Američke tehnološke kompanije podstiču Trampa da malo popusti „Huaveju“

Proizvođači integrisanih kola kažu da snabdevanje kompanije delovima za pametne telefone i prenosive računare neće ugroziti nacionalnu bezbednost.
Američka tehnološka industrija pokušava da nagovori Trampovu administraciju da joj dozvoli da snabdeva kinesku tehnološku kompaniju „Huavej“ delovima za uređaje široke potrošnje navodeći, prema rečima stručnjaka, da takva prodaja neće narušiti nacionalnu bezbednost. Tehnološke kompanije su uputile molbu administraciji da dozvoli prodaju integrisanih kola i drugih delova za pametne telefone i prenosive računare koje proizvodi kompanija „Huavej“ čak iako je Bela kuća odlučna da nastavi zabranu izvoza delova koje „Huavej“ koristi za proizvodnju opreme za 5G mrežu. Nekoliko kompanija koje se bave proizvodnjom poluprovodnika nedavno su uputile zvaničnu molbu Ministarstvu trgovine, u kojoj predlažu da se uvedu specijalne dozvole koje će im omogućiti da prodaju bar neke proizvode kompaniji „Huavej“.

Tehnološke kompanije mole administraciju da malo popusti zabrane koje kompaniji onemogućavaju da zajedno sa drugim kineskim kompanijama učestvuje u odborima koji postavljaju globalne standarde i donose tehnička pravila koja se odnose na globalne mreže. Mnoge kompanije i dalje ne znaju koliko će Trampova administracija biti popustljiva. Oni kojima su poznati sadržaji rasprava koje se vode u administraciji kažu da postoji neslaganje među njenim članovima.

Ministarstvo za trgovinu je dodalo kompaniju na crnu listu u maju ističući da ima opravdani razlog da veruje da je kompanija uključena u aktivnosti koje narušavaju nacionalnu bezbednost ili interese u inostranoj politici Sjedinjenih Država. Američki zvaničnici kažu da je „Huavej“ povezana sa kineskom vladom i da njena telekomunikaciona oprema može da se koristi za ometanje i špijuniranje američkog komunikacionog sistema. Kompanija poriče takve stavove. „Huavej“ je najveći prodavac telekomunikacione opreme na svetu, uključujući i opremu za najsavremeniju 5G bežičnu mrežu, veliki prodavac pametnih telefona, ali i veliki kupac američkih integrisanih kola i softvera. Kompanija kaže da je samo prošle godine potrošila 11 milijardi dolara na tehnološke proizvode napravljene u Americi. Odmah pošto je „Huavej“ došla na crnu listu, Bela kuća je uvela olakšice koje su omogućile da se prodaja obavlja još 90 dana. Taj period se završava 19. avgusta, posle čega počinje da se sprovodi potpuna zabrana, osim ako kompanije ne dobiju specijalne dozvole za poslovanje. Krajem juna, Tramp je pokušao da obnovi trgovinske veze sa Kinom i rekao je da će Sjedinjene Države dozvoliti neke prodaje „Huaveju“, ali nije naveo detalje.

Sekretar za trgovinu Vilbur Ros je 9. jula rekao da će agencija početi sa izdavanjem dozvola u slučajevima kad ne postoji opasnost po bezbednost države jer administracija ne želi da američke kompanije bespotrebno gube novac zbog zabrane prodaje. Američki proizvođači integrisanih kola se nadaju da će Ministarstvo za trgovinu biti blaže u slučaju proizvoda široke potrošnje kao što su mobilni telefoni i prenosivi računari nego u slučaju telekomunikacione opreme. Neki američki proizvođači integrisanih kola koji su proizvodnju smestili van države veruju da se zabrana poslovanja sa „Huavejem“ ne odnosi na njih jer njihovi proizvodi nisu američki prema mestu proizvodnje.

Pravnici koji se bave američkih zakonima o izvozu se ne slažu sa takvim tumačenjem jer kažu da se vrednost integrisanog kola ne sastoji se samo od njegove fizičke izrade već i od izrade njegovog dizajna, što se uglavnom dešava u Sjedinjenim Državama. Do sada Ministarstvo za trgovinu nije istaklo da će kazniti kompanije koje nastavljaju da prodaju „Huaveju“ proizvode napravljene u američkim kompanijama van Amerike, naveli su oni kojima su planovi proizvođača integrisanih kola poznati.

5455-americke-tehnoloske-kompanije-podsticu-trampa-da-malo-popusti-huaveju