Ako ste kupili pametni televizor na crni petak, FBI ima upozorenje za vas

Vaš potpuno novi pametni televizor možda ima ugrađenu najnoviju tehnologiju, ali i dalj je laka meta za hakere. Teško je zamisliti da bi nešto što su stotine hiljada ljudi, možda i milioni, uradili ovog vikenda bilo vredno upozorenja koje dolazi od FBI-ja, ali ako ste kupili pametni televizor možda biste želeli da pročitate ovo do kraja. FBI kaže da vaš novi televizor može da posluži hakerima da vam upadnu u dom. Da, taj FBI. Kao da već na mreži nema dovoljno pretnji po bezbednost o kojima treba da brinemo, Federalni istražni biro pokušava da vam pokvari oduševljenje zbog neverovatno povoljne kupovine 4K televizora od 65 inča koji bi taman lepo stajao na zidu u dnevnoj sobi. Da li je stvarno tako opasno?

Da. FBI upozorava:

„Osim opasnosti da vas proizvođač televizora i kreatori aplikacija mogu prisluškivati i nadzirati, televizor može poslužiti i kao ulaz hakerima u vaš dom. Možda zlonamerni haker ne može direktno da pristupi vašem zaključanom računaru, ali moguće je da njemu ili njoj vaš neobezbeđeni televizor može pružiti otvoreni put do zadnjih vrata preko vašeg rutera.“

Većina nas, ako smo pažljivi, bar pokušava da održava sajber-higijenu na našim pametnim telefonima i prenosivim računarima. Uključimo svojstva kao što su FaceID ili TouchID. Uključimo dvofaktornu autentifikaciju kod važnih naloga na mreži i ne delimo lozinke. Nijedan od navedenih postupaka ne možete obaviti na pametnom televizoru jer takva svojstva na njemu ne postoje. Iako su povezani na internet, a mnogi su opremljeni kamerama i mikrofonima, izuzetno su nebezbedni. To znači da mnogi od nas jednostavno ubace kameru ili mikrofon u dnevnu sobu, ili, još gore, spavaću sobu, koji lako mogu biti hakovani.

Gledajte, zapravo, haker se verovatno neće ustremiti na vaš pametni televizor. U stvari, FBI priznaje da su takvi napadi veoma retki. S druge strane, sasvim se opravdano pitamo da li bi većina nas uopšte znala da nam je mikrofon na televizoru hakovan. Postoji opšte pravilo koje se ovde može primeniti. U stvari, nisam sasvim siguran da li je pravilo, ali svakako vredi razmisliti o tome. Što više tehnologija unapređuje naš život i što više zavisimo od nje, to postoji veća verovatnoća da nam može nauditi.
FBI nas savetuje da redovno ažuriramo bezbednosni softver televizora, ali ako ste zabrinuti uvek postoji rešenje koje sigurno radi, odnosno postavite crnu lepljivu traju preko kamere, što predlaže i FBI.

Imam bolju ideju. Uštedite novac i kupite televizor bez kamere i mikrofona. Kome to treba?. S obzirom na to da svaki prenosivi računar, pametni telefon i uređaj pametne kuće već imaju mikrofon ili kameru ili oba, da li je potrebno da budu i na televizoru? Ili još bolje. Nemojte kupiti pametni televizor i odlučite se za onaj bez internet veze. Možda bi to bilo najpametnije rešenje.

5640-ako-ste-kupili-pametni-televizor-na-crni-petak-fbi-ima-upozorenje-za-vas