Želite da prodate svoj računar? Evo šta treba da uradite

Uz malo rada, taj spor ili stari laptop ili stoni računar možete pretvoriti u dodatni novac. Da li je vreme za nadogradnju računara sa Windowsom 10? Kupovina novog laptopa ili stonog računara može biti uzbudljivo, ali potencijalno skupo iskustvo. To ne mora biti. Možete da nadoknadite deo troškova za svoj novi računar prodajom starog. Iako vaš pouzdani laptop može da deluje sporo i zastarelo, možda ćete se iznenaditi koliko vredi. Može vam se isplatiti da ga čak za nekoliko stotina dolara prodate, a ne da ga reciklirate или gurnete u fioku da biste ga zaboravili.  Pre nego što pretvorite taj stari, tromi računar u hladan keš, moraćete ponešto da obavite. Od rezervne kopije vaših ličnih fajlova do brisanja tvrdog diska, izdvojite malo vremena da biste bili sigurni da je vaš računar spreman za svog novog vlasnika.

Napravite rezervne kopije vaših ličnih fajlova 

Niko ne želi da izgubi važne radne dokumente ili slike i video zapise koje je sačuvao na računaru radi čuvanja. Pre resetovanja računara na fabričko stanje, ne zaboravite da odvojite nekoliko minuta – ili sati, u zavisnosti od toga koliko fajlova i foldera imate – i premestite sve na spoljni čvrsti disk. Ako nemate spoljni čvrsti disk, uvek ih možete otpremiti na skladištenja u oblaku kao što su OneDrive, Dropbox ili Google Drive.

Odjavite se sa svih svojih naloga

Odvojite nekoliko minuta da se odjavite sa svih naloga za e-poštu, aplikacije i usluge na vašem Windows PC-u. Na taj način ćete osigurati da onaj kod koga završi vaš računar neće moći da pristupi bilo kojoj vašoj ličnoj informaciji nakon što vaš sistem pređe u njegove ruke. Iako je malo verovatno da će se to dogoditi, to je dodatni bezbednosni korak koji možete i treba da preduzmete, posebno jer bi novi vlasnik mogao da odluči da ga proda nekom drugom. Nikad ne znate gde će završiti.

Otvorite svaku aplikaciju na koju ste prijavljeni i odjavite se. Da biste uklonili naloge sa Microsoft Mail-a, otvorite panel sa postavkama za Windows 10, idite na Accounts > Email & accounts > kliknite na svaki nalog, a zatim izaberite > Manage> Delete account from this device.

Obrišite čvrsti disk

Pošto ste napravili bezbednosne kopije svih fajlova i foldera i odjavili se sa svih naloga, vreme je da sa računara obrišete sve svoje informacije i podatke. Ako radite na laptopu, proverite da li je povezan sa izvorom napajanja. Proces brisanja tvrdog diska može da potraje, posebno ako na računaru imate mnogo podataka.

1. Na Windows 10 računaru kliknite na ikonu menija Start u donjem levom uglu vašeg ekrana.
2. Kliknite na ikonu Settings.
3. Na listi opcija pronađite Update & Security. Kliknite na to.
4. Na listi opcija na levoj strani prozora pronađite i kliknite na Recovery.
5. Kliknite na Get Started ispod Reset this PC.
6. Izaberite Remove Everything.
7. Kliknite na opciju Change Settings (Podešavanje postavki) i pomerite prekidač pod Data erasure. Ovo će primorati Windows 10 da očisti čvrsti disk nakon brisanja fajlova, a drugima će biti teže da oporave vaše lične fajlove.
8. Kliknite na Confirm, a zatim sledite ostala uputstva, koja u osnovi zahtevaju da proverite da li zaista želite da resetujete računar.

Jednom kada se proces pokrene, ostavite računar na miru. To može potrajati nekoliko sati, a računar će se ponovo pokrenuti nekoliko puta. Znaćete da je sve gotovo kada ugledate početni ekran za podešavanje Windows-a ili začujete da Cortana počinje da govori.

Pronađite specifikacije svog sistema

Pre nego što negde ponudite svoj računar na prodaju, moraćete da znate tačno šta prodajete. Najbrži način da pronađete broj modela je da pogledate dno kućišta laptopa. Obično se tu nalazi neki tekst i logotip proizvođača uređaja. Broj modela ćete naći među svim sitnim tekstom u tom odeljku.

Zapišite to, jer je to brz i jednostavan način da nekome tačno kažete šta će kupiti.

Na primer, na postolju Surface Go 2 piše „Model 1927“. To na prvi pogled ne znači mnogo, ali brza Google pretraga „Surface Go 2 1927“ otkriva ocene i tačne specifikacije za taj model.  Ako ne možete da pronađete broj modela ili ako traženjem imena ne pronalazite specifikacije vašeg sistema, kliknite desnim tasterom miša na ikonu menija Start, a zatim na listi opcija kliknite na System. Pod Device Specifications naći ćete procesor i instalirani RAM ili memoriju. Kliknite na Storage na levoj strani prozora da biste videli veličinu vašeg čvrstog diska.

Gde i kako možete da prodate svoj računar

Imate nekoliko različitih opcija za prodaju ili zamenu vašeg starog računara. Možete ga sami ponuditi i prodati na servisima kao što su eBay, Craigslist ili Facebook Marketplace, ali budite spremni na pitanja i pregovore sa potencijalnim kupcima koji će sigurno pokušati da vas ubede da im pružite najbolju moguću ponudu.  Ako koristite Craigslist ili Facebook Marketplace morate da budete spremni da se lično sretnete sa kupcem radi razmene. To može već da bude stresno tokom normalnih vremena, ali tekuća pandemija koronavirusa samo usložnjava stvari. Susret sa potencijalnim kupcem može biti stresan, čak i u normalnim okolnostima. Neke najbolje prakse koje treba imati na umu uključuju sastanke na dobro osvetljenim javnim mestima, donošenje maramica za dezinfekciju, kako bi osoba bila slobodnija da pregleda vaš računar (i da se vi osećate prijatno ako ona odluči da odustane) i nositi masku.

Ako odlučite da stvar ponudite na prodaju, obavezno stavite dobro osvetljene fotografije, navedite eventualne nedostatke ili ogrebotine i navedite sve što je uključeno – kao što su punjač ili originalna kutija. Radije se ne biste bavili pregovaranjem? Ponudite ga kao deo uplate za nov. Postoji puno veb lokacija na kojima možete odgovoriti na nekoliko pitanja o vašem računaru i njegovom stanju, a zatim ćete dobiti ponudu. Ako prihvatite ponudu, moraćete da spakujete računar i pošaljete ga dobavljaču, koji će ga pregledati i verifikovati njegovo stanje pre nego što odobri vašu uplatu. Takva prodaja je prilično bezbolan proces, ali jedan od potencijalnih nedostataka je da nećete dobiti onoliko kao kad biste ga prodali nekome.

Imamo listu mesta na kojima će biti prijavljeni gomila različitih gadžeta, uključujući računare (1). Ako još niste sigurni da želite da prodate svoj računar, postoje neke stvari koje možete da pokušate da biste produžili njegov život. Ako sporo radi, imamo nekoliko koraka za rešavanje tog problema koje bi trebalo da isprobate (2). Ponestaje prostora na disku? Evo 8 načina da oslobodite prostor (3). Problemi sa punjenjem? Pokušaćemo da vam pomognemo i u tome (4).

(1)
(2)
(3)
(4)

Autor: Jason Cipriani

Izvor: CNET

5890-xa-zelite-da-prodate-svoj-racunar-evo-sta-treba-da-uradite-xa