Android O je zvanično nazvan Android Oreo

Najnovija verzija android okruženja je zvanično stigla i zove se Android Oreo, kako je većina i pretpostavljala. Kompanija Google je donela zanimljivu odluku da otkrije naziv i predstavi detalje nove verzije Androida 8.0 u vreme pomračenja sunca u Njujorku i oba događaja prenosi uživo. Kompanija već tradicionalno svojim glavnim proizvodima daje naziv po nekoj poslastici. Setimo se samo okruženja Android 1.5 koji je nazvan „ Cupcake“. KitKat (4.4) bio je poslednji predstavljeni proizvod, što je, takođe, bilo u skladu sa tradicijom kompanije u imenovanju proizvoda. Oreo je bio sasvim očekivan, i, verovatno, jedini mogući izbor za slovo „O“, pošto je ta poslastica odmah opšte prepoznatljiva.

Oreo kompanije Google sadrži slične delove kao i opštepoznata poslastica. Dakle, dva keksa u slatkom sendviču predstavljaju poboljšanje brzine i memorije, što je postignuto promenom načina rada operativnog sistema na osnovnom nivou da bi se skratilo vreme koje je potrebno za početak rada pametnih telefona Pixel i da bi se unapredila efikasnost upotrebe izvora sistema među aplikacijama i poslovima u pozadini.

Što se slatkog krema tiče, on predstavlja mogućnost prikazivanja slike u slici, što vam omogućava da prikažete video zapis iznad ostali zadataka, kako na telefonu, tako i na tablet računaru. U novoj verziji postoji i mogućnost brzog pristupanja aplikacijama ( Android Instant Apps), što znači da aplikaciju ne morate preuzeti da biste joj pristupili; kružići za obaveštenja označavaju da je postojala aktivnost u okviru određene aplikacije i nalaze se u uglu ikonice; i, konačno, automatsko popunjavanje za aplikacije koje nam je poznato na internetu, ali ovde se javlja kod svake pojedinačne aplikacije.

Kod ove verzije su unapređena i bezbednosna svojstva, uključujući i daljinsko lociranje, zaključavanje i brisanje uređaja pomoću Find My Device, kao i svojstvo Google Play Protect, koje svakodnevno traži, prepoznaje i briše zlonamerne aplikacije.

Konačno, kompanija je u potpunosti izmenila i osavremenila skup emodžija, što je velika promena primarnog sredstva sporazumevanja korisnika rođenih u novom milenijumu. Android O uskoro će se koristiti u Pixel i Nexus 5X/6P telefonima, kasnije Pixel C i Nexus Player.

4506-xa-android-o-xa-je-zvanicno-nazvan-xa-android-oreo-xa