CES 2018 će vam skrenuti pažnju na 5G

Ove godine, najveći svetski sajam potrošačke elektronike, uperiće svjetlo na bežičnu tehnologiju sledeće generacije koja će obeležiti narednu deceniju. Na ovogodišnjem CES-u će biti puno razgovora o automobilima bez vozača, povezanim kućama i internetu stvari. Evo tehnologije koja će dovesti do svih tih inovacija u narednoj deceniji: 5G. Skraćena oznaka „5G“ označava petu generaciju bežične tehnologije. Širokopojasne bežične brzine koje dobijate na svom telefonu sada? To je tehnologija 4G. Pa razmislite o tome šta je sledeće. Ako ste uzbuđeni zbog te perspektive, niste jedini. Tehnički posmatrači vide 5G kao osnovu za mnoštvo drugih trendova. Na prošlogodišnjem CES-u, direktor Qualcomma Steve Mollenkopf opisao je 5G kao najveću stvar od uvođenja električne energije.

Osnovni elementi 5G

Novi svet 5G ne tiče se samo brzine. Naravno, možete očekivati neverovatno visoke brzine prenosa i neprekidno 4K strimovanje. Međutim, stvarne prednosti se svode na još tri stvari:

  • Pouzdanost: 5G ne pruža samo maksimalne brzine u idealnim uslovima. Tehnologija nudi super visoku brzinu koja je pouzdana i konzistentna, čak i u zatvorenom prostoru ili u zagušenim prostorijama.
  • Propusni opseg: 5G može da podrži masovnu povećanu povezanost uređaja. Ericsson predviđa 1 milijardu 5G pretplata do 2023. godine. Zamislite senzore na svemu.
  • Latencija: Telefoni danas imaju neugodno zaostajanje između slanja zahteva za veb sajt ili video i odgovora mreže. Sa 5G, to će biti smanjeno na 1 milisekundu. To je 400 puta brže od treptaja oka. To je tako brzo da neke kompanije predviđaju mogućnost daljinske hirurgije.

Pametne kuće

Prema Intelu, budućnost 5G znači da će sve biti povezano. „Nećemo samo povezati 6 ili 7 milijardi ljudi, povezaćemo na desetine milijardi stvari“, rekao je Keddi, vođa Intelovih napore na IoT (Internet of Things – internetu stvari) . „To će biti telefoni, svetla, automobili, zgrade, uređaji, što god pomislite.“ Dakle, mislite na pametne svetiljke koje komuniciraju sa električnom mrežom, povezanim tuševima koji prate korišćenje vode i povezanim kamerama i senzorima razmeštenim po vašoj kući. Telehealth (daljinsko zdravlje) će takođe biti važno, sa uređajima koji nadgledaju vaše telo i šalju podatke vašem lekaru.

Pametni gradovi i IoT

Širenje povezanih uređaja neće se završiti u kući. U 2018. godini, celi delovi CES-a biće posvećeni pametnim gradovima, koje pokrivaju pametne energetske mreže, infrastruktura poput puteva i saobraćaja i povezana zdravstvena zaštita. Ne očekuje se da se te inovacije zaustave na granicama gradova. Specijalisti takođe vide 5G revoluciju u svetu poljoprivrede. Od farme budućnosti očekuje se da koristi senzore za kišnicu koji komuniciraju sa pametnim sistemima za zalivanje, dok senzori mere kvalitet zemljišta i đubrenje. Svi podaci će se vraćati u centralno čvorište.

Vozila bez vozača

Pametnom gradu su potrebni pametni automobili. Poslednjih godina automobilske sale na CES-u su sve veće, sa Fordovim, BMV, Hiundai i Audi predstavnicima koncepta pametnih automobila.

VR i zabava

Ping od milisekunde je takođe bitan za stvaranje doživljaja hiper-realne virtuelne i uvećane realnosti. Haptička VR, koja omogućava korisnicima da dodirnu i osete ono što vide u virtuelnom okruženju, oslanja se na nisku latenciju 5G da bi se otkrilo gde se korisnik nalazi u virtuelnom prostoru. Zatim obezbeđuje fizičke povratne informacije u skoro realnom vremenu.

Ove godine možemo očekivati da čujemo više o aplikacijama poput daljinske hirurgije, kontrole i obuke mašina. Možda nećete imati razloga da idete na košarkašku utakmicu ili na koncert, ako možete da stavite kacigu i dobijete savršeno jasan uvid od 360 stepeni.

Izvor: CNET

4716-xa-ces-2018-c-e-vam-skrenuti-paznju-na-5g-xa