FIFA će koristiti novu tehnologiju za prijave ofsajda na Svetskom prvenstvu

Autor: Graham Dunbar
FIFA će ove godine uvesti novu tehnologiju za poboljšanje prijave ofsajda na Svetskom prvenstvu u Kataru, koristeći sistem kamera za praćenje udova.
FIFA je u petak saopštila da je spremna da pokrene poluautomatsku ofsajd tehnologiju (SAOT – semi-automated offside technology) koja koristi više kamera za praćenje kretanja igrača plus senzor u lopti—i koja će brzo prikazati 3D slike na ekranima stadiona na turniru kako bi pomogla navijačima da razumeju odluku sudije.
Ovo je treće po redu Svetsko prvenstvo na kojem FIFA uvodi novu tehnologiju za pomoć sudijama.
Tehnologija gol-linije bila je spremna za turnir u Brazilu 2014. nakon ozloglašene sudijske greške 2010. godine. U Rusiji je 2018. pušten video pregled za pomoć sudijama da procene incidente koji menjaju igru.
Novi ofsajd sistem obećava brže i tačnije odluke nego što se trenutno donose sa sistemom Video Assistant Referee (VAR), iako je Svetsko prvenstvo 2018. izbeglo velike greške u prijavama ofsajda.
Kontroverze su se od tada rasplamsale u evropskim ligama, posebno tamo gde zvaničnici VAR-a povlače na ekranu linije preko igrača za marginalne prijave. Ismevani su kao „ofsajd pazuha“ zbog male margine.
„Iako su ovi alati prilično tačni, njihova preciznost se može poboljšati“, rekao je Pjerluiđi Kolina, koji vodi FIFA-in sudijski program i koji je radio na finalu Svetskog prvenstva 2002. u eri pre tehnologije.
Svaki stadion u Kataru će ispod krova imati 12 kamera sinhronizovanih da prate 29 tačaka podataka na telu svakog igrača 50 puta u sekundi. Podaci se obrađuju pomoću veštačke inteligencije kako bi se stvorila 3D ofsajd linija koja se dojavljuje timu zvaničnika VAR-a.
Senzor u lopti prati njeno ubrzanje i daje precizniju „tačku udarca“ — kada se odigrao odlučujući pas — kako bi se uporedio sa podacima ofsajd linije, rekao je direktor za inovacije FIFA Johanes Holcmiler na onlajn brifingu.
Dugogodišnji cilj FIFA-e bio je da se obezbedi da najveći fudbalski događaj bude prikaz tehnološkog napretka — i da se izbegnu očigledne greške koje ostaju u analima Svetskog prvenstva.
Udarac Engleza Frenka Lamparda koji je prešao gol-liniju Nemačke 2010. godine, ali nije priznat kao gol, skoro je odmah prekinuo protivljenje tadašnjeg predsednika Sepa Blatera da sudijama omogući tehnološka pomagala.
Kasnije istog dana u Južnoj Africi, očigledno netačno prijavljen ofsajd omogućio je Karlosu Tevezu da postigne prvi gol Argentine u pobedi od 3-1 nad Meksikom u osmini finala.
U 2014. godini, Bosna i Hercegovina nije uspjela da napreduje iz grupe na svom prvom Svetskom prvenstvu nakon što je rani gol Edina Džeke protiv Nigerije pogrešno ocijenjen kao ofsajd. Nigerija je prošla dalje sa 1-0.
Napor FIFA da pripremi novu ofsajd tehnologiju za Svetsko prvenstvo usporen je pandemijom COVID-19.
Probe uživo u igri su izvedene na Arapskom kupu u Kataru prošlog decembra, i na FIFA Svetskom klupskom prvenstvu koje je odigrano u februaru u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.
U roku od nekoliko sekundi od mogućeg ofsajda, stručnjak za VAR tim može ručno da proveri liniju kreiranu pomoću podataka o napadačima i defanzivacima i tačke udarca dodavanja, rekao je Holcmiler
Na višem zvaničniku VAR-a je da svojim audio linkom obavesti sudiju utakmice o ispravnoj odluci. To bi trebalo da traje od 20 do 25 sekundi, za razliku od prosečnih 70 sekundi trenutno za složeni ofsajd.
„Ponekad je trajanje provere recenzija svakako preduga“, rekao je Kolina, priznajući da kašnjenja ometaju tok igre. „Za (funkcionere VAR-a) vreme leti, ali za ostalo – za trenere, za igrače, za gledaoce – potpuno je drugačije.
Iste 3D animacije ofsajd ocene koje će VAR koristiti trebalo bi da budu dostupne emiterima i da se prikažu na ekranima stadiona, verovatno tokom sledećeg zaustavljanja u igri.
Kolina je oduševljen tehnologijom, a ne sviđa mu se često korišćen naziv „robot sudija“.
„Razumem da je ovo ponekad veoma dobro kao naslov, ali to nije slučaj“, rekao je italijanski zvaničnik, braneći ključni ljudski element kod donošenja odluka u fudbalu.
Kolina se takođe složio da poboljšana tehnologija neće okončati sklonost fudbala prema kontroverzama i debatama o ključnim incidentima.
„Ostaće još prostora za diskusiju“, rekao je on.
Izvor: TechXplore