Google – nove usluge u oblaku

Prava je trka u naoružavanju među javnim dobavljačima oblaka da opskrbe preduzeća najboljim mogućnostima za mašinsko obučavanje. Preduzeća se sve više interesuju za pravljenje inteligentnih aplikacija, pa kompanije kao što su Amazon, Microsoft i Google žure da zadovolje njihove potrebe. Google je ispalio poslednju salvu u utorak, najavom skupa unapređenja za svoj komplet mogućnosti za mašinsko obučavanje u oblaku. Prvo je bio nov API Jobs usmeren na pomaganje uparivanju tražilaca posla sa pravim prilikama. Osim toga, kompanija obara cene svog API-ja Cloud Vision i lansira unapređenu verziju prevodilačkog API-ja.

Pored svega toga, Google nudi grafičke procesore (GPU – Graphics Processing Unit) u svom oblaku kako kroz usluge koje uređuje kompanija, tako i u svom proizvodu „infrastruktura kao usluga“ (infrastructure-as-a-service). Kompanije koje žele same da postave vlastite sisteme i algoritme za mašinsko obučavanje sada mogu da iskoriste ovaj novi hardver.

Ovi potezi su važni koraci za kompaniju koja nastavlja da se takmiči sa Microsoftom, Amazonom, IBMom i drugim dobavljačima. Jadna od glavnih prednosti javnog oblaka je to da preduzeća dobijaju relativno jeftin i lak pristup velikoj količini računarske moći neophodnoj za zadatke mašinskog obučavanja.
Googleov pritisak je fokusiran na privlačenje što više preduzeća u okvir svoje platforme oblaka, što je bio glavni cilj pod vođstvom njihovog šefa oblaka, Diane Greene. U nastavku teksta pročitajte šta je novo.

API Cloud Jobs

Novi Googleov API Cloud Jobs pruža kompanijama alatku koja im pomaže da uparuju najbolje kandidate za prave poslove, na osnovu veština koje svaka osoba može da doprinese. API je projektovan za saradnju sa kompanijinim sistemom za traženje poslova. Korisnici ubace svoje veštine, iskustvo i lokaciju, zatim API uzima te informacije da bi ih upario sa poslovima.

Projektovan je kao pomoć u konfuziji koja nastaje kada ljudi pokušavaju da pronađu sebe u nazivima i opisima radnih mesta koji nisu standardizovani. Na primer, neko ko traži posao sistemskog administratora mogao bi da se nađe pred širokom lepezom poslova sa sličnim nazivima ali sasvim različitim potrebnim veštinama. Kad se koristi API Jobs tražioci posla dobijaju preporuke zasnovane na njihovim konkretnim veštinama, a kompanije bi mogle da vide koga bi sistem preporučio kao najbolje odgovarajućeg za svako mesto.

Ovaj API je u fazi „public alpha“ za kupce u SAD i Kanadi, a FedEx, CareerBuilder i Dice ga isprobavaju. Google nije objavio planirano vreme za širu dostupnost.

Niže cene za Cloud Vision

Google obara cenu jednog od najpopularnijih servisa u oblaku zasnovanih na mašinskom obučavanju. Google API Cloud Vision sada košta oko 80 procenata manje za implementaciju u kompaniji. To znači da im je lakše da prave aplikacije koje mogu da prepoznaju sadržaj slika bez potrebe da sami prave algoritme mašinskog obučavanja iza te funkcionalnosti.

„Jedna od stvari koje hoćemo da uradimo je da pritiskamo ukupno tržište tako da potpuno obučeni modeli postanu mnogo pristupačniji, a samim tim da se mnogo više koriste u uobičajenim tipovima aplikacija ili slučajevima kada je kupac preduzeće“, rekao je u jednom intervjuu Rob Craft, Googleov menadžer proizvodnje za mašinsko obučavanje u oblaku.

Cloud Translation Premium

Google lansira nov servis Cloud Translation API Premium projektovan za dodatnu brzinu i preciznost prevođenja za firme kojima je to potrebno, iznad onog što Google već obezbeđuje postojećim API-jima. Craft je rekao da novi modeli iza API-ja obezbeđuju 55 do 85 procenata smanjenja greške u poređenju sa Googleovim postojećim API-jem Cloud Translation.

Ovaj API pokreće jedna promena pristupa od upotrebe pre svega heurističkog mašinskog obučavanja sa parovima imena na korišćenje dubokih neuronskih mreža. Craft je rekao da je logično da Google novi premium servis ponudi najpre preduzećima, a tek zatim ga da na raspolaganje široj potrošačkoj bazi.
Štaviše, rekao je da poslovni korisnici zahtevaju dodatne mogućnosti kao što je sposobnost obučavanja modela prevođenja pomoću prilagođenih rečnika. Za kompanije koje žele da prevode posebne vrste dokumenata kao što su pravni ugovori ili finansijski dokumenti, za maksimum preciznosti je važna mogućnost da se modelima prevođenja zadaje rečnik specijalizovanih termina.

„To je druga vrsta prevođenja jezika, što znači da je potrebno čvršće povezivanje između klijenta i Googlea oko sadržaja tih dokumenata“, rekao je Craft. „A klijent bi morao da odluči da nam dozvoli obučavanje na tim dokumentima i tako dalje, ali odnos premium nam daje tu priliku.“

Trenutno je kompanija usredsređena na smanjenje stope grešaka, pa su prilagođeni rečnici još na horizontu. Gledajući prema budućnosti, Craft je rekao da vidi dodatnu priliku da kompanija lansira druge premium usluge usmerene na velika preduzeća i specifične potrebe industrija.

Kompanija još uvek javno ne obvjavljuje cene, ali biće skuplje od postojeće usluge Cloud Translation. Google će objaviti cene kada novi API bude opšte dostupan, što nije daleko, rekao je Craft.

API Cloud Natural Language

Povrh toga, API Cloud Natural Language, koji se koristi za raščlanjivanje rečenica koji su pisali ljudi, sada je opšte dostupan. Ova verzija ima neke dodatne mogućnosti, kao što je sposobnost za određivanje raspoloženja teksta i to rečenicu po rečenicu, umesto da pravi jednu ocenu raspoloženja za sadržaj celog dokumenta.

GPU stiže u Google Cloud

Dok tradicionalni procesori još uvek imaju značajnu ulogu u računarstvu, grafički procesori (GPU – Graphics Processing Unit) su bolji za neke vrste radnog opterećenja visokih performansi, uključujući neke primene mašinskog obučavanja. Iz tog razloga, Google sledeće godine uvodi GPU-ove u svoju infrastrukturu oblaka i ponudu upravljanog mašinskog obučavanja.

Korisnici će moći da dodaju GPU-ove u svoj primerak infrastrukture, za prilagođeno mašinsko obučavanje i računarske zadatke visokih performansi. To će biti slično primercima računanja (engl. compute instances) koje su ove godine uveli Microsoft i Amazon da bi kompanijama omogućili pristup GPU-ima u oblaku.
Pored toga, Google Cloud Machine Learning će početi da koristi novi hardver. Sistem, koji dozvoljava korisnicima da podese vlastite prilagođene algoritme mašinskog obučavanja dok sam upravlja infrastrukturom u osnovi, će se automatski priključiti na GPU-ove kada bude ocenio da je to prikladno.

Google će koristiti AMDove FirePro S9300 x2 Server GPU-ove zasnovane na Radeon-ovim. To je značajna razlika u odnosu na Microsoft i Amazon, koji koriste Nvidia GPU-ove. AMD, međutim, nije nepoznat u javnom oblaku: takođe je partner sa Alibabom kod uvođenja GPU-ova u ponudu oblaka tog kineskog tehničkog giganta.

Sve se ovo dešava dok Google nastavlja da širi svoju platformu u oblaku. Urs Hölzle, viši potpredsednik kompanije za tehničku infrastrukturu, rekao je na konferenciji za štampu prošlog meseca da Google planira da iduće godine otvara po jedan region oblaka približno jednom mesečno, ogroman poduhvat koji će dovesti njihovu dostupnost u korak sa drugim platformama.

4204-xa-google-xa-nove-usluge-u-oblaku