Bossie 2017: Nagrade za najbolji softver otvorenog koda

InfoWorld hvali vodeće projekte otvorenog koda za razvoj softvera, računarstvo u oblaku, mašinsko obučavanje, skladištenje i analitiku podataka i bezbednost. Softver otvorenog koda nije ono što je nekada bio. Izraz se odnosio na sliku usamljenog programera, koji radi noću i vikendom, piše red za redom koda iz lične želje ili da ostvari neku ličnu viziju. Ali sa svakom godinom koja protiče – i svakim novim izveštajem iz vidika otvorenog koda koji nazivamo našim nagradama za najbolji softver otvorenog koda, ili Bossies (Best of Open Source Software Awards) – ta slika usamljenog vizionara postaje sve bleđa.

Nemojte me pogrešno shvatiti – još uvijek postoji prostor za ličnu viziju. Kako ističe moj kolega Serdar Yegulalp, jedan od danas najvažnijih projekata otvorenog koda, programski jezik Rust, započeo je kao bočni projekat Graydona Hoarea, bivšeg programera Mozille. Mnogi drugi dobitnici Bossie nagrada za 2017, kao što su Sinaptic, biblioteka neuronskih mreža Huna Cazale za Node.js i veb pregledače – takođe su proizvodi individualnih programera i nesporno plod ljubavi.

Ali pregledajući naše Bossie pobednike, sigurno ćete biti iznenađeni brojem projekata koji iza sebe imaju izuzetne inženjerske resurse. Mnoge od njih su nam ponudili giganti oblaka koji vladaju umetnošću distribuiranih sistema, krče puteve u mašinskom obučavanju ili smišljaju bolje načine za izgradnju aplikacija. Google nije jedina kompanija koja živi u budućnosti i šalje nam poruke odatle. Facebook, Netflix, LinkedIn, Lyft, Uber i AOL takođe izveštavaju sa prvih linija fronta na Vebu.

Na drugim mestima u pejzažu otvorenog koda dragoceni inženjerski resursi se kombinuju na drugačiji način – kroz zajednički interes komercijalnih prodavaca softvera. Ne postoji bolji primjer od sve većeg broja projekata Big Data u fondaciji Apache Software, koji je godinama izvor Bossie pobednika (uključujući sedmoricu ove godine). Taj model se razlikuje od projekata izvedenih iz oblaka, ali rezultat je isti: timovi vrhunskih inženjera stvaraju najsavremeniji softver koji je slobodan da ga svi mi koristimo.

Nema sumnje da će priroda i izvori softvera otvorenog koda nastaviti da se razvijaju. Bilo da najbolji projekti dolaze od nezavisnog programera ili od industrijskog kompleksa otvorenog koda, možete biti sigurni da ćete ih naći među Bossie dobitnicima. Na sledećim linkovima možete da se obavestite o našim dobitnicima za 2017. godinu:

  • Bossie Awards 2017: The best software development tools (najbolji alati za razvijanje softvera)
  • Bossie Awards 2017: The best machine learning tools (najbolji alati za mašinsko obučavanje)
  • Bossie Awards 2017: The best cloud computing software (najbolji softver za računarstvo u oblaku)
  • Bossie Awards 2017: The best databases and analytics tools (najbolji alati za baze podataka i analitiku)
  • Bossie Awards 2017: The best networking and security software (najbolji softver za umrežavanje i bezbednost)

Izvor: TechWorld

4570-xa-bossie-2017-nagrade-za-najbolji-softver-otvorenog-koda-xa