Kako ubrzati tromi Android smartfon

Ako zadržite telefon kada mu istekne dvogodišnji ugovor — što mnogi od nas rade — imaćete problem, jer se u tim starijim telefonima nagomilalo višegodišnje digitalno đubre. Začepljeni su kao stara kanalizacija. Isto kao u PC-ju, delovi aplikacionog koda ili koda operativnog sistema se poremete — izgube vezu sa programom kojem pripadaju. Digitalni otpaci u uređaju postaju dezorijentisani kao pijanica koji se tetura iz omiljenog bara; javlja se neosetljivost i uređaj se užasno dugo pokreće ili postaje spor u radu. Pa, isto kao PC — ili kao zapuštena stambena zgrada — i neuredan smartfon može da se osveži. Evo kako da ubrzate usporeni Android smartfon.

Oslobodite se suvišnih aplikacija

Svrha ove procedure nije toliko da se oslobodi prostor, već da se uklone aplikacije koje možda loše rade. Aplikacije ponekad sadrže svakakva prozivanja, proveravanja i sinhronizovanja zasnovana na dozvolama i sklona su problemima.

Tačka1: Otvorite područje Settings (podešavanje) pritiskom na ikonu Settings koja liči na zupčanik. Zatim pomerite sadržaj menija do stavke Apps. U starijim verzijama Androida, zove se Applications.

Tačka2: Dodirnite karticu Downloaded i pregledajte spisak aplikacija. To su aplikacije koje ste godinama instalirali.

Tačka3: Dodirnite naziv aplikacije koju niste koristili šest meseci, pa pritisnite Clear Cache (brisanje keša), zatim Clear Data (brisanje podataka) a zatim Disable (onemogućiti) ili Uninstall (deinstalirati), zavisno od ponuđenih opcija.
Savet: Budite nemilosrdni i brišite sve što ne koristite — to je mnogo lakše nego da kontrolišete ispravno ponašanje jedne po jedne aplikacije.

Tačka4: Testirajte tako da ponovo pokrenete telefon i nenaučno posmatrate da li su performanse bolje. Ključna merila su vreme pokretanja uređaja i brzina prelaženja sa aplikacije na aplikaciju.

Ako je telefon ponovo okretan, pronašli ste sporno pitanje.

Napravite mesta

Tačka1: Otvorite ponovo stavku Apps na meniju Settings.

Tačka2: Izaberite Options, a zatim Sort by size (sortiranje po veličini).

Tačka3: Pregledajte prvih nekoliko aplikacija — one koje troše najviše memorije — pa brišite njihov keš pritiskom na dugme Clear Cache za svaki naziv aplikacije. Tako ćete osloboditi memoriju i omogućiti više operativnog prostora. Zatim testirajte.

Tačka4: Proverite skladišni prostor tako da ponovo otvorite područje Settings. Pomerite sadržaj do stavke Storage.

Pogledajte grafičku liniju Internal Storage. Ako je puna, sa malo prostora označenog kao available (raspoloživo), instalirajte aplikaciju Storage Analyser firme LeveloKment, koja može besplatno da se preuzme sa Google Play store, pa je izvršite.

Savet: Ova aplikacija pronalazi najveće fajlove na vašem uređaju — fajlove koji mogu da budu fantomski — i omogućava vam da ih brišete ili premestite sa svog uređaja i tako oslobodite prostor. Zatim testirajte.

Ponovo instalirajte fabrički softver

Ako prethodni koraci nisu rešili problem, ovo verovatno hoće. Kao rehabilitacija (ili odvikavanje) za vašeg pijanca, ovaj postupak može da izgleda kao težak i obiman posao, što nažalost i jeste, zato što morate ponovo da konfigurišete svoje aplikacije.

Tačka1: Otvorite stavku Backup and Reset na meniju Settings i potvrdite opciju Backup My Data pored detalja vašeg Google naloga, ako se pojavi zahtev.
Savet: Ostavite telefon povezan sa Internetom preko noći ako prvi put pravite rezervnu kopiju. Tako će Google serveri imati dovoljno vremena da prikupe sve podatke podešavanja kao što su WiFi veze i lozinke, koje će kasnije da vam vrate. Ovo možete da preskočite, ali ćete morati mnogo više ponovo da unosite ručno.

Tačka2: Izaberite na istom meniju Factory Data Reset i pratite uputstva za potpuno brisanje i ponovnu instalaciju operativnog sistema.
Savet: Pre ove tačke sačuvajte, van uređaja, sve sačuvane medijske fajlove, kao što su fotografije. Resetovanjem se briše celo interno skladište.

Tačka3: Pustite da se telefon ponovo pokrene i pratite uputstva da ponovo postavite svoj Google nalog na uređaj.
Savet: Ako se vaše preuzete aplikacije ne pojave odmah, možete da ubrzate instalaciju na Google’s Play store pomoću stavke My Apps (moje aplikacije).

Tačka4: Ponovo konfigurišite podešavanja svojih aplikacija.
Savet: Ovo je isprobani pravi metod da se telefon dovede u stanje kao da ste ga upravo kupili. Izbegnite u ovom slučaju vraćanje sa rezervne kopije, jer biste mogli ponovo da vratite iste probleme.

4148-kako-ubrzati-tromi-xa-android-xa-smartfon