Najbolje nove mogućnosti sistema iOS 9

Početkom ove nedelje Apple je objavio iOS 9. Mada su neki aspekti izazvali kontroverze, sveukupno reagovanje je bilo uglavnom pozitivno. On se izvršava na ogromnoj većini postojećih Apple-ovih mobilnih uređaja, performanse su solidne, a proces prelaska na novu verziju je relativno bezbolan. Na prvi pogled, on se ne razlikuje drastično od operativnog sistema iOS 8, ali će nekoliko strateških izmena doprineti da znatno lakše koristite vaš iPhone i iPad. iOS 9 sadrži daleko previše izmena da bi se sve spomenule u jednom članku, ali nakon intenzivnog korišćenja na mojim osnovnim uređajima, izdvajam sedam velikih poboljšanja i dopuna na koje vredi skrenuti pažnju. Sada, pređimo na stvar i istražimo tačno šta nam nudi iOS 9.

Blokiranje sadržaja

Bez obzira na etičke i poslovne aspekte blokiranja reklama , uvođenje ekstenzije za blokiranje sadržaja u Safari i iOS 9 je dobra stvar. Pružanje krajnjem korisniku više kontrole nad sadržajima koji se učitavaju i nad načinom njihovog praćenja, je neverovatno pametan potez za Apple kao kompaniju usredsređenu na doživljaj korisnika.

Imajte na umu, tu nije reč samo o uklanjanju reklama. U stvari, blokator sadržaja Peace Marka Armenta koji košta 2,99 dolara u suštini koristi bazu podataka Ghostery pomoću koje otkriva i blokira praćenje. A ako vam je muka od čitanja komentara, možete prosto da ih potpuno ukinete.

Mada je ovaj dodatak svakako kontroverzan, uticaj na poboljšanje mobilne privatnosti je prevelik da bi se zanemario. Dobro je što Apple daje svojim klijentima prednost pred oglašivačima.

Poboljšanje baterije

Ovog puta, Apple se ozbiljno bavi unapređenjem trajanja baterija. Ugrađene aplikacije i osnovne tehnologije su optimizovane da vuku manje energije, tako da bi trebalo da primetite duže trajanje baterije na vašim postojećim uređajima nakon što pređete na iOS 9. To sigurno neće udvostručiti život baterije, ali Apple procenjuje da ćete moći da postignete dodatni sat korišćenja između dva punjenja.

Još bolje, Apple takođe uvodi nov režim štednje energije koji će vam pomoći da štedite bateriju dok ne pronađete neku utičnicu. Pređite na Settings > Battery, pa uključite prekidač “Low Power Mode”. Prekidaju se pozadinske aktivnosti kao što je preuzimanje elektronske pošte i obaveštenja, isključuju se ukrasne animacije početnog ekrana, a brzina procesorskog sata dinamički opada. To nije nešto što ćete želeti za svakodnevnu upotrebu, ali će najverovatnije biti od pomoći u vanrednim situacijama.

Bolji Siri i pretraživanje

Od kad je uveden 2011, Siri se stalno unapređuje. Ove godine, velike promene su zasnovane na svesti o kontekstu. Kada spomenete nešto što vam je na ekranu, Siri će znati o čemu govorite. Treba vam podsećanje na određenu e-poštu? Obavestite Siri “Remind me to read this email when I get home” (Podseti me da pročitam ovu poruku kad stignem kući). Postaviće se podsetnik, a kada se vratite kući, pojaviće se obaveštenje sa linkom na tu konkretnu e-poruku.

Želite da pokažete kolegama slike sa porodičnog okupljanja? Naredba za Siri bi bila “Show me photos taken in Pennsylvania” (Pokaži slike iz Pensilvanije) ili “Show me photos taken on September 13th” (Pokaži slike snimljene 13. septembra). Isto važi i za elektronsku poštu. Tražite svoju priznanicu? Naredite Siri “Show me emails from Amazon in the last week” (Prikaži mi e-poštu od Amazona u poslednjih nedelju dana). Što je još bolje, jednostavne konverzije se sada obavljaju lokalno umesto da se koristi Wolfram Alpha API, pa će rezultati stizati brže nego ikad.

Više volite da tražite pomoću prstiju a ne pomoću govora? iOS 9 je i to predvideo. Prevucite prstom nadesno po početnom ekranu, pa će vas dočekati potpuno funkcionalna linija za pretraživanje, preporuke kontakata i aplikacija, i namenska dugmad za traženje obližnjih lokacija (restorani, benzinske pumpe i tako dalje).

Arijanin konac

iOS već odavno omogućava da se iz jedne aplikacije pokreće druga aplikacija sa prilagođenim korišćenjem URL-a, ali je vraćanje na početak bilo pomalo problematično. Ako bi vas aplikacija Twitter prebacila na Safari da učitate neku stranicu, morali ste dva puta da pritisnete dugme Home, prevučete prstom i ponovo pokrenete prvobitnu aplikaciju.

Sada uz iOS 9, videćete u gornjem levom uglu malu nisku teksta. Taknite je, pa ćete se trenutno vratiti u aplikaciju koju ste koristili pre toga. Videćete da ovo, u kombinaciji sa unapređenim metodom učitavanja veb stranica unutar aplikacije sistema iOS 9, svedoči o tome da Apple polako prelazi na spajanje namenskih aplikacija i otvorenog Veba u jedan neprekinut doživljaj.

Mršavije aplikacije

“Višestruko kodirane aplikacije” su legitimno opravdan koncept. Umesto da programeri prevode i isporučuju različite verzije svoje aplikacije za svaki uređaj, sve verzije se spajaju u jedinstvenu aplikaciju koja funkcioniše na svim podržanim uređajima. Nažalost, to takođe znači da kako se podržava sve više platformi, sve više rastu i zahtevi za prostorom. A pošto Apple odbija da prekine isporučivanje uređaja sa svega 16GB memorije, glomazne aplikacije predstavljaju ozbiljan problem za potrošače.

Srećom, iOS 9 sada podržava pakete elemenata pod nazivom “stanjivanje aplikacije” (engl. app thinning). Lokalno će se čuvati samo oni elementi koji su potrebni da bi aplikacija radila na vašem uređaju, a višak se izbacuje. Ako ne koristite Retina uređaj, nego iPad 2 ili prvi iPad Mini, trebalo bi ovde da vidite značajne uštede.

A pošto programeri sada mogu da ponude dinamičko biranje preuzimanja ili brisanja konkretnih resursa unutar aplikacije, vi nećete uvek morati da držite kompletnu instalaciju ako koristite samo mali podskup onoga što aplikacija nudi. Verovatno će potrajati neko vreme dok ova funkcionalnost ne postane široko prihvaćena, ali ona ima dosta potencijala za uštedu prostora za igre ili za kompleksne aplikacije kao što je Garageband.

Unapređenja iPad tastature

Ako mnogo kucate u svoj iPad, videćete velika unapređenja. Biranje teksta je znatno olakšano, linija prečica na vrhu softverske tastature omogućava lakše uređivanje, a podrška za prečice na Bluetooth tastaturama je još bolja. Sada više nemate izgovor da ne napiše taj roman koji vam se odavno vrti po glavi.

Side-by-side multitasking

Na novijim iPad-ovima, sada su mogući raznovrsni oblici uporednog višeprogramskog rada (engl. side-by-side multitasking). Podeljeni ekran (engl. split view) — dve iPad aplikacije koje rade jedna pored druge — moguć je na uređajima iPad Pro, iPad Air 2 i iPad Mini 4. Klizanje preko drugog (engl. slide over) — funkcija veoma slična režimu snap mode za Xbox One — moguće je na uređaju iPad Pro, prvobitnom iPad Air (i novijim), i na iPad Mini 2 (i novijim). A kao zgodan dodatak, režim slika u slici (engl. picture-in-picture mode) omogućava vam da gledate video dok pretražujete. Stariji modeli neće dobiti ove mogućnosti, ali to mnogo ne iznenađuje. Iskreno, zapanjuje me da je iPad 2 uopšte podržan.

Ažuriranje koje ne treba zaboraviti

Sve u svemu, iOS 9 ima ulogu da iPhone i iPad postanu suštinski bolji uređaji. Jasno je da je upotrebljivost i dalje primarna briga za Cupertino, a ovo je odlučno najbolji OS koji su ikad isporučili. Ipak, još uvek ima puno prostora za unapređivanje dok se iOS 10 ne pojavi sledeće godine. Samo se nadajmo da će Apple u međuvremenu srediti watchOS 2.

3857-najbolje-nove-mogucnosti-sistema-xa-ios-9-xa