Softveri za audio vizuelne prezentacije

Screencast

Screencast predstavlja digitalni zapis izlaza sa ekrana računara i često sadrži audio naraciju. U odnosu na screenshot koji generiše jednu sliku sa ekrana, screencast je u suštini film sa promenama koje korisnik tokom vremena vidi na ekranu. Screencast može da pomogne u demonstraciji i učenju mogućnosti nekog softvera. Edukatori mogu da ga koriste kao još jedan način za integrisanje tehnologije u nastavni plan. Studenti mogu da snime video i audio demonstrirajući pravu proceduru za rešavanje nekog zadatka na interaktivnoj tabli. Pravljenje screencasta pomaže proizvođačima softvera da prikažu svoj rad. Organizatori seminara mogu da ih kompletno snime i postave da budu dostupni svima koji su prisustvovali za podsećanje u budućnosti ili da ih prodaju ljudima koji nemaju vremena ili novca za seminar uživo. Time se povećava zarada organizatora i znanje deli sa širom publikom.

Najpopularniji alati za audio vizuelne prezentacije prema sajtu lifehacker

Adobe Presenter

Omogućava kreiranje HD video lekcija za korišćenje u učionici, učenje na daljinu i obrnuto učenje. Obrnuta učionica je metodologija i vrsta učenja koja čestonudi sadržaj za učenje preko interneta, van učionice a pomera aktivnosti kao što su domaći u učionicu. U takvom modelu studenti gledaju lekcije preko interneta, učestvuju u diskusijama preko interneta i istražuju od kuće a pričaju o gradivu u učionici zajedno sa predavačem. Presenter služi za istovremeno snimanje sadržaja na ekranu i videa sa web kamere ili poboljšavanje PowerPoint slajdova sa novim mogućnostima. Pojavljuje se kao novi tab u PowerPointu i nudi opcije kao što su record audio, record video i add quiz. Kvizovi mogu imati pitanja sa rezultatima tačno-netačno radi provere znanja ili mogu biti u vidu ankete.

Jing

3

Vrlo jednostavan interfejs, postoji besplatna verzija. Snima sadržaj do maksimalno 5 minuta i ne omogućava snimanje sa web kamerom. Dobija se nalog za Screencast.com sajt za deljenje snimljenog sadržaja. Besplatna verzija čuva video u SWF formatu sa Jing logoom. Pro verzija nudi čuvanje videa i u MPEG-4 formatu a logo je uklonjen.

Screenflow

4

Jako puno opcija što ga čini odličnim za zahtevne korisnike. Postoji samo za Mac i skup je. Snima full-screen video u 2880×1800 rezoluciji u H.264, MPEG4, and Apple ProRes formatima. Ima puno mogućnosti: dodavanje slika, teksta, muzike kao i dobro uklopljene prelaze i mnoge druge napredne alate koje drugi programi ne nude. Nije najskuplji softver za ove svrhe ali nudi puno za uloženi novac ako korisnik želi premium opciju.

Camtasia Studio

5

Vrlo moćan softver sa mnoštvom opcija, postoji samo za PC. Skup je i nije lak za korišćenje. Ima nezavisno menjanje zvuka i videa pa nije neophodno ponovo odraditi ceo segment zbog male greške u samo jednom od ta dva. Lako je manipulisati specijalnim efektima zahvaljujući preciznoj kontroli vremena- moguće je izabrati određeni deo do desetine sekunde preciznosti. Daleko je od besplatnog ali Camtasia Studio je dobro osmišljen alat bogat funkcijama.

CamStudio

6

Besplatan i najjednostavniji za korišćenje. Mogu se dodati napomene, izabrati željeni video kursor i promeniti kvalitet slike videa. Ima Autospan funkciju- korisnici mogu birati da li žele da snime ceo ekran ili samo određeni deo. Minimalistički interfejs ovog softvera ne zahteva posebno pojašnjenje, vrlo je jednostavan za navigaciju i ne zahteva od korisnika ništa više nego da ga pokrene i klikne na crveno record dugme. Osim toga, zauzima malo mesta i nudi podršku za sliku u slici.

Screencast-O-Matic

7

Zlatna sredina između mogućnosti, jednostavnosti korišćenja i cene. Besplatan je, bolji je od ostalih besplatnih programa ovog tipa i većine koja se plaća. Postoji Mac verzija, Windows verzija a može da se pokrene i kao Java applet sa sajta screencast-o-matic.com bez potrebe da se išta instalira. Iako je besplatan, postoji ograničenje od 15 minuta i mali logo u donjem levom uglu. Postoji i verzija koja se plaća i donosi mnogo dodatnih mogućnosti kao što su: snimanje duže od 15 minuta, montiranje videa, veća rezolucija, uklanjanje logoa, objavljivanje u više video formata itd. Većini predavača će besplatna verzija završiti posao a za one kojima je potrebno više tu je Pro verzija koja je $15 godišnje što je mnogo povoljnije nego Camtasia Studio ili Screenflow.

Autor: Ivan Đurić

3640-softveri-za-audio-vizuelne-prezentacije