„Cisco“ oprema koju ste kupili od ovih kompanija možda je falsifikovana

Američke tužbe: Višegodišnja zavera je uzela preko 100 miliona dolara za prodaju polovnih Cisco uređaja prerušenih u nove, novije modele
Poslovni subjekti na Floridi i Nju Džersiju, plus 25 ponuda na Amazonu i eBay-u, prodavali su staru Cisco opremu koja je kozmetički izmenjena da bi izgledala kao novi, napredniji modeli, deo zavere koja traje osam godina. Operacija distribucije falsifikata prodavala je mrežne uređaje za desetinu onoga što bi koštali da su bili legitimni, prema američkom Ministarstvu pravde. Procenjuje se da je zavera donela više od 100 miliona dolara prihoda, i da bi se – da je oprema bila ono što je navodno bila – prodavala za više od milijardu dolara. Uređaji su doterani sa „falsifikovanim etiketama, nalepnicama, kutijama, dokumentacijom i pakovanjem zbog kojih je roba prevarno izgledala kao nova, originalna i visokokvalitetna oprema“, navodi se u saopštenju Ministarstva pravde. Falsifikati su ponekad uključivali piratski Cisco softver i komponente niskog kvaliteta, uključujući one koje zaobilaze Cisco softverske provere da bi se potvrdila autentičnost hardvera i verifikovala usklađenost licence, navodi Ministarstvo pravde. Proizvodi su često neispravno radili ili su otkazivali, oštećujući mreže i rad korisnika, ponekad sa štetom od desetina hiljada dolara. Kupci lažnih uređaja bile su bolnice, škole, vladine agencije i vojska, saopštilo je Ministarstvo pravde. 38-godišnji muškarac iz Majamija optužen je da je vodio operaciju, identifikovanu kao „Pro Network Entities“, koja je uvezla na desetine hiljada lažnih uređaja iz Kine i Hong Konga. Onur Aksoy, takođe poznat kao Ron Aksoy, takođe poznat kao Dave Durden, optužen je za jedan predmet zavere trgovanja falsifikovanom robom i za vršenje prevara putem pošte i elektronske pošte; tri predmeta prevare putem pošte; četiri predmeta za elektronsku prevaru; i tri predmeta trgovine falsifikovanom robom, saopštilo je Ministarstvo pravde. Uhapšen je na Floridi 29. juna. Ovog meseca su federalni agenti zaplenili 1.156 falsifikovanih Cisco uređaja čija je maloprodajna vrednost preko 7 miliona dolara iz skladišta Aksoy, prema Ministarstvu pravde. Često bi proizvodi koje su prodavali Pro Network Entity jednostavno otkazali ili bi na neki drugi način pogrešno funkcionisali, uzrokujući značajnu štetu mrežama i operacijama korisnika, u nekim slučajevima nanoseći štetu od desetine hiljada dolara. Kupci uređaja su bolnice, škole, vladine agencije i vojska, saopštilo je Ministarstvo pravde. Neki od subjekata Pro Network-a postoje od 2013. godine, a firma je na radaru federalnih organa za sprovođenje zakona od 2014. Prema optužnici, američka carina i granična zaštita zaplenili su oko 180 pošiljki uređaja između 2014. i 2022. godine. Cisco je takođe svestan toga i između 2014. i 2019. godine „poslao sedam pisama Aksoyu tražeći od njega da prestane sa trgovinom krivotvorenom robom“, saopštilo je Ministarstvo pravde. Ranije ove godine, Cisco je svoje klijente obavestio o koracima koje treba da preduzmu „kako bi proverili autentičnost i integritet naših rešenja“.

Imenovani subjekti koji su prodavali falsifikate

Prema Ministarstvu pravde, ovo su poslovni subjekti uključeni u prevaru:
U Floridi: Netech Solutions LLC; Target Network Solutions LLC; Maytech Trading LLC; NFD Trading LLC; Kenet Solutions LLC; Tenek Trading LLC; The Network Gears LLC; All Networking Solutions LLC (aka All Network); San Network LLC; Pro Network US Inc.; Jms Tek LLC; Renewed Equipment LLC; i Pro Ship US LLC.
U Nju Džerseju: Pro Network LLC; Easy Network LLC; ACE NETUS LLC (aka Ace Network); My Network Dealer LLC; 1701 Doral LLC; i Team Tech Global LLC.

Ovo su Amazonove ponude koje su uključene prema Ministarstvu pravde:
Albus Trade Hub; EasyNetworkUS; Get Better Trade; Mercadeal; Netech Solutions; Netkco LLC; NFD Trading LLC; Palm Network Solutions; Renewed Equip; Servtaur; Smart Network; SOS Tech Trade; Target-Solutions; TeamTech Global; i TradeOrigin US.

Ovo su eBay ponude koje su uključene prema Ministarstvu pravde:
Connectwus; futuretechneeds; getbettertrade; getontrade; maytechtradingllc; netechsolutions; netkco; nfdtrading; smartnetworkusa; i tenektradingllc.


Izvor: NETWORKWORLD