Inovacije u MS EXCEL 2016

Excel 2016 za Windows ima sve funkcije i karakteristike na koje smo vec navikli, ali takodje ima i neka unapredjenja i najbolje karakteristike iz Office 2016.

Sest novih tipova grafika

12

Vizuelizacija je veoma bitna ukoliko zelite efektivnu analizu podataka. U Excelu 2016 dodato je sest novih grafika, takodje sa velikim brojem opcija formatiranja, da bi pomoglo u vizuelizaciji najcescih finansijskih podataka , takodje moze pomoci u otkrivanju odredjenih statistickih osobina u vasim podacima. Kada odete na Insert Hierarchy Chart u tabu Insert,mozete koristiti grafike Treemap i Sunburst – Box and Whisker, klikom na Insert Waterfall or Stock Chart- mozete koristiti Waterfall grafik, ili recimo klikom na Insert Statistical Chart mozete koristiti grafike Histogram, Pareto i Waterfall.

Get and transform(Query)

Excel 2016 sada donosi mogucnost da lakse i brze dobijete i transformisete vase podatke- dopustajuci vam da pronadjete i dostavite sve podatke na jednom mestu koje su vam potrebni. Ove mogucnosti koji su prethodno bile dostupne u dodatku zvanom Power Query, mogu se sada naci u Excelu. Klikom na Get & Transform grupu, u tabu Data.

3

Predvidjanje

U prethodnoj verziji Excela, jedino je linearno predvidjanje bilo omoguceno. U Excelu 2016 funkcija Forecast je prosirena tako da je sada omogucen i eksponencijalni rast. Ova funkcija je takodje dostupna u tabu Data, klikom na Forecast Sheet dugme, gde cete brzo napraviti vizuelizaciju vaseg predvidjanja. U Wizard-u mozete da podesavate uobicajene opcije parametara predvidjanja, kao na primer ucestalost.

Pivot tabele

Ovo su novine koje je uveo Excel 2016 vezano za pivot tabele, tako da mozete manje da se fokusirate na upravljenje podacima , i da imate veci uvid u njih.

  1. automatsko pronalazenje veze-pronalazi i kreira veze izmedju tabela koje ste koristili. Excel 2016 prepoznaje kada dve ili vise tabela traze da budu povezane jedna sa drugom i obavestava vas o tome. Sa jednim klikom kreirate veze izmedju tabela.
  2. pravljenje, uredjivanje i brisanje odredjenih stvari-moze se uraditi direktno iz pivot tabele, tako da vam skracuje vreme koja bi vam bilo potrebno da odradite ove operacije nad celom tabelom.
  3. automatsko grupisanje po vremenu-omogucava vam da koristite polja koja su vremenski povezana(u istoj godini, mesecu)
  4. pretraga- polje gde mozete ukucati ono sto vam treba, i brze i lakse naci podatke koji su vam potrebni
  5. smart rename-daje vam mogucnost da u pivot tabeli promenite ime tabele ili kolone, a sa svakom promenom Excel 2016 ce automatski promeniti ime tabele ili kolone koja je povezana sa pivot tabelom.

4

3956-inovacije-u-xa-ms-excel-2016-xa