Google, Apple, Adobe, bolje fotografije u telefonu jačanjem sirovog formata

Prevazilazite granice JPEG-a? Evo dobrih vesti. 

Ako ozbiljno shvatate fotografiju pomoću pametnog telefona, možda je vreme da promenite svoje navike. To je zbog poboljšanja jedne osnovne tehnologije kamera: format fotografije raw (sirovi). Fotografi sa SLR fotoaparatima i drugim fotoaparatima višeg ranga su godinama znali za prednosti preskakanja običnih JPEG-ova i umesto toga snimanja u sirovom obliku, što znači korišćenje nepromenjenih podataka direktno sa senzora slike u kameri. Za njih, superiorna fleksibilnost i kvalitet slike sirovih fotografija nadmašuju gnjavažu. Međutim, za snimanje sirovih fotografija na pametnim telefonima, nedostaci su bili ozbiljniji i koristi su bile manje jasne. Ali neke od najvećih tehnoloških kompanija udahnjuju život sirovoj fotografiji na telefonima. A to znači da je ovo dobar trenutak da to isprobate ako ste neko ko se ponosi svojim portfoliom na Instagramu, Flickru ili drugim sajtovima za razmenu fotografija.

Šta je to sada bolje u sirovom formatu na telefonima? Google-ovi pametni telefoni Pixel 3 donose radikalno novi pristup sirovim fotografijama sa hvatanjem više slikovnih podataka. Adobeov softver Lightroom je preuredio svoj sirovi pristup kako bi hvatao bolje slike. Apple-ovi najnoviji iPhone modeli koriste veće senzore slike koji pomažu poboljšanju kvaliteta sirove fotografije. „Naša filozofija sa sirovim formatom je da se dozvoli nula kompromisa“, rekao je Marc Levoy, lider Googleovog tima kompjuterske fotografije koji radikalno preoblikuje način na koji snimamo pomoću naših telefona. Sirove fotografije imaju opcije boja koje prevazilaze JPEG. Ovaj snimak iz Google Pixel 3 može se u Lightroom-u pretvoriti u scenu koja je eterična, jesenja, zelena ili sablasna. Stephen Shankland/CNET.

To je razlog zašto su mnogi fotografi sa tradicionalnim digitalnim fotoaparatima uopšte prešli na sirovu fotografiju. Prema anketi Keypoint Intelligence, od 1.800 profesionalnih fotografa u SAD-u, 68 procenata koristi sirovi format, a 20 odsto kombinaciju sirovog i JPEG-a. Entuzijasti prate profesionalce, rekao je Ed Lee, analitičar firme. „Oni žele da budu u mogućnosti da urade celokupnu obradu“, kaže Li, da bi zadržali opcije otvorenim i da ne bi morali da brinu da li su svi izbori kamere ispravni.

Plusevi sirovog snimanja

Sirovi senzorski podaci daju vam prednosti u odnosu na 26-godišnji JPEG format i noviji HEIC format koji Apple i proizvođač mobilnih čipova Qualcomm žele da svi koristimo. Ako koristite te formate, fotoaparat donosi odluke o balansu boja, ekspoziciji, smanjenju šuma, oštrini i drugim atributima slike – a zatim svoje odluke nepovratno zaključava u obrađenu fotografiju. Snimanje u sirovom formatu čuva fleksibilnost, pa fotografi zadržavaju kontrolu nad svim tim izborima. Raw je odličan ako vam se čini da vaš telefon čini da lica izgledaju previše narandžasta u zatvorenom prostoru, ili da pretvara detalje u zamrljan nered, ili da gubi svetle detalje koje želite da sačuvate. A format raw ne gubi detalje tokom kompresije kao što to čine JPEG ili noviji HEIC format.

I Apple-ov iOS i Googleov Android omogućavaju telefonskim aplikacijama da snime sirove fotografije u Adobeovom DNG (Digital Negative) formatu, koji možete da uvezete u softver kao što je Adobe Systems Lightroom, Bergenov Darkroom ili Googleov Snapseed. Da biste zaista napravili sirovu fotografiju, biće vam potreban softver kao što su Halide ili VSCO na iPhone uređajima, Open Camera za Android, Googleova aplikacija za kameru na Pixel telefonima, ili Lightroom za iOS ili Android.

Sirov postupak

Ipak, još uvek postoje velike mane sirovih fotografija na telefonima. Ako ste povremeni korisnik zadovoljan fotografijama na telefonu, nemojte da se osećate loše ako se držite onoga što funkcioniše. Najveća mana sirove fotografije je to što uvek morate ručno da je obradite da biste mogli da je podelite sa prijateljima i porodicom. Foto entuzijasti možda imaju strpljenja – zaista, mnogi uživaju u uređivanju fotografija – ali to nije za svakoga. Čak i prenošenje sirovih fotografija sa telefona na laptop može biti muka.
Druga mana je to da neka od najnovijih unapređenja fotografije – na primer, mape 3D dubine iPhona ili Night Sight za Pixel telefone – ne mogu da se koriste za sirove fotografije, barem za sada. Googleova tehnologija Super Res Zoom može da proizvede sirov fajl, ali je kusa u odnosu na JPEG, pošto poništava funkcije teleobjektiva. Čak i jedna osnovna funkcija iPhone kamere, stabilizacija slike, koja neutrališe drhtanje ruku, nije dostupna prilikom snimanja u sirovom stanju, kaže Adobe, što pogoršava performanse kod lošeg osvetljenja.

Ali to još uvek vredi, s gledišta Bena Sandofskog, jednog od programera aplikacije Halide kamera, koji voli da pravi vlastiti izbor o stvarima kao što su boja i ekspozicija.
„Jednostavna prilagođavanja boje mogu da daju mnogo više emocije“, rekao je on. Zato Holivud zapošljava ljude čije je jedini posao podešavanje boje, da bi se filmovima ili scenama dala različita raspoloženja.

On takođe voli sirovo snimanje da bi ublažio preeksponirana lica i da fino podesi količinu šuma koji je ostao u slici. Smanjenje šuma može da dovede do uglađenije slike, ali po cenu čuvanja detalja. „IPhone je oduvek preterivao sa ublažavanjem šuma, i nikada neće postojati parametar da se to smanji“, rekao je Sandofski.

Googleov novi sirovi pristup

Ako volite sirovo snimanje, trebalo bi da pogledate Google Pixel 3. Na njemu, po prvi put, Google-ova aplikacija za kameru može da snima sirovo, i to ne bilo kakvo sirovo. Kada aplikacija snima JPEG fotografiju, ona kombinuje nekoliko sličica snimljenih u brzom sledu. Ovaj pristup je dizajniran da bi se sačuvali detalji senke i najjače osvetljenosti – prednost koja se obično naziva visokim dinamičkim opsegom (engl. high dynamic range), a koju Google poziva HDR+. Obično, sitni senzori za sliku na telefonu imaju loš dinamički opseg koji se brzo uoči kada snimite običnu sirovu sliku. Međutim, HDR tehnologiju koju koristi na JPEG formatu Google koristi i za sirove slike, što značajno poboljšava dinamički opseg. Svaka boja u sirovoj slici – crvena, zelena ili plava – snima se sa 16 bitova podataka preko tog širokog dinamičkog opsega, što vam daje veću fleksibilnost za uređivanje slike nego što dobijate sa 8 bitova JPEG-a.  „Na konkurentskim telefonima, ako se prebacite na sirovi režim, on prestaje da spaja okvire. Izgleda užasno pri slabom osvetljenju“, rekao je Levoy. „Naši izgledaju jednako dobro kao HDR+ … Postoji neverovatna količina dinamičkog opsega.“

Lightroom-ov novi sirovi pristup

Adobe je lansirao Lightroom pre više od deset godina kao alat za uređivanje i katalogizovanje fotografija, posebno sirovih fotografija, koje je ova firma dugo zagovarala zbog njihovog kvaliteta slike. Sada možete da koristite Lightroom i za snimanje fotografija, jer softver radi na telefonima, a ne samo na računarima. To znači da Adobe ima novu šansu da propoveda svoje sirovo evanđelje.

Da bi zaobišao nedostatke sirovog na telefonima, Adobe podržava sopstvenu HDR sirovu tehnologiju, koja kombinuje više okvira u jednu fotografiju. Ali još uvek ima problema – posebno ružičaste mrljice u tamnim delovima slike. Evo zašto sada vredi još jednom pogledati Lightroom. U oktobru, Adobe je revidirao svoju HDR i sirovu tehnologiju.
Ružičaste mrljice su nestale. „Imamo mnogo bolji način da preciznije izvučemo vrednosti senki iz sirovih podataka“, rekao je Eric Chan, viši naučni saradnik kompanije Adobe.

Appleov bolji iPhone senzor

Teško je u telefone ubaciti fizički veće senzore slike – uglavnom zato što zahtevaju veća sočiva – ali nude veliku prednost u fotografiji. Veće površine piksela mogu preciznije da zabeleže koliko je svetla stiglo tokom fotografije. To se pretvara u bolji dinamički opseg i bolju boju. I Apple je ove godine postavio veći senzor u iPhone XR, XS i XS Max, na zadovoljstvo fanova sirovih fotografija, koji dobijaju kvalitetniji izvorni materijal za rad. Razlika je osetna. „Apsolutno vidimo poboljšani kvalitet sirovih fajlova zahvaljujući većem senzoru XS i XS Max“, rekao je Josh Haftel, menadžer proizvodnje u Adobe. Halides Sandofski dodaje: „Izgleda da je dinamički opseg na iPhone XS-u daleko veći nego na iPhone X-u.“

Senzor telefona još uvek neće imati iste performanse kao kompaktne kamere kompanija Canon, Nikon ili Sony. Ali kombinovanjem više snimaka, snimanje na telefonima postaje sve bolje.  Dakle, ako vam je stalo do vaših fotografija, sada je dobar trenutak da isprobate sirovo snimanje.

Izvor: CNET

5253-xa-google-apple-adobe-bolje-fotografije-u-telefonu-jacanjem-sirovog-formata-xa