Naučite bilo koji od ovih 16 programskih jezika i uvek ćete imati posao

„Softver ždere svet“, izjavio je slavni preduzetnik Marc Andreessen. Neko mora da piše taj softver. Zašto ne biste vi?

Postoji na hiljade programskih jezika, ali neki su daleko popularniji od drugih. Kada kompanija krene da traži nove talente za programiranje, oni traže ljude koji su upoznati sa jezicima i sistemima koje kompanija već koristi – čak i kada novi jezici kao što je Apple Swift počnu da privlače pažnju. Ovdje su programski jezici koje bi trebalo da naučite ako želite da uvek imate posao, prema stavu popularnog indeksa TIOBE. Java: Prvobitno izmišljena 1991. godine kao programski jezik za pametne televizore, Oracle-ova Java je još uvek najpopularniji jezik na svetu – položaj učvršćen činjenicom da je Java ključna za razvoj Android aplikacija i mnogo poslovnog softvera.

C: Jedan od najstarijih programskih jezika još uvek u upotrebi, C je stvoren početkom 1970-ih. Legendarni i još uvek mnogo čitani priručnik od 800 strana, „Programski jezik C“, prvi put je odštampan godine 1978.

Python: Ovaj jezik potiče još od 1989. godine, a njegove pristalice ga vole zbog vrlo čitljivog koda. Mnogi programeri tvrde da je to najlakši jezik za početnika.

PHP: Ovaj jezik za programiranje veb sajtova je neverovatno rasprostranjen – neke procene kažu da on pokreće trećinu veba. Koriste ga veliki sajtovi kao što su WordPress, Facebook i Yahoo. Mnogi programeri takođe strastveno mrze PHP – osnivač Stack Exchange-a Jeff Atwood je jednom napisao: „PHP nije toliko jezik, koliko nasumična kolekcija proizvoljnih stvari, virtualna eksplozija u fabrici ključnih reči i funkcija.“

Visual Basic: Microsoftov Visual Basic (i njegov naslednik, Visual Basic .NET) pokušava da olakša programiranje jednim grafičkim elementom koji vam omogućava da menjate delove programa povlačenjem i puštanjem. On je star, neki smatraju da mu nedostaju karakteristike nekih drugih jezika, ali uz podršku Microsofta, on još uvek ima svoje korisnike.

JavaScript: Ovo je super popularan programski jezik koji se prvenstveno koristi u veb aplikacijama. Ali on nema mnogo veze sa Javom, osim imena. JavaScript pokreće mnogo modernog veb-a, ali isto tako ga kritikuju da usporava pretraživače i ponekad izlaže korisnike bezbednosnim ranjivostima.

Assembler: prvi put izmišljen 1949. godine, Assembler je jedan od najnižih (najbližih mašini) načina za razgovor sa procesorom računara. Godinama su programeri učili Assembler na časovima računarske nauke, a onda ga više nikada nisu koristili. Ali on je praktičan za gradnju efikasnog softvera za rad na mašinama male snage kao što su pametni uređaji i nosivi računari, tako da je ponovo došlo njegovo vreme.

Ruby: Kao i Python, programeri vole ovaj jezik star 24 godine zato što se njegov kôd lako čita i piše. Takođe je popularan Rails, dodatni radni okvir za Ruby koji ga čini veoma jednostavnim za upotrebu za izradu veb aplikacija. Zvanični moto jezika je „Najbolji prijatelj programera“.

Perl: Prvobitno ga je razvio jedan NASA inženjer krajem 80-ih. Perl se ističe u obradi teksta, a programeri ga vole jer je moćan i fleksibilan. Nekada je bio čuven njegov opis kao: „samolepive trake za veb“, jer zaista odlično povezuje veb stranice, ali to nije najelegantniji jezik.

Delphi Object Pascal: prvobitno razvijen u Apple-u 1986. godine i tako nazvan zato što je pomagao programerima da se povežu sa bazama podataka Oracle (kao „Oracle at Delphi“ – proročište u Delfima), Delphi se ponovo uzdiže kao alternativa za izgradnju smartphone aplikacija.

Swift: Iako su Apple-ovi problemi sa Taylorom Swiftom možda proteklih godina bili svuda u naslovima, programski jezik Apple Swift je privlačio programere kao brži i lakši način za gradnju iPhone aplikacija. Sa pristalicama visokog profila kao što je IBM, očekujte da će se još više uzdići.

MATLAB: Namenjen da bude matematički programski jezik koji pomaže učenicima da napreduju u algebri i obradi slika, takođe ga mnogo koriste naučnici, inženjeri i programeri koji rade u sve široj oblasti obrade slika i drugih primena veštačke inteligencije.

Pascal: Ime je dobio po čuvenom filozofu Blaise-u Pascalu, ovaj jezik je imao ključnu ulogu u kodiranju prvobitnih Apple Macintosh računara. Danas još uvek postoji mnogo sistema zasnovanih na Pascal-u.

Groovy: Ovaj ogranak Jave postao je popularan od samog nastanka 2007. godine, kad je dizajniran da olakša i ubrza pisanje velike količine koda. Pošto se Groovy dobro uklapa sa Java kodom, privukao je programere velikih kompanija kao što su IBM, Google i Target.

Objective-C: Originalni programski jezik C bio je toliko uticajan da je inspirisao mnogo sličnih naslednika, koji su nadahnuti originalom, ali imaju dodatne elemente drugih jezika. Još uvek je popularniji od Apple-ovog vlastitog jezika Swift, ali Swift brzo dobija na značaju.

R: Ovo je programski jezik po izboru statističara i svakoga ko radi analizu podataka. Google je evidentirano veliki obožavatelj R-a, zbog moći koju daje njegovim matematičarima.

Izvor: BUSINESS INSIDER

5183-xa-naucite-bilo-koji-od-ovih-16-programskih-jezika-i-uvek-c-ete-imati-posao-xa