Sedamnaest korisnih, ali manje poznatih proizvoda i servisa kompanije Google

Većina nas je čula za dobro poznate pronalaske kompanije Google: samovozeće automobile, pametna kontaktna sočiva, balone koji obezbeđuju internet vezu i mnoge druge. Ipak, još nisu dostigli masovnu upotrebu. Međutim, postoji mnogo proizvoda koji su nam dostupni, ali manje poznati. Navešćemo neke od njih.
1. Aplikacija Google Keep izuzetno je korisna kao podsetnik i sredstvo za pisanje beleški, kako na stonom računaru, tako i na pametnom telefonu.
2. Na Google-u možete podesiti i tajmer koji će se oglasiti kad prođe određeni vremenski period. U polje za pretragu unesite vremenski period i reč „timer“.
3. Na adresi Google.com/sky moći ćete da istražujete udaljene delove svemira pomoću fotografija koje je napravio satelit NASA, zatim iz projekta Sloanov digitalni pretraživač neba i pomoću teleskopa Habl.

4. Zanimljiva alatka je i Books nGram Viewer koja vam omogućava da tražite reči u 5,2 miliona knjiga koje su izdate u periodu od 1500. do 2008. godine i vidite kako su korišćene i kako se njihova upotreba menjala tokom vremena.
5. Da li se plašite velikih brojeva? Google će vam pomoći da pročitate ogroman dvanaestocifreni broj ako posle njega unesete „=english“.
6. U aplikaciji Google Translate postoji opcija „Manual“ koja vam omogućava da crtate slikovna slova ili simbole.
7. Slična njoj je i alatka Google Input pomoću koje možete da unosite tekst na 80 različitih jezika pri čemu ne morate da preuzmete tastaturu specifičnu za određeni jezik.
8. Da li ste znali da Google ima svoju riznicu fontova. Besplatno preuzmite onaj koji vam se najviše dopada na fonts.google.com.
9. Aplikacija Google Scholar vam omogućava da neverovatno lako pretražujete informacije u naučnim časopisima i radovima.
10. Pomoću aplikacije Google Arts & Culture možete unaprediti znanja iz umetnosti i kulture pregledanjem fotografija umetničkih dela iz različitih muzeja širom sveta. Ako koristite proširenje Google Art Project za pretraživač Chrome moći ćete da vidite novo umetničko delo svaki put kad otvorite novu karticu.
11. Servis Think with Google možemo smatrati svojevrsnim „puškicama“ za zaposlene na berzi jer sadrži određene podatke koji mogu pomoći onima koji se bave finansijama u industriji.
12. Ako želite da saznate šta ljude najviše zanima u određenom trenutku, koristite servis Google Trends koji će vam prikazati pojmove koji se najčešće pretražuju. Osim toga, možete da pratite kako su određeni pojmovi postajali manje ili više pretraživani tokom vremena.
13. Servis Google Express pokriva oko 90% teritorije Sjedinjenih Država i omogućava isporuku naručene hrane, električnih uređaja, knjiga i mnogo čega drugog za jedan dan.
14. Kratki program Google Sound Search sličan je aplikaciji Shazam i omogućava vam da prepoznate muzičku numeru koju slušate i povezuje vas sa prodavnicom Google Play gde možete i da je kupite.
15. Google ima katalog zvukova oglašavanja životinja koji jednostavno možete da pronađete ako unesete „animal sounds“ ili naziv određene životinje. Savet: Iskoristite ovaj servis ako čuvate decu. Moći ćete malo da se odmorite dok se oni ludo zabavljaju.
16. Aplikacija Gboard napravljena je za iPhone i omogućava pretraživanje u Google-u sa tastature da ne biste morali stalno da se prebacujete iz jedne u drugu aplikaciju.
17. Ako ne možete da se odlučite kojoj biste organizaciji donirali novac ili u koju svrhu, koristite aplikaciju One Today. Prikazaće vam različita dobrotvorna društva, ukratko ih opisati i uputiti vas kako im možete pomoći.

4441-sedamnaest-korisnih-ali-manje-poznatih-proizvoda-i-servisa-kompanije-xa-google-xa