Office 2016 – Word, inovacije

Word 2016 za Windows ima sve funkcije i karakteristike na koje smo već navikli, ali takođe ima i neka unapređenja i najbolje karakteristike iz Office 2016. U daljem tekstu ćemo probati da Vam pojasnimo neke inovacije koje su nam pripremili programeri Microsofta.

Tell me what you want to do

1

Primetićete text box u Wordu 2016 na kojem pise Tell me what you want to do. Ovo je polje gde možete ukucati reči i fraze o onome sta hoćete da radite sledeće i brzo doći do funkcije koju želite da upotrebite ili određene akcije koju želite da primenite. Takođe možete koristiti Tell me what you want to do kao pomoć za nešto što tražite, određeni izraz ili definiciju.

Radite zajedno u realnom vremenu

Ako ste okačili vaš dokument na OneDrive-u ili SharePoint-u, i podelili ga sa vašim kolegama koji koriste Word 2016 ili Word Online, možete videti promene koje će se dešavati na dokumentu kada ih neko od vaših kolega izvrši. Kada sačuvate dokument kliknite na Share da podesite email pozivnicu ili link. Kada vaše kolege otvore dokument i prihvate automatsko deljenje prepravki, moći ćete da vidite njihove promene kad god se one dese.

23

Uvid u ono na cemu radite

Smart Lookup, sponzorisan od strane Bing-a, donosi pretraživač direktno u vaš Word 2016. Kada selektujete reč, klikom na desni klik miša i odabirom opcije Smart Lookup, otvoriće se prozor Insights sa definicijama, definicijama sa Wikipedia-e, i najpovezanijim člancima sa interneta vezanih za reč ili frazu koju ste označili.

45Pisanje jednačina

Matematičke jednačine su sada mnogo lakše. Možete ići na Insert/Equation/Ink Equation u bilo kom trenutku kada želite da ukljucite odredjenu matematičku jednačinu u vaš dokument. Ukoliko imate uređaj osetljiv na dodir, možete koristiti svoj prst ili olovku za pisanje matematičkih jednačina. Word 2016 ce to pretvoriti u tekst. Ukoliko nemate uredjaj osetljiv na dodir, možete takođe koristiti miša. Takođe možete brisati i selektovati bilo koji deo jednačine.

661

Poboljsana verzija „istorije“

Možete ići na File/History da pogledate kompletnu listu promena koje su se desila vašem dokumentu i pristupite ranijim verzijama.

Lako deljenje

Klikom na Share možete brzo i lako podeliti svoj dokument sa ostalima na SharePoint-u, OneDrive-u, ili da posaljete PDF dokument kao prilog u emailu, sve to direktno iz Worda.

7

3950-xa-office-2016-word-xa-inovacije