Kako „stanjiti“ naduven Android uređaj

Pametno je povremeno potkresati Android uređaj, iz više razloga. Gomila aplikacija, od kojih su neke stare, imaju svakovrsne rutine koje se izvršavaju na uređaju i koje mogu negativno da utiču na performanse. Što je još gore, neke od njih neprestano pristupaju Internetu i troše vam učitavanje podataka — neograničeni bežični Internet na mobilnim uređajima u ovo vreme praktično ne postoji. Plus, nagomilavanje aplikacija i njihovih pridruženih podataka halapljivo troše ograničenu memoriju za skladištenje. Na mnogim sadašnjim telefonima su uobičajene opcije bez proširivog skladištenja.

Već smo pisao o načinima da se ubrza rad telefona koji sporo radi. U tekstu „Kako ubrzati tromi Android smartfon,“ objašnjavam kako da se oslobodite nepotrebnih aplikacija, napravite mesta i ponovo instalirate fabrički softver.

U ovom nastavku predlažemo načine za pronalaženje i eliminisanje drugačijeg trošenja memorije: nadomilavanje multimedija; i ikone za pokretanje aplikacija koje preuzimaju vaše početne ekrane.

Otarasite se medija

Medije ne morate da čuvate na uređaju. Prebacite ih na PC ako je skladište uređaja puno.

Tačka 1: Utvrdite koji mediji koriste memoriju tako da otvorite područje Settings (podešavanje) na uređaju. Settings se otvara pritiskom na ikonu Settings koja liči na zupčanik. Zatim pomerite sadržaj do odeljka Storage (skladištenje).
Videćete grafički prikaz upotrebljenog skladišta i raspoloživi prostor.

Tačka 2: Utvrdite gde bi bilo najbolje osloboditi prostor. Posebno pogledajte prostor upotrebljen za Pictures i Videos. Pogledajte numeričke vrednosti pored opisnog naziva. Video i slike, za razliku od muzike, često nije potrebno čuvati na uređaju i mogu se premestiti.
Savet: HD video je veliki potrošač memorije. Fotografije i muzika su druge vrste medija koji troše dosta prostora.

Tačka 3: Otvorite opciju Settings u okviru Storage na uređaju. Dugme Settings u okviru Storage je ikona od tri vertikalne kockice.
Dodirnite USB Connection na uređaju sa Android operativnim sistemom KitKat, pa se povežite kao Media Device (MTP).

Tačka 4: Priključite USB kabl iz uređaja u PC i pustite da se drajveri automatski instaliraju na PC.
Savet: Korisnici Mac-a mogu ovde da preuzmu sličan softver za transfer fajlova, specifičan za Mac.

Tačka 5: Upotrebite na PC-ju Windows Explorer da pretražite fajlove na uređaju. Medija fajlove koji guše memoriju prevucite i spustite sa uređaja na PC. Nakon tog kopiranja, izbrišite fajlove na uređaju.
Savet: Video se na uređaju nalazi u folderu Internal Storage, DCIM, Camera.

Za starije verzije Androida koriste se neznatno drugačiji metodi. Ako vaš uređaj dopušta instaliranje eksterne SD kartice, potražite opciju Transfer Data to SD Card (transfer podataka na SD karticu).

Ubacite rezervnu karticu, pa izaberite Transfer Data to Storage Card.

Organizujte ekrane

Ako su vam početni ekrani puni ikona za pokretanje aplikacija, instalirajte na svoj uređaj aplikaciju Cover Lock Screen koja liči na zaključani ekran. Cover Lock Screen, nedavno ažurirana aplikacija u beta verziji, zamenjuje zaključani ekran uređaja jednom aplikacijom drugog dobavljača koja isporučuje najčešće korišćene aplikacije kad zatrebaju.

Ona uči koje aplikacije najviše koristite, i gde ih koristite.

Tačka 1: Potražite Google Play store. Naći ćete ga u fijoci aplikacija. Instalirajte aplikaciju prateći uputstva.

Tačka 2: Otvorite aplikaciju Cover Lock Screen i pratite uputstva da upišete svoju adresu kod kuće i na poslu.

Tačka 3: Isključite ekran uređaja, pa ga ponovo uključite. Cover Lock Screen će početi da uči vaše najčešće korišćene aplikacije prema lokaciji. Pristupajte tim aplikacijama pravo sa zaključanog ekrana, umesto da kopate kroz prepune početne ekrane.

4149-kako-stanjiti-naduven-xa-android-xa-uredaj