NASA traži vas – da ubrzate njihov Fortran kôd

Do $ 55.000 nagrada za one koji mogu da unaprede softver superračunara. NASA se udružila sa dve tehnološke organizacije za nabavku iz mnoštva (eng. crowdsourcing) u nastojanju da prebaci delove koda svojih superračunara na viši nivo. U saopštenju od drugog maja, direktor NASA-inog programa TACP (Transformative Aeronautics Concepts Program) pokrenuo je konkurs brzog računarstva visokih performansi (High Performance Fast Computing Challenge), pokušaj da se ubrza njihov softver moderne dinamika fluida (CFD – computational fluid dynamics) koji je pisan u FORTRAN-u, FUN3D.

U NASA-inom saopštenju direktor NASA TACP Dough Rohn naziva ovaj izazov „najvećim zadatkom iz snova svakog štrebera“. Pokrenut u partnerstvu sa firmama HeroX i Topcoder, konkurs nudi svakom američkom državljaninu starijem od 18 godina pravo da pokuša podešavanje Fortran koda FUN3D. NASA konkretno traži da vešti programeri preuzmu kôd FUN3D, analiziraju uska grla njegovih performansi, i „identifikuju moguće izmene koje bi mogle dovesti do smanjenja ukupnog vremena izračunavanja“.

TACP je program čiji je cilj da stvori revolucionarne nove vazduhoplovne tehnologije za unapredjivanje budućnosti avijacije. CFD-softver pomaže analizu aerodinamike novih koncepata pre nego što se oni prebace u fazu modela u aerotunelu. Majkl Hetle, izvršni direktor TACP programa, napominje u saopštenju NASA, „Neki koncepti su prosto toliko složeni da je čak i najbržim superračunarima teško da analiziraju te modele u realnom vremenu. Postizanje ubrzanja u ovom softveru za red veličine omogućilo bi napredak koji nam je potreban da se naša tehnologija podigne na viši nivo! „

NASA nudi nagrade u ukupnom iznosu od $ 55.000, podeljenih na prvo i drugo mesto dobitnika u dve odvojene kategorije takmičenja. Oni koji žele da pokažu svoju veštinu u Fortranu imaju rok do 29. juna da podnesu prijave.

Izvor: Ars Technica

4394-xa-nasa-trazi-vas-da-ubrzate-njihov-fortran-kod-xa