Utorak za zakrpe stiže; proverite da li je Windows Update isključen i nemojte da tražite!

Ako volite da pijete iz zatrovanog vatrogasnog hidranta, svakako neka vam Windows Update bude omogućen. Ali, ako ste bar malo skeptični u vezi sa Windows zakrpama, evo jednostavnih koraka za postavljanje i proveru da li su vrata zaključana pred vukovima. Da, moraćete da zakrpite kad tad. Ne, ne morate ropski da uzimate sve što se zadaje. Video sam nekoliko proverenih izveštaja da Microsoft sada „tražiocima“ (seekers) natura novu revidiranu verziju ažuriranja Win10 Septembar-Oktobar-Novembar-Decembar 2018, verzija 1809.

Double, double, toil and trouble.

Fire burn and cauldron bubble. (Duplo, duplo rintanje i muka Vatra gori i kazan ključa)

(pesma Džona Vilijamsa za Noć veštica, korišćena u Hari Poteru)

Možemo li najpre da probamo?

Ako više ne želite da izlažete svoju mašinu veštičarskom lečenju, postoje neki brzi i jednostavni koraci koje bi trebalo da preduzmete da biste se osigurali da će vaša mašina izdržati napad utorka za zakrpe.

Blokiranje automatskog ažuriranja za Win7 i 8.1

Ljudi često zaboravljaju da je Windows 7 prvobitno isporučivan sa podrazumevano isključenom funkcijom automatskog ažuriranja. Prepušteno je bilo korisniku da ručno uključi automatsko ažuriranje. Prešli smo dug put.

Ako koristite Windows 7 ili 8.1, Pritisnite Start> Control Panel > System and Security. U okviru Windows Update pritisnite link “ Turn automatic updating on or off“ (Uključi ili isključi automatsko ažuriranje). Pritisnite link „Change Settings“ na levoj strani. Postavite „Important Updates“ na “ Never check for updates (not recommended)“ (Nikada ne proveravati ažuriranja (nije preporučeno)) i pritisnite OK.

Blokiranje automatskog ažuriranja na Win10 Pro

Ako koristite verziju 1709, 1803 ili 1809 za Win10 Pro (ili Education), preporučujem tehniku blokiranja ažuriranja koju Microsoft preporučuje za “ Broad Release“ (široko izdanje) u svojim nejasnim uputstvima (Build deployment rings) za ažuriranja Windows 10 – što je namenjeno administratorima, ali važi i za vas. (Hvala, @zero2dash.)

Korak 1. Koristeći administrativni nalog pritisnite Start> Settings> Update & Security.
Korak 2. Na levoj strani odaberite Windows Update. Na desnoj strani pritisnite link za napredne opcije (Advanced). Vidite podešavanja na ekranu.
Korak 3. Da se izvučete iz beta testiranja (ili, kako bi Microsoft rekao, da pređete na nivo spremnosti koji odgovara široko rasprostranjenoj upotrebi u organizacijama), u prvom polju izaberite Semi-Annual Channel (polugodišnji kanal).
Korak 4. Da biste dodatno odložili nove verzije dok ne budu minimalno testirane, podesite parametar za odlaganje (feature update) na 120 dana ili više. To upućuje Windows Updater (pod uslovom da Microsoft ne napravi još neku „grešku“, kao što je to bilo mnogo puta do sada) da treba da sačeka 120 dana nakon što se za novu verziju objavi da je spremna za široku primenu i tek tada izvrši nadogradnju i ponovno instaliranje Windowsa.
Korak 5. Da biste odložili kumulativne ispravke, postavite „quality update“ na 15 dana ili tako nešto. („Quality update“ = kumulativno ažuriranje = ispravljanje grešaka.) Prema mom iskustvu, Microsoft obično povuče loše kumulativne ispravke Win10 u roku od par nedelja. Ako postavite ovo na 10 ili 15 ili 20 dana, Win10 će se ažurirati nakon što se stišaju glavni krikovi negodovanja i (uz nešto sreće) loše kumulativne ispravke se povuku ili ponovo izdaju.
Korak 6. Iz okna sa podešavanjima izađite samo sa „X“. Ne morate ništa eksplicitno da sačuvate.
Korak 7. Nemojte pritisnuti Check for updates. Nikad.

Ako bude bilo kakvih pravih užasa – meseci kada su kumulativna ažuriranja bila nepovratno loša, i nikada nisu postala bolja, kao što je to bilo u julu ove godine – obavestićemo vas, jasno i glasno.

Iznuren stari pristup za Windows 10 Home

Ovako stoje stvari sa Windows 10 Home-om. Microsoft smatra da je Home klijente dozvoljeno eksploatisati. Zaista bi Win10 izdanje trebalo nazvati Guinea Pig (zamorče). Microsoft se ne ustručava da nametne nova, neproverena (možda bi trebao reći „ne sasvim temeljno testirana“) ažuriranja i nadogradnje na Windows 10 Home mašine.

Ovo nije greška ili previd. Win10 Home korisnici su prema dizajnu proširena Microsoftova sila za beta-plus testiranje. Topovsko meso. To je beskrupulozno, i to je bilo tako od prvog dana. Kako kaže Susan Bradley: „Svaka verzija Windows-a bi trebalo da omogući odlaganje i pauziranje ažuriranja. … Microsofte, vaši kupci zaslužuju bolje od ovoga. “

Ako nadogradnja na Win10 Pro nije moguća – i saosećam sa vama ako ne želite da platite još 100 dolara kompaniji Microsoft za nešto što bi trebalo da bude standard – jedina druga opcija je da podesite internet konekciju na „metered“. Merene veze su privremeni dodatak za blokiranje ažuriranja, koji izgleda da pomaže da se izbegnu kumulativna ažuriranja, ali koliko vidim još uvek nema zvanično odobrenje Microsofta kao profilaksa za kumulativna ažuriranja.

Da biste postavili da vam Ethernet veza bude merena: Pritisnite Start> Settings> Network & Internet. Na levoj strani odaberite Ethernet. Sa desne strane pritisnite svoju Ethernet vezu. Zatim pomerite klizač za Metered vezu na On.

Da biste podesili da vam Wi-Fi veza bude merena: Pritisnite Start> Settings> Network & Internet. Na levoj strani izaberite Wi-Fi. Na desnoj strani pritisnite svoju Wi-Fi vezu. Pomerite klizač za Metered vezu na On.

Ako postavite da vam internet veza bude merena, morate pažljivo da pratite kako mesec prolazi i procenjujete kada je bezbedno pustiti đavole kroz vrata. U tom trenutku isključite „metered“ i samo pustite da se vaša mašina ažurira. Nemojte pritisnuti Check for updates.

Ako ste zaista rešili da blokirate ažuriranja po svaku cenu, pogledajte forum Michaela Horowitza „Killing Windows Update on Windows 10“ – listu varanja.

Izvor: ComputerWorld

PS: Najnoviji utorak za zakrpe (Patch Tuesday): bio je 13. decembra, 2018. i sastojao se od 67 pojedinačnih bezbednosnih ažuriranja, koja su ispravila 39 pitanja u operativnim sistemima Microsoft Windows i drugom Microsoftovom softveru. Sledeći utorak za zakrpe biće 8. januara, 2019.

5177-xa-utorak-za-zakrpe-stize-proverite-da-li-je-windows-update-iskljucen-i-nemojte-da-trazite-xa