5 skrivenih funkcija Windowsa 10 koje bi trebalo da koristite

Možda se ne piše mnogo o njima, ali ovi moćni ugrađeni alati za Windows 10 mogu vam pomoći da radite pametnije.

Autor: Howard Wen

Ako već neko vreme koristite Windows 10, verovatno znate šta su Cortana i OneDrive. Ali postoje i druge, moćne funkcije ugrađene u Windows 10 za koje možda niste znali ili niste mislili da ih koristite. Ovi alati vam mogu pomoći da skočite pravo na dokument ili veb stranicu kojoj ste imali pristup u prošlosti, organizujete otvorene aplikacije, vodite beleške koje možete da pregledate i uređujete na svom pametnom telefonu i još mnogo toga. Sledeći mini vodiči prikazuju vam kako da brzo postavite i koristite ove funkcije u operativnom sistemu Windows 10 i kako neke mogu da se koriste putem vašeg pametnog telefona pomoću odgovarajuće mobilne aplikacije kompanije Microsoft.

Timeline: Nastavi posao tamo gde si stao

Dva alata koja ćemo pokriti u ovoj priči nalaze se ispod dugmeta „Task View“ na traci zadataka. Prvo ćemo pogledati Timeline (vremensku liniju).

Pritisnite dugme Task View i videćete vremensku liniju: niz sličica koje prikazuju razne stvari koje ste nedavno radili na računaru, poput otvaranja dokumenata u aplikacijama i posećivanja veb lokacija. Ova opsežna istorija je organizovana po datumima, počevši od „Now“ (sada) i kreće se unazad u vremenu. Možete da se krećete po sličicama da biste pronašli dokument ili sliku na kojoj ste radili, ili veb stranicu koju ste posetili i ponovo je otvorite.

Da biste pristupili bilo kojoj stavci, samo pritisnite na njenu sličicu i ona će se učitati u odgovarajuću aplikaciju ili pretraživač. Imajte na umu da vremenska linija podrazumevano prikazuje samo veb sajtove koje ste posetili u pretraživaču Microsoft Edge. Da bi se evidentirala istorija vašeg pretraživanja u Chrome-u, morate da instalirate zvanično Microsoftovo proširenje za Chrome pod nazivom Web Activities. (Microsoft ne pominje da li se sprema proširenje Timeline za Firefox.) Slično tome, Timeline ne prati aktivnosti iz svih vaših aplikacija, ali prati aplikacije u paketu Microsoft Office i još mnogo toga.

Timeline može da prikaže do 30 dana istorije aktivnosti, ali u zavisnosti od konfiguracije podešavanja, možda ćete videti istoriju za samo 7 dana; ako je tako, na vrhu ekrana će biti napomena „See more days in Timeline“ koja vas podstiče da pošaljete Microsoftu istoriju svojih aktivnosti. Ako pritisnete Yes, videćete 30 dana istorije. (Odmah ćemo detaljnije opisati ovo i druga podešavanja privatnosti.)

Na glavnom prikazu Timeline prikazano je svega šest sličica dnevno. Da biste videli sve aktivnosti za određeni dan, pritisnite mali link pored naslova datuma koji glasi, na primer, „See all 137 activities“. Postoji i brži način za pronalaženje predmeta: pritisnite ikonu lupe u gornjem desnom uglu da biste potražili stavku na vremenskoj liniji tako da upišete reči koje se nalaze u nazivu fajla, ili naslovu dokumenta, ili u imenu veb sajta. (Nažalost, ne može da pretražuje sadržaj dokumenata ili veb sajtova, već samo njihove nazive.)

Pored snimanja aktivnosti na Windows 10 uređaju koji trenutno koristite, Timeline takođe prati istoriju aktivnosti na svim uređajima koji su prijavljeni sa istim Microsoftovim korisničkim nalogom (ako ste se složili da pošaljete Microsoftu istoriju svojih aktivnosti). Na primer, ako otvorite dokument u aplikaciji Microsoft Word na vašem iOS ili Android telefonu, videćete taj dokument naveden u Timeline na Windows 10 PC-ju, ako su oba uređaja prijavljena sa istim Microsoftovim korisničkim nalogom. Vremenska traka se sinhronizuje na svim Windows 10 uređajima koji su prijavljeni sa istim nalogom.

Podešavanje privatnosti: Ako vas brine način na koji Timeline beleži vašu aktivnost, možete isključiti razne aspekte njegovog stanja, kao i očistiti njegovu trenutnu istoriju na Windows 10 uređaju: Pokrenite aplikaciju Settings i pritisnite ikonu Privacy. U levoj koloni pod „Windows permissions“ pritisnite Activity history. Glavni prozor prikazuje podešavanja u vezi sa vašom aktivnošću koje možete da isključite.

Ako želite da Windows 10 prestane da prati i beleži vaše aktivnosti na trenutnom uređaju, poništite potvrdu u polju Store my activity history on this device. Drugo podešavanje, Send my activity history to Microsoft, omogućava praćenje vaše aktivnosti na svim uređajima prijavljenim na isti Microsoft nalog; takođe vam omogućava da vidite svih 30 dana istorije aktivnosti na glavnom ekranu Timeline. Ako uklonite potvrdu iz oba polja, u potpunosti se isključuje praćenje aktivnosti.

Ispod tih okvira Microsoft navodi naloge koji se prate kroz Timeline. Pomerite klizač na Off za bilo koji Microsoft nalog koji ne želite da se prati. Na kraju, da biste izbrisali istoriju aktivnosti za primarni nalog koji se prati, pritisnite dugme Clear ispod „Clear activity history“. Da biste dalje upravljali podešavanjima privatnosti vašeg Microsoft naloga, pritisnite link Manage my Microsoft account activity data.

Korišćenje vremenske trake na Android telefonu: vremenskoj traci Windows 10 možete pristupiti na Android telefonu ako na njega instalirate aplikaciju Microsoft Launcher. Prijavite se u aplikaciju sa svojim Microsoft korisničkim nalogom i postavite Microsoft Launcher za početni ekran vašeg pametnog telefona. Zatim sa početnog ekrana prevucite prstom levo do prvog ekrana.  Na donjoj traci sa alatkama dodirnite ikonu Timeline. (Ako je ne vidite, možete da omogućite Timeline u Microsoft Launcher Settings > Your feed.) Pojavljuje se lista veb stranica koje ste nedavno posetili na svojim Windows 10 uređajima. Dodirnite listu da biste otvorili tu veb stranicu u veb pretraživaču svog telefona. Ako na vašem telefonu imate instalirane Office aplikacije, takođe možete da koristite vremensku traku da biste otvorili dokumente nedavno korišćene u tim aplikacijama.

Napomena: Dok ovo pišemo, funkcija Timeline se u programu Microsoft Launcher nalazi u beta fazi. Dok smo testirali, lista aktivnosti Timeline se povremeno nije pojavljivala, ili se nije brzo ažurirala.

Virtuelne radne površine: Grupišite aplikacije u odvojene ekrane

Drugi alat koji ćemo razmotriti u prikazu zadataka je funkcija virtuelnih radnih površina. Ovo vam omogućava da organizujete pokrenute aplikacije u zasebne grupe za različite svrhe. Kada ste na virtuelnoj radnoj površini, vidite samo one aplikacije koje se izvršavaju u njoj, što može da pomogne da se ne odvlači pažnja.  Na primer, možete da kreirate jednu virtuelnu radnu površinu za aplikacije koje koristite za rad i drugu virtuelnu radnu površinu za aplikacije koje koristite iz ličnih razloga. Ili možete da napravite zasebne virtuelne radne površine sa zadacima vezanim za različite projekte. Da biste kreirali novu virtuelnu radnu površinu, pritisnite ikonu Task View na traci zadataka, a zatim pritisnite dugme New desktop u vrhu ekrana.

Trenutna radna površina na računaru tada postaje „Desktop 1.“ Pritisnite sličicu sa oznakom Desktop 2 desno od nje. Ovo vas odvodi na novu instancu radne površine Windows 10 na kojoj ne radi nijedna aplikacija. Tu možete da pokrenete i ostavite aplikacije da se izvršavaju na drugoj radnoj površini. Kada ponovo pritisnete ikonu Task View na traci zadataka (ili pritisnete tastere Windows + Tab na tastaturi), a zatim pritisnete Desktop 1, vraćate se na prvobitnu radnu površinu. Koje god aplikacije da ste ostavili da se izvršavaju, još uvek su tu. Drugi način za navigaciju između više radnih površina su prečice na tastaturi: pritisnite tastere Windows + Ctrl + strelica nalevo da biste se pomerili za jednu radnu površinu ulevo, ili taster Windows + Ctrl + strelica udesno da biste se pomerili za jednu radnu površinu udesno.

Ista aplikacija može da vam radi istovremeno na više virtuelnih radnih površina, pod uslovom da aplikacija omogućava otvaranje više prozora – na primer, veb pretraživač ili Office aplikacija. Ali neke od ugrađenih Windows 10 aplikacija za univerzalnu Windows platformu (UWP), kao što je Weather, ne mogu da imaju više od jednog prozora i mogu se istovremeno pokrenuti samo na jednoj virtuelnoj radnoj površini.

Možete da zadržite pokazivač miša iznad sličice neke radne površine na ekranu Task View da biste videli sličice aplikacija koje se u njoj izvršavaju. Tu možete da povučete sličicu aplikacije da biste je premestili na drugu radnu površinu ili desnim tasterom miša pritisnete sličicu aplikacije da bi se pokazao meni koji omogućava da aplikaciju prebacite na levu ili desnu stranu ekrana trenutne radne površine, premestite je na drugu radnu površinu, prikažete prozor ove aplikacije na svim radnim površinama ili pokažete sve otvorene prozore iz ove aplikacije na svim radnim površinama.

U operativnom sistemu Windows 10 možete da napravite koliko god virtuelnih radnih površina želite, ali velika je mana to što ne možete da ih preimenujete; ostaju vam generički nazivi „Desktop 1“, „Desktop 2“ itd. To će se verovatno promeniti kada bude objavljeno prolećno ažuriranje Windowsa 10 (kodnog naziva 20H1) – Insider Preview Build 18975 za to izdanje omogućava preimenovanje virtuelne radne površine.

Da biste izbrisali virtuelnu radnu površinu, zadržite pokazivač iznad sličice virtuelne radne površine u prikazu zadataka i pritisnite X u gornjem desnom uglu. Ovo takođe zatvara aplikacije koje se u njoj izvršavaju, osim ako se izvršavaju i u drugim radnim površinama.

Lepljive beleške: Kreirajte beleške koje se sinhronizuju na svim Windows 10 uređajima

Windows 10 nudi aplikaciju za pravljenje beležaka koja se zove OneNote koja je odlična za kreiranje, organizovanje i saradnju na dugim ili složenim beleškama – na primer, za veliki istraživački projekat. Ali ponekad jednostavno želite da nešto napišete i sačuvate za kasnije i tu nastupa Sticky Notes. U skladu sa svojim imenom Sticky Notes (lepljive beleške), aplikacija vam omogućava da kreirate kratke beleške koje podsećaju na staromodne lepljive beleške. Ali, mada su papirne beleške bile dostupne samo na jednom mestu, ove možete da sinhronizujete u oblak tako da budu dostupne na bilo kom Windows 10 uređaju.

Za početak upišite sticky notes u Windowsov okvir za pretragu i odaberite aplikaciju. Kada prvi put pokrenete Sticky Notes, javiće se poziv da se prijavite sa svojim Microsoft nalogom. Možete preskočiti ovaj korak, ali tada nećete moći da sinhronizujete beleške na Windows 10 uređajima.

Zatim će vam se ponuditi prazna beleška. Da biste uneli tekst u belešku samo počnite da kucate. Na traci sa alatkama koja se pojavljuje na dnu formatirajte stil teksta, izdvojite redove teksta sa znacima za nabrajanje, ili ubacite sliku sačuvanu na računaru.

Pritisnite ikonu tri tačke u gornjem desnom uglu da biste otvorili panel koji vam omogućava da beleški promenite boju pozadine. Svaku belešku možete da premeštate po radnoj površini tako što pritisnete i držite njeno zaglavlje i povučete belešku, ili da joj promenite veličinu tako da pritisnete i povučete njenu ivicu ili ugao. Ako pritisnete znak + u gornjem levom uglu, pored njega se otvara nova prazna beleška.

Da biste prošli kroz sve beleške koje ste kreirali, pritisnite ikonu sa tri tačke pa iz menija izaberite Notes list. Otvara se panel koji prikazuje manje verzije vaših beleški kroz koje možete da se krećete. Najskorije otvarane beleške su pri vrhu. Da biste otvorili belešku, pritisnite je dva puta na ovoj listi.

Da biste izbrisali belešku iz ove liste, pomerite pokazivač preko nje i pritisnite ikonu tri tačke koja se pojavljuje u njenom gornjem desnom uglu. Pritisnite Delete note iz menija koji se otvori.

Beleške takođe mogu da komuniciraju sa Cortanom i drugim Windows 10 alatima preko funkcije koja se zove Insights. Ako u belešku napišete određene reči ili formate teksta, boja fonta će postati plava, a pritiskom na plavi tekst će se otvoriti aplikacija.

Na primer, ako u svoju napomenu unesete „poslovni ručak next Wednesday “, funkcija Insights bi trebalo da pretvori „next Wednesday“ u link koji otvara Cortanu kada ga pritisnete; Cortana vas tada pita da li želite da postavite podsetnik na ovaj događaj. Ako u belešku unesete fizičku adresu, onda bi link trebalo da pokrene aplikaciju Windows

10 Maps i pokaže lokaciju na njenoj mapi.

Ostale vrste teksta koje možete da unesete u belešku da biste pokrenuli Insights uključuju brojeve leta avio-kompanija, adrese e-pošte, telefonske brojeve, berzanske simbole i veb adrese.  Insights nisu podrazumevano omogućeni u Sticky Notes-u. Na glavnom spisku beleški Sticky Notes pritisnite ikonu zupčanika u gornjem desnom uglu da biste otvorili podešavanja aplikacije, a na panelu koji se pojavi uključite prekidač Enable insights.

Pristup lepljivim beleškama na drugim Windows 10 uređajima, vebu i pametnim telefonima: Čim ste prijavljeni sa Microsoftovim korisničkim nalogom, beleške se automatski sinhronizuju u oblaku, pa im možete pristupiti putem aplikacije Sticky Notes na drugom Windows 10 uređaju na koji ste prijavljeni pomoću istog Microsoftovog korisničkog naloga. Svojim lepljivim beleškama takođe možete pristupiti u bilo kom veb pretraživaču tako da otvorite onenote.com/stickynotes i prijavite se sa istim Microsoft nalogom.

Ne postoji zvanična mobilna aplikacija Sticky Notes. Umesto toga, možete za pristup lepljivim beleškama da koristite Microsoftovu mobilnu aplikaciju OneNote za Android ili iOS. Na glavnom ekranu aplikacije OneNote u donjem desnom uglu je ikona Sticky Notes. Pipnite je i aplikacija prikazuje spisak vaših beleški. Njen izgled i interfejs rade isto kao i Sticky Notes na računaru. Beleške koje kreirate, menjate ili brišete sinhronizuju se na svaki Windows 10 računar koji se prijavi sa vašim Microsoft korisničkim nalogom. Na Android uređaju takođe možete da kreirate, menjate ili brišete beleške preko Microsoft Launchera. Prevucite prstom levo do prvog početnog ekrana i dodirnite ikonu Glance u donjem levom delu ekrana. Na glavnom ekranu se pomerajte kroz kartice sa informacijama dok ne ugledate svoje Sticky Notes.

Snip & Sketch: Snimite i uredite snimke ekrana kao profesionalac

Windows 10 je oduvek imao ugrađenu osnovnu aplikaciju za snimanje ekrana (koja se naziva Snipping Tool), ali Microsoft je u ažuriranju Windows 10 October 2018 Update uveo unapređenu aplikaciju za snimanje i uređivanje ekrana pod nazivom Snip & Sketch. Možete je pokrenuti u bilo kojem trenutku iz menija Start ili Akcionog centra, ali za veću efikasnost možete joj narediti da se pokreće kada pritisnete taster Print Screen (ili PrtScn) na tastaturi. Evo kako:

Pokrenite aplikaciju Windows 10 Settings i pritisnite ikonu Ease of Access. Pomerite sadržaj niz levu kolonu do dela „Interaction“ i pritisnite Keyboard. Na kraju, u glavnom prozoru postavki tastature, pomerite se dole do prečice „Print Screen shortcut“ i pritisnite prekidač na On. Vratite se na glavnu radnu površinu operativnog sistema Windows 10, uredite aplikacije ili druge elemente na način na koji želite da izgledaju na vašem ekranu. Zatim na tastaturi računara pritisnite taster Print Screen. Na sredini gornje ivice radne površine pojavljuje se traka alatki sa sledeća četiri akciona dugmeta:

Rectangular Snip: Ova alatka vam omogućava da odaberete pravougaono područje ekrana koje će se snimiti. Pritisnite i zadržite taster miša, a zatim povucite miša da biste napravili uokvireno područje koje želite da snimite. Otpustite dugme, a uokvireno područje se snimilo i spremilo u klipbord Windowsa 10.

Freeform Snip: Ova alatka deluje slično kao Rectangular Snip, ali crtate slobodnom rukom oko područja ekrana koje želite da snimite.

Windows Snip: Ovim se snima prozor aplikacije. Nakon što odaberete ovu alatku, pritisnite prozor aplikacije koju želite da snimite.

Fullscreen Snip: Ovime se snima sve što vidite na radnoj površini u trenutku kada pritisnete dugme Fullscreen Snip. Isti rezultat možete dobiti i brže ako pritisnete taster Print Screen dva puta zaredom čim pozovete Snip & Sketch (na taj način nema potrebe da pritisnete dugme Fullscreen Snip na traci alatki).

Da biste pogledali upravo snimljenu sliku ekrana: pritisnite ikonu Notifications u donjem desnom uglu radne površine. Ovo otvara bočnu traku Action Center. Veliki minijaturni prikaz nedavno snimljene slike prikazuje se na vrhu Akcionog centra.

Pritisnite minijaturni prikaz; on se otvara u aplikaciji Snip & Sketch. Snip & Sketch možete da koristite za uređivanje slike ili, ako slika ne izgleda sasvim u redu, možete da napravite novi snimak odmah iz prozora Snip & Sketch: pritisnite dugme New na levoj ivici trake alatki da biste odmah snimili, ili pritisnite strelicu nadole s desne strane i izaberite da snimite kroz 3 sekunde ili 10 sekundi, dajući sebi malo vremena da najpre uredite radnu površinu ili prozor aplikacije.

Da biste uredili sliku, koristite traku alatki na vrhu aplikacije Snip & Sketch. Možete sliku da označite mišem pomoću hemijske olovke, olovke ili alatke za isticanje (sa nizom boja za svaku od njih) ili nacrtate ravnu liniju ili krug pomoću alatke ruler/protractor (lenjir/uglomer). Ako imate uređaj sa ekranom osetljivim na dodir, možete da odaberete alatku Touch Writing i crtate po slici prstom ili olovkom. Bilo koje svoje označavanje možete da izbrišete alatkom za brisanje i/ili da opsečete sliku alatkom za opsecanje, a zatim snimite sliku u PNG, JPG ili GIF formatu.

Alternativno, možete pokrenuti drugi editor slika koji više volite. Da biste spustili snimljenu sliku na prazno platno ili preko druge slike u drugom editoru (ili da biste je spustili u Word ili PowerPoint), pritisnite dugme Copy u gornjem desnom uglu ekrana Snip & Sketch, a zatim postavite kursor u drugu aplikaciju i pritisnete Ctrl + V da biste je umetnuli.
Klipbord: pojačajte igru kopiranja/umetanja

Kada govorimo o kopiranju i umetanju, odavno već možete da pritisnete Ctrl + C da kopirate odabranu sliku ili tekst, a Ctrl + V da biste je umetnuli. Windowsov klipbord je ono što čuva kopiranu stvar da biste mogli da je umetnete u dokument, folder ili bilo gde u Windows. Ali uobičajeno je bilo da se u klipbord mogao smestiti samo jedan predmet; ako ste želeli da umetnete bilo šta pre najnovije stavke koju ste kopirali (ili najnovijeg snimka ekrana), morali ste da se vratite i ponovo kopirate.

Klipbord je doživeo veliku nadogradnju prošle godine u ažuriranju za Windows 10 iz oktobra 2018. godine i sada može da radi mnogo više od prostog skladištenja i umetanja poslednje kopirane stavke.

Najpre morate da omogućite poboljšani klipbord. Pokrenite aplikaciju Settings i izaberite System> Clipboard. U glavnom prozoru podešavanja klipborda pod „Clipboard history“ prebacite prekidač na On. Sada kada snimate slike ili kopirate tekst, on ne zamenjuje prethodnu stavku u klipbordu Windowsa 10. Umesto toga, stavka se dodaje na listu ovih stavki.

Još jedan parametar za podešavanje na ovom ekranu: Pod „Sync across devices“ prebacite prekidač na On. Stavke u klipbordu Windowsa 10 tada postaju sinhronizovane na svim Windows 10 uređajima na koje ste prijavljeni sa svojim Microsoft korisničkim nalogom. Ako kopirate sliku ili tekst na svom Windows 10 računaru na poslu, možete joj pristupiti i sa svog Windows 10 kućnog računara.

Nakon što to učinite, još uvek možete pritisnuti Ctrl + C da biste kopirali stavku i Ctrl + V da biste umetnuli poslednju kopiranu stavku u program za obradu teksta, uređivač slika ili neku drugu aplikaciju. Ali možete alternativno da pritisnete taster Windows + V, pa će se panel Clipboard pojaviti desno od mesta na kome se nalazi kursor miša ili u donjem desnom uglu radne površine. Isečci teksta koje ste kopirali ili isekli, kao i minijaturni prikazi snimaka ekrana, navedeni su na ovom panelu, a poslednje stavke su na početku. Samo pritisnite tekstualni isečak ili minijaturni prikaz da biste umetnuli stavku u aplikaciju u kojoj radite.

Da biste izbrisali stavku sa liste (što ćete želeti da uradite sa osetljivim materijalom), pritisnite ikonu tri tačke pored stavke i izaberite Delete iz prikazanog menija. Takođe možete da koristite i meni sa tri tačke da biste umetnuli stavku na vrh panela klipborda, ili da biste iz panela izbrisali sve stavke (osim fiksiranih).

Na vašem pametnom telefonu: Predstojeća verzija aplikacije SwiftKey Keyboard, koja je u vlasništvu Microsofta i dostupna je za Android i iOS, moći će da sinhronizuje vaš Windows 10 klipbord. Verovatno ćete preko SwiftKey-a moći da pristupite vašem Windows 10 klipbordu da biste umetnuli kopirani odlomak teksta ili snimljenu sliku u druge aplikacije za pametni telefon i izbrisali bilo koju od ovih stavki. Predmeti koje izbrišete iz klipborda putem pametnog telefona takođe neće više biti dostupni na vašem Windows 10 računaru.

Izvor: ComputerWorld

5617-xa-5-skrivenih-funkcija-windowsa-10-koje-bi-trebalo-da-koristite-xa