Šta je to arhitekta oblaka? Važna uloga za uspeh u oblaku

Kako strategije oblaka postaju sve nužnije i složenije, arhitekti oblaka mogu da pomognu organizacijama da izbegnu rizik i osiguraju uspešnu i ekonomičnu tranziciju u oblak. Šta je arhitekta oblaka?

Arhitekti oblaka su zaduženi za upravljanje arhitekturom računarstva u oblaku za organizaciju, naročito zato što tehnologije oblaka postaju sve kompleksnije. Arhitektura računarstva u oblaku obuhvata sve što je uključeno u računarstvo u oblaku, uključujući čeone platforme, servere, skladištenje, isporuku i mreže potrebne za upravljanje skladištenjem u oblaku.

Uloga arhitekte oblaka

Prema izveštaju kompanije RightScale iz 2018. godine, 81 odsto preduzeća ima strategiju za više oblaka, a 38 odsto preduzeća smatra da je javni oblak glavni prioritet u 2018. godini – u odnosu na 29 odsto u 2017. godini. U izveštaju se navodi takođe da je u proteklih godinu dana broj poslova arhitekte oblaka porastao od 61% identifikovanih kao arhitekte oblaka u 2018. godini u poređenju sa 56% u 2017. godini.

„Usvajanje računarstva u oblaku je multidimenzionalno i mora se obavljati kao višegodišnji program, a ne kao projekat sa fiksnim trajanjem. Kao rezultat toga, složenost usvajanja oblaka zahteva barem jednog odgovornog arhitektonskog vođe da vodi organizaciju kroz transformaciju koja će garantovati računarstvo u oblaku. Ovo je zadatak jedne uloge koju mnoge IT organizacije sada smatraju obaveznom – arhitektom oblaka „, kaže Kile Hilgendorf analitičar Gartnera u izveštaju iz 2016. godine „Analiza uloge i veština arhitekte oblaka“.

Da bi se suočile sa složenošću usvajanja oblaka, većina organizacija želi da angažuje arhitektu oblaka – ako to već nije uradila. Ovi IT profesionalci mogu da pomognu usmeravanje usvajanje oblaka u celokupnoj organizaciji, pomažući da se izbegne rizik i obezbedi glatka tranzicija.

Odgovornosti arhitekte oblaka

Prema Gartner-u, tri glavne odgovornosti visokog nivoa arhitekte oblaka su:
– Vođenje kulturoloških promene za usvajanje oblaka
– Razvijanje i koordinisanje arhitekture oblaka
– Razvijanje strategije oblaka i koordinisanje procesa prilagođavanja

Mada su ovo odgovornosti na visokom nivou, svakodnevne nadležnosti arhitekte oblaka, prema Gartner-u, uključuju:
– Pronalaženje talenata sa potrebnim veštinama
– Procenjivanje aplikacija, softvera i hardvera
– Stvaranje „tima brokera oblaka“
– Uspostavljanje najbolje prakse za oblak u celoj kompanijiji
– Izbor dobavljača oblaka i proveravanja usluga drugih dobavljača
– Nadgledanje upravljanje i ublažavanje rizika
– Bliska saradnja sa IT bezbednošću da bi se pratila privatnost i razvile procedure za reagovanje na incidente
– Upravljanje budžetom i procena troškova
– Rad na skaliranju

Plata arhitekte oblaka

Prema podacima PayScale-a, prosečna plata za arhitektu oblaka iznosi 124.923 dolara godišnje, sa prijavljenim platnim rasponom od 82,309 do 185,208 dolara godišnje u zavisnosti od iskustva, lokacije i veština.

Veštine arhitekte oblaka

Arhitekti oblaka su odgovorni za komunikaciju sa dobavljačima radi pregovaranja o ugovorima sa drugim dobavljačima hardvera, softvera i drugih tehnologija oblaka. To je polje koje se stalno razvija, a posao zahteva nekoga ko može da prati najnovije trendove i tehnologije. „Arhitekta oblaka treba da ima raznovrsne tehničke i ostale veštine, ali pre svega, arhitekta oblaka mora sjajno da sarađuje u cilju osnaživanja i povezivanja sa različitim drugim arhitektonskim ulogama u vašoj organizaciji“, kaže Kile Hilgendorf analitičar Gartnera. Iako su jake komunikacione veštine i sposobnost da ostane fleksibilan ključni za arhitektu oblaka, za taj posao su potrebne i mnoge druge tehničke i meke veštine. Prema Gartner-u, ovo uključuje:
– Arhitektura aplikacija
– Automatizacija i orkestracija
– Upravljanje
– I & O (ulaz i izlaz)
– Arhitektura integracije
– ITSM / ITOM
– Angažovanje spoljnih saradnika i eksterni hosting
– Bezbednost
– Komunikacija i saradnja
– Iskustvo u kompaniji i vertikalno
– Delegiranje
– Finansijsko i pravno iskustvo
– Upravljanje nabavkama i dobavljačima
– Vođenje programa
– Rukovođenje razmišljanjem i podrška promenama

Kako se postaje arhitekta oblaka

Postoji mnogo putanja da bi se postalo arhitekta oblaka – ako ste još uvek na početku svoje karijere, možda biste razmotrili programe formalnog obrazovanja. Ali za one koji imaju iskustva u IT-u, Gartner smatra da će IT profesionalcima sa sledećim veštinama i iskustvima tranzicija biti najlakša:
– Arhitekti preduzeća: Hilgendorf napominje da je uloga arhitekte oblaka „novi oblik arhitekte preduzeća“ i da je prelazak sa preduzeća na arhitekturu oblaka jednostavan. Međutim, izveštaj upozorava da je to najpogodnije za one sa „stvarnim praktičnim iskustvom u rukovođenju programima“.
– I & O (virtuelizacija): Oni koji imaju iskustva sa arhitekturom virtualizacije ili infrastrukture često se dobro uklope u ulogu arhitekte oblaka, pošto „mnogi programi oblaka počinju sa jednostavnim IaaS projektima, a arhitekti virtuelizacije su najbolje pozicionirani da shvate tehničke nijanse okruženja sličnog virtuelizaciji“, kaže Hilgendorf.
– Arhitektura integracije (mreža, identitet, usluge i podaci): Neki od najvećih problema sa usvajanjem oblaka nastaju kod integracije širom kompanije. Arhitekti integracije su vešti u radu sa složenim sistemima, a oni su obično kvalifikovani za rad sa više odeljenja.
– Poslovne veze: Zaposleni koji su poznati po unošenju nemira ili pomeranju granica tehnologije mogu poslužiti kao dragocene veze za podsticanje kompanije da kupi nove tehnologije oblaka.

Možda čak utvrdite da „ekstremno tehnički vešt pojedinac u nekoj poslovnoj jedinici“, koji ima odgovarajuće veštine i osnovu može da pruži doprinos usvajanju oblaka u preduzeću, kaže Hilgendorf. Ako je vašoj organizaciji teško da pronađe prave stručnjake izvan kompanije, možda bi neko u drugoj poslovnoj jedinici bio pogodan za tu ulogu ako može sa malim ulaganjima u obuku i obrazovanje da se prebaci na arhitektu oblaka.

Obrazovanje i obuka arhitekte oblaka

Ako upravo započinjete svoju karijeru i imate želju da postanete arhitekta oblaka, možete da pohađate master program specijalizovan za ovu oblast. Postoje i različiti programi sertifikacije i profesionalnog razvoja koje možete da izaberete. Ako već imate informatičku osnovu ili pravi skup veština za arhitektu oblaka, možete pogledati neki od ovih profesionalnih sertifikata da biste pojačali svoj rezime:
• AWS Certified Solutions Architect: Amazon Web Services (AWS) je jedna od najpotrebnijih usluga oblaka u industriji. Ova sertifikacija uspostavlja vaše veštine kada je reč o upravljanju AWS aplikacijama i infrastrukturi.
• Google Certified Professional Cloud Architect: Sertifikat za Google Cloud Architect procenjuje vašu sposobnost da dizajnirate, planirate, upravljate i obezbeđujete arhitekturu i infrastrukturu rešenja u oblaku. Takođe obuhvata bezbednost i usklađenost, analizu i optimizaciju arhitekture oblaka.
• IBM Cloud Computing Solution Architect: Ova sertifikacija prikazuje vašu sposobnost za „dizajniranje, planiranje i za arhitekturu i principe upravljanja infrastrukturom IBM računarstva u oblaku.“

Izvor: CIO

4936-xa-sta-je-to-arhitekta-oblaka-vazna-uloga-za-uspeh-u-oblaku-xa