Jesenja ažuriranja za Windows 10: Da li treba odmah prihvatiti nova svojstva?

Stigla su nova ažuriranja operativnog sistema Windows 10. Obiluju novim poboljšanim svojstvima, kao i novim bezbednosnim opcijama koje treba da zaštite sistem od zlonamernih programa. Treba li ih odmah instalirati? Pre malo više od dve godine, Microsoft je konačno uspostavio pravilan ritam predstavljanja ispravki za Windows 10. Ovogodišnje jesenje ažuriranje (inače, zvanični naziv je verzija 1709) stiže danas na personalne računare preko servisa Windows Update i uskoro će biti raspoloživa za preuzimanje na svim uobičajenim mestima. Ovo je četvrto ažuriranje za nešto malo više od dve godine. Predstavljanje ažuriranja nastaviće se istim tempom uz nove ispravke svojstava (u osnovi će to biti potpuno ažuriranje) koje će se pojavljivati dva puta godišnje.

Osim toga, važno je da odlučite da li ćete dozvoliti instaliranje ispravki prema unapred određenom rasporedu koji je napravila kompanija Microsoft ili ćete vreme prihvatanja ažuriranja odrediti sami. Odlaganje prihvatanja ispravki za poslovne korisnike može biti do 18 meseci, dok individualni korisnici imaju jednostavnije opcije u korisničkom interfejsu. U svakom slučaju, trebalo bi odmah nešto da preduzmete. Za poslovne korisnike možda bi bilo najbolje da odlože instalaciju za nekoliko meseci da bi na pilot-uređajima proverili da li postoje izvesni problemi kompatibilnosti sa postojećim aplikacijama i hardverom.

Šta je novo?

Od novina koje se pojavljuju ove jeseni koristi će imati kako poslovni korisnici, tako i privatni. Spomenućemo neke sitne, ali izuzetno korisne promene: Svaka bežična veza ima jasno istaknutu opciju za podešavanje, bez obzira na to da li je u pitanju deo javne ili privatne mreže. Do sada je ovu opciju bilo teško pronaći. Slično tome, poštovani Task Manager (upravljač zadacima) dobio je nekoliko malih poboljšanja, uključujući i opciju koja vam omogućava da pratite aktivnost GPU (grafičke procesorske jedinice) u vezi sa jednom aplikacijom ili grupom međusobno povezanih procesa. Trebalo bi spomenuti i unapređeni način pokretanja Windows-a na monitorima visoke rezolucije, a s tim u vezi i ugrađenih uslužnih programa kao što su Registry Editor i Snipping Tool koji više nisu zamućeni kad se premeštaju sa monitora različite rezolucije.

Svojstvo Power Throttling je novina u ovoj verziji i omogućava vam fino podešavanje operativnog sistema zbog ekonomičnije potrošnje baterije i boljeg funkcionisanja. Centar aktivnosti s desne strane ekrana u kome se nalaze obaveštenja dobija svojstva Fluent Design koja su posebno uočljiva ako ste izabrali opciju transparentnosti. Pretrpeo je nekoliko izmena da bi vam bilo lakše da upravljate obaveštenjima.

Postavke za asistenta Cortana, koje su bile dostupne samo u aplikaciji, sada su integrisane u postavkama (Settings). Cortana sad prikazuje odgovore direktno iz početnog (Start) menija u kome možete pronaći i rezultate internet-pretrage, što znači da ne morate da otvarate pretraživač da biste obavili internet-pretragu.

Mikser zvuka je konačno dopunjen aplikacijom UWP (univerzalna Windows platforma), kao i Microsoft Edge-om i opcijom Groove Music. Mikser će vam sad omogućiti da podesite jačinu zvuka za svaku pojedinačnu aplikaciju, a da pri tom ne menjate jačinu zvuka celog sistema.

Svojstvo My People omogućava vam da na traku zadataka zakačite ikone ljudi sa kojima često komunicirate. Ako povežete elektronsku poštu, kalendar i nalog za slanje poruka, moći ćete da prikažete sastanke, poruke elektronske pošte, razgovore na Skype servisu i pojedinosti kontakta u prozoru kroz koji se možete kretati, a koji je raspoloživ pomoću samo jednog pritiska na dugme miša.

Unapređenje postavki (Settings)

Svakako primećujemo napredak aplikacije Settings od nekadašnjih dugmića i poluga u Control Panel-u. Postavke su dodatno unapređene: Settings > System > About je reorganizovan i dobio je novi oblik. Podaci koji se ovde prikazuju sada su organizovani u tri bloka koji obuhvataju stanje sistema, obaveštenja o uređaju i detalje o Windows operativnom sistemu. Do sad se sve nalazilo na dugačkoj listi kroz koju ste morali da se krećete. Postavke za udaljenu radnu površinu sada su smeštene na jednom mestu: Settings > System > Remote Desktop. Alatka za uvećanje nalazi se na Settings > Ease Of Use.

Bezbednost

Program Windows Defender dobio je novo oružje u borbi protiv zlonamernih softvera koji zahtevaju otkupninu. Otvorite Windows Defender Security Center, izaberite Virus & Threat protection > Virus & threat protection settings. Ovde možete da se prebacite na novu opciju Controlled folder access koja vas štiti od pomenutih zlonamernih softvera. odrazumevano, zaštićene su fascikle Desktop, Documents, Music, Pictures, Videos, ali možete dodati i neke druge.

Unapređeno skladištenje

Nove ispravke vam omogućavaju da oslobodite lokalni prostor za skladištenje i prikažete sve datoteke u servisu OneDrive u okviru File Explorer – gde možete da vidite datoteke koje su preuzete na računar kao i one koje su skladištene u oblaku. Preuzete datoteke imaju pored sebe zelenu oznaku za potvrdu, a one koje su u servisu OneDrive imaju malu ikonu u obliku plavog oblaka. Ako desnim dugmetom miša kliknete na datoteku u File Explorer-u i izaberete Always keep on this device, preuzećete je sa servisa OneDrive.

Malo zabave

Novo svojstvo koje je još u beta verziji zove se Video Remix i pojavilo se umesto Story Remix opcije. Deo je aplikacije Photo i omogućava vam da brzo okupite nekoliko fotografija i video sadržaja u novi video sadržaj koji možete da podelite na društvenim mrežama Facebook i Instagram. Što se tiče uređivanja fotografija, sami možete izabrati koliko ćete uticati na taj proces. Ako nemate inspiraciju, Microsoft će to uraditi za vas. Ako vam se rezultat ne sviđa, krenite ispočetka. Kliknite na dugme Remix it for me i Microsoft kreće iz početka. Do slatkih emodžija dolazite preko prečica na tastaturi. Ako ostanete bez teksta, pritisnite taster Windows i tačku i pojaviće se novi skup emodžija.

Povežite telefon sa personalnim računarom

Pošto je došao kraj Windows mobilnim telefonima, Microsoft se okrenuo android telefonima i iPhone-u. U postavkama ćete pronaći novu opciju Phone gde možete kreirati smislenu vezu između vašeg telefona i računara. Kad to uradite, moći ćete na računaru da nastavite da uređujete dokument koji ste uređivali na mobilnom telefonu.

4582-xa-jesenja-azuriranja-za-windows-10-da-li-treba-odmah-prihvatiti-nova-svojstva-xa