Novi Microsoft patenti za Android

Wistron i Rakuten su dva najnovija dobavljača koji su potpisali ugovore za licenciranje patenata sa Microsoftom za svoje Android uređaje.Microsoft nastavlja da potpisuje ugovore za licenciranje patenata sa proizvođačima Android uređaja. Ovih dana, Microsoft je obnovio Android ugovor za licenciranje patenata sa Wistronom. Takođe je prvi put potpisao ugovor sa firmom Rakuten Inc. Finansijski uslovi oba ugovora nisu obelodanjeni, kao ni mnogi detalji.

Microsoftov prvobitni patentni ugovor sa Wistronom datira od 2011. U to vreme, Tajvanski ODM, ili prvobitni proizvođač dizajna Wistron, potpisao je ugovor o patentu koji je pokrivao njihove „tablete, mobilne telefone, e-čitače i druge potrošačke uređaje koji rade na platformi Android ili Chrome.“ (Wistronovi klijenti su drugi proizvođači hardvera koji prave potrošačke uređaje. Wistron je ranije bio grana za dizajn firme Acer.).

Prethodnog meseca, Microsoft i Wistron, objavili su obnovu ugovora o licenciranju patenata za Android , koji pokriva „Wistronove tablete, mobilne telefone, e-čitače i druge potrošačke uređaje koji rade na platformi Chrome pod Microsoftovim patentnim portfolijom.“ Rakuten, sa sedištem u Tokiju, je uslužna kompanija. Kompanija pruža usluge e trgovine, e-knjige/e-čitača, onlajn marketinga, financijskog i digitalnog sadržaja. Kompanija takođe pruža usluge u profesionalnim sportovima.

Međutim, Rakutenov ugovor o međusobnom licenciranju za ceo svet sa Microsoftom pokriva „potrošačke elektronske proizvode svake kompanije, uključujući i uređaje koji koriste Linux i Android,“ kako stoji u Microsoftovoj izjavi za štampu. Zanimljivo, nijedan od ovonedeljnih ugovora o patentima za Android ne sadrži dogovore da neki od prodavaca Android uređaja unapred učita Microsoftove aplikacije ili usluge na svoje uređaje. Jedno vreme je izgledalo da će to biti trend, i moguće deo Microsoftove najnovije strategije za licenciranje Android patenata. Ali jedan Microsoftov portparol je naglasio da su za svaki ugovor o patentima uslovi različiti.

4037-novi-xa-microsoft-xa-patenti-za-android