „How to delete“, a zatim ime naloga koji želite da izbrišete. Trebalo bi da nađete neka uputstva o tome kako da izbrišete taj određeni nalog.

Ako iz nekog razloga ne možete da izbrišete nalog, promenite informacije u nalogu na nešto drugo osim vaše stvarne informacije. Nešto lažno ili potpuno slučajno izabrano.

2. Uklonite sebe sa sajtova za prikupljanje podataka

Postoje kompanije koje sakupljaju vaše informacije. One se zovu brokeri podataka i imaju imena kao što su Spokeo, Whitepages.com, PeopleFinder, kao i mnoštvo drugih. One prikupljaju podatke iz svega što radite na mreži i onda prodaju te podatke zainteresovanim učesnicima, uglavnom u cilju što konkretnije reklame za vas i da vam prodaju što više stvari.

Sada, mogli biste da potražite sebe na ovim sajtovima, a zatim se pozabavite sa svakim od njih pojedinačno da biste uklonili svoje ime. Problem je što je postupak izbacivanja sa svakog sajta različit i ponekad podrazumeva slanje faksova i popunjavanje stvarnih fizičkih papira. Fizički. Papir. Koja godina je ovo uopšte?

U svakom slučaju, lakši način da to uradite je da koristite uslugu kao što je DeleteMe na Abine.com. Za samo 129 dolara godišnje, ovaj servis će umesto vas preskočiti sve te dosadne prepreke. Čak će svakih nekoliko meseci proveriti da li vaše ime nije ponovo dodato na ove sajtove.

3. Uklonite svoje podatke direktno sa veb sajtova

Najpre, proverite kod telefonske kompanije ili provajdera mobilnog telefona da li ste navedeni онлајн i zatražite od njih da uklone vaše ime ako jeste.

Ako želite da uklonite staru objavu ili neki stari sramotni blog koji ste nekad napisali, moraćete pojedinačno da kontaktirate urednike (engl. webmaster) ovih veb sajtova. Možete na sajtu pogledati odeljak About us ili Contacts da biste pronašli pravu osobu sa kojom treba stupiti u kontakt ili idite na www.whois.com i potražite ime domena sa kojim želite da kontaktirate. Tamo bi trebalo da pronađete informacije o tome sa kim tačno da kontaktirate.

Nažalost, operatori privatnih veb stranice nisu dužni da uklanjaju vaše objave. Dakle, kada kontaktirate ove stranice, budite ljubazni i jasno opišite zašto želite da se objava ukloni. Nadamo se da će oni zaista poslušati i ukloniti je.

U suprotnom, tačka br. 4 je manje efikasna, ali i dalje moguća opcija.

4. Uklonite lične podatke sa veb sajtova

Ako je neko postavio osetljive informacije o vama, kao što je broj socijalnog osiguranja ili broj bankovnog računa, a urednik sajta na kojem su informacije objavljene neće da ih ukloni, možete poslati zakonski zahtev za Google da ih on ukloni.

Proces uklanjanja bi mogao potrajati i ne postoji garancija da će to biti uspešno, ali to je i vaše najbolje rešenje ako se nađete u tako osetljivoj situaciji.

5. Uklonite zastarele rezultate pretraživanja

Recimo da postoji veb stranica sa informacijama o vama kojih biste želeli da se rešite. Na primer spisak osoblja vašeg bivšeg poslodavca, mesecima nakon što ste promenili posao. Tražili ste od njih da ažuriraju stranicu. Oni to urade, ali kada na Googlu potražite svoje ime, ta stranica se i dalje pojavljuje u rezultatima pretrage – mada se vaše ime nikada ne pronađe kada pritisnete na link. To znači da se na Googleovim serverima nalazi stara verzija stranice.

Tu se koristi ova alatka (REQUEST REMOVAL). Pošaljite URL adresu Googleu u nadi da će ažurirati svoje servere brišući rezultat keširanja tako da vi više ne budete povezani sa tom stranicom. Nema garancije da će Google ukloniti informacije o keširanim informacijama, iz raznih razloga, ali vredi pokušati da iskorenite što više svog prisustva sa Interneta.

6. I konačno, poslednji korak koji ćete da preduzmete je da uklonite svoje e-mail naloge

U zavisnosti od vrste e-mail naloga koje imate, broj koraka za ovo će varirati.

Morate da se prijavite na svoj nalog i potom pronađete kako se nalog briše ili zatvara. Neki nalozi će određeno vreme ostati otvoreni, pa ako želite da ih ponovo aktivirate, možete.

E-mail adresa je neophodna da biste izvršili prethodne korake, pa pazite da ovo bude poslednje.

Još jedna stvar …

Ne zaboravite da budete strpljivi kada vršite ovaj proces, a ne očekujte da ga završite za jedan dan. Možda ćete takođe morati da se pomirite sa tim da neke stvari neće moći trajno da se izbrišu sa Interneta.

Izvor: CNET

4946-xa-6-nacina-da-se-izbrisete-sa-interneta-xa