Kina odbacuje brigu o pravilima za domene

Kina reaguje na zabrinutost i tvrdi da široka nova pravila, koja bi dozvolila blokiranje sajtova koji nemaju registrovano kinesko ime domena, prosto nisu dobro shvaćena. Kineski regulator tehnologije odbacuje kritike predloženih pravila za internet koja bi dozvolila blokiranje pristupa stranim veb sajtovima, tvrdeći da te mere nisu samo zaobilazan način da se pooštri kontrola nad kibernetskim prostorom.

Eksperti su rekli da nacrti propisa, kao i mnogi zakoni u Kini, mogu široko da se tumače i, u ekstremnim slučajevima, mogu vlastima da dozvole prekidanje pristupa svim veb sajtovima koji nisu registrovali svoje veb adrese u toj zemlji.

Ministarstvo industrije i informacione tehnologije kaže da predloženim revizijama pravila za upravljanje imenima domena kineski veb sajtovi moraju da koriste domaće servise za registrovanje ili će biti izloženi riziku da budu blokirani u Kini, i kaznama do 30.000 juana (oko 4.000 eura). Ministarstvo je kasnije obavestilo Reuters da postoji „nesporazum“ oko pravila koja „suštinski nisu u suprotnosti“ sa globalnom praksom.

Pravila „se ne odnose na veb sajtove kojima se pristupa u inostranstvu, ne sprečavaju korisnike da pristupaju odgovarajućem internet sadržaju i ne utiču na normalan razvoj poslovanja stranih kompanija u Kini,“ odgovorili su u e-poruci u sredu.

Predstavnik kompanije Baidu (kineska kompanija za internet servise) je saopštio Reutersu: „Pomno pratimo nacrt propisa i detaljno ćemo vas obavestiti“. Kina već dugo koristi najkomplikovaniji mehanizam cenzure interneta na svetu, poznat kao Great Firewall (Velika mrežna barijera – ime podseća na Veliki kineski zid). Veb sajtovi za Google, Facebook i Twitter nisu dostupni u Kini, mada se Google pojavio na kratko početkom ove nedelje. Pod predsednikom Si Đinpingom, vlada je primenila povećane kontrole interneta bez presedana i trudi se da to reguliše zakonima.

Glavni regulator interneta u Kini, Lu Vei, rekao je da vlada nije previše restriktivna. Zvaničnici kažu da kontrole pomažu da se održi društvena stabilnost i državna bezbednost pred pretnjama kao što je terorizam. Početkom prošle godine, Kina je unapredila svoj Great Firewall i počela da suzbija korišćenje virtualnih privatnih mreža (VPN) unutar Middle Kingdom. „Kibernetski servisi moraju da poštuju kineske zakone, a loše informacije će se rešavati u skladu sa zakonima“ tada je rakao Ven Ku, direktor za razvoj Telekoma u Ministarstvu za industriju i informacionu tehnologiju. „Sa razvojem interneta, zemlja će pronalaziti nove metode za rešavanje tih novih pitanja.“

U poslednjih nekoliko meseci, Citizen Lab, istraživačka grupa u okviru Univerziteta u Torontu, otkrila je određen broj kineskih veb pretraživača koji prenose lične prepoznatljive podatke sa malo šifrovanja ili bez njega, tako da su korisnici izloženi prikupljanju podataka kroz posrednika. Ove nedelje, Citizen Lab je obelodanio da QQ pretraživač iz Tencenta ne samo da vraća velike količine ličnih korisničkih podataka svojim serverima, već je takođe podložan izvršavanju proizvoljnog koda zahvaljujući nebezbednom procesu ažuriranja. „QQ Browser javlja kući informacije o hardverskim serijskim brojevima vaših uređaja i prati vašu lokaciju i svaku veb stranicu koju posetite,“ rekao je Jeffrey Knockel, stariji istraživač iz Citizen Laba u Munk školi Univerziteta u Torontu. „Čak i neko u koga imate najveće poverenje nema pristup toj količini informacija o vama, a QQ ih prima o svakome ko koristi njihov pretraživač.“

Februara je Citizen Lab otkrio da Baidu Browser za Android i Windows takođe prenosi lične podatke otvoreno, ili sa šemom šifrovanja koja se lako probija.

„Baidu nastoji da prikuplja podatke na način konzistentan sa najvišim standardima bezbednosti i privatnosti korisnika u industry,“ rekli su tada u Baiduu.

4061-kina-odbacuje-brigu-o-pravilima-za-domene